Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ισραηλινή ρουκέτα πλήττει φορτηγό στη πόλη Ραμάλα
Ισραηλινή ρουκέτα πλήττει φορτηγό στη πόλη Ραμάλα

(12/10/2000, 22:30 GMT)

Κύματα ισραηλινών επιθέσεων - αντιποίνων κατά παλαιστινιακών στόχων
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ έκανε έκκληση για το σχηματισμό κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ύστερα από μία από τις χειρότερες ημέρες βίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μπάρακ έδωσε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο που σκοπό θα έχει την διεύρυνση της υποστήριξης της κυβέρνησης του, μιλώντας λίγες ώρες μετά το κύμα επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον παλαιστινιακών θέσεων στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι οι επιθέσεις είχαν συγκεκριμένους στόχους και δεν στόχευαν συνολικά κατά του παλαιστινιακού λαού. Ελικόπτερα έπληξαν παλαιστινιακές θέσεις στη  Ραμάλα αλλά και στην πόλη της Γάζας, όπου σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο της πόλης και κοντά στο αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασερ Αραφάτ. Στη Ραμάλα ελικόπτερα επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά του αστυνομικού τμήματος της πόλης και πληροφορίες αναφέρουν ότι επετέθησαν και κατά του Παλαιστινιακού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε όλες τις Παλαιστινιακές πόλεις, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Παλαιστινιακή δοίκηση κύρηξε όλη την Παλαιστινιακή επικράτεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οχλος Παλαιστινίων λυντσάρισε 2 Ισραηλινούς
Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή μεταδίδει ότι οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού αποτελούν αντίποινα για τη δολοφονία 2 Ισραηλινών εφέδρων που εκρατούντο στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ραμάλα στη Δυτική Οχθη. Οργισμένο πλήθος Παλαιστινίων εισέβαλλε σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης και σκότωσε 2 Ισραηλινούς - μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί νωρίτερα από τις παλαιστινιακές αρχές. Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων εξέφρασε την λύπη του για το επεισόδι, ενώ ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος απέρριψε τους ισχυρισμούς των Παλαιστινίων ότι επρόκειτο για μυστικούς πράκτορες.

Απελευθέρωση μελών της οργάνωσης Χαμάς από την παλαιστινιακή διοίκηση
Η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν οι περισσότεροι από τους μαχητές της που εκρατούντο φυλακισμένοι από τις παλαιστινιακές αρχές. Η εξέλιξη αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτικής από ισραηλινούς εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ. Ο κ. Μπάρακ εξέφρασε την βαθειά του ανησυχία για τις αποφυλακίσεις αφού έτσι δίνεται -σημείωσε- το πράσινο φως για επιθέσεις κατά του Ισραήλ, το οποίο -όπως είπε- θα θεωρήσει υπεύθυνη την παλαιστινιακή διοίκηση για οποιαδήποτε επίθεση συμβεί.

Επίθεση κατά Αμερικανικού πολεμικού σκάφους
Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί ναύτες σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αντιτορπιλικό USS Cole, στο λιμάνι Αντεν της Υεμένης. Δώδεκα ακόμη αμερικανοί ναύτες αγνοούνται ενώ τραυματίσθηκαν πάνω από τριάντα. Η έκρηξη άνοιξε τεράστια τρύπα στο πλευρό του σκάφους, καθώς αυτό ανεφοδιαζόταν με καύσιμα. Αμερικανοί ειδικοί μεταβαίνουν στον τόπο της έκρηξης για να ερευνήσουν τα αίτια της. Ο πρόεδρος Κλίντον είπε ότι εάν η έκρηξη οφείλεται σε προμελετημένη ενέργεια τότε πρόκειται για ειδεχθή πράξη, ενώ τόνισε ότι η έκρηξη δεν μπορεί να προκαλέσει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

Στο επίπεδο ζενίθ της δεκαετίας οι τιμές πετρελαίου
Η κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή επέφερε σημαντική και απότομη αύξηση στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρέντ ανέβηκε σημείωσε αύξηση 11%, ξεπερνώντας το επίπεδο των 35 δολαρίων το βαρέλι - είναι η υψηλότερη τιμή τα τελευταία 10 χρόνια. Στις ΗΠΑ οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3 δολάρια το βαρέλι σπάζοντας -προς στιγμή- το φράγμα των 38 δολαρίων, ενώ στην συνέχεια μειώθηκαν ελαφρά. Την ίδια στιγμή παρατηρείται νέα πτώση στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.

Κοστούνιτσα: Ενδεχόμενο απόσχισης Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία
Ο νέος γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα αναφέρθηκε στην πιθανότητα απόσχισης της δημοκρατίας του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία. Σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στο Μαυροβούνιο να αποφασίσει εάν θέλει να φύγει από την Γιουγκοσλαβία. Ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος απέδωσε πάντως τις υπάρχουσες κακές σχέσεις Μαυροβουνίου - Σερβίας στον προκάτοχό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και εξέφρασε την πεποίθησή ότι εάν γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το Μαυροβούνιο θα επιλέξει να παραμείνει στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

Πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Τσετσενία
Tουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από δέκα τραυματίσθηκαν όταν εξερράγη αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικές ύλες, κοντά σε αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα Γκρόζνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα είναι τρεις αστυνομικοί και δύο αξιωματούχοι από το εισαγγελικό γραφείο της περιοχής.

Σε Κινέζο αντιφρονούντα απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας
Η σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το εφετινό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Κινέζο συγγραφέα -και πολιτικό ανριφρονούντα- Γκάο Ξινγιάνγκ. Ο κ. Γκάο -που διέφυγε από την χώρα του το 1988 και έκτοτε διαμένει στη γαλλική πρωτεύουσα, επαινείται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας για τις "πικρή διορατικότητα" και την "γλωσσική ιδιοφυία" που χαρακτηρίζει τα έργα του.

Διαμάχη Τσεχίας - Αυστρίας για πυρηνικό σταθμό
Αυστριακές οικολογικές οργανώσεις εντείνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του πυρηνικού σταθμού Τέμελιν στην Τσεχία, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Εκατοντάδες άτομα έχουν αποκλείσει συνοριακές διαβάσεις, και το τσεχικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι πολλά πούλμαν με αυστριακούς φοιτητές κατευθύνονται προς την περιοχή για να ενισχύσουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησε ο υπουργός εξωτερικών της Τσεχίας Γιάν Καβάν.

Παγκόσμιο συνέδριο για το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οργανώνει διήμερο συνέδριο με αντικείμενο τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας για τον καπνό που θα αποσκοπεί στην μείωση των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα. Ο Οργανισμός έχει στόχο η συμφωνία αυτή να περιέχει την απαγόρευση στη διαφήμιση τσιγάρων, σκληρότερες προειδοποιήσεις στα πακέτα, υψηλότερους φόρους κατανάλωσης και μείωση της παραγωγής καπνού. Ιατρικές οργανώσεις, ομάδες καπνιστών, καπνοπαραγωγοί αλλά και εκπρόσωποι των καπνοβιομηχανιών θα μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.