Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται τραυματία Παλαιστίνιο στο νοσοκομείο
Ο Γιασέρ Αραφάτ επισκέπτεται τραυματία Παλαιστίνιο στο νοσοκομείο

(13/10/2000, 0900 GMT)

Μέση Ανατολή : Κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ ζήτησε από τον ηγέτη της παράταξης  Λικούντ να συμμετάσχει σε κυβέρνηση "εκτάκτου ανάγκης" επειδή εκφράζονται φόβοι γιά το ενδεχόμενο κλιμάλωσης των επεισοδίων βίας στις παλαιστινιακές περιοχές. Ο κ.Σαρόν  που ηγείται της δεξιάς στο Ισράηλ μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση μετά την πρόσκληση του κ. Μπάρακ για συμμετοχή στην κυβέρνηση. Νωρίτερα ο κ. Μπάρακ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν θεωρεί πλέον τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ ως "εταίρο γιά την ειρήνη" . Ο ισραηλινός στρατός επιβέβαιωσε ότι τελικά τρείς Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Ραμάλα χθες. 

Mέση Ανατολή : Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στις παλαιστινιακές περιοχές
Στο Ισραήλ οι δυνάμεις ασφαλείας προετοιμάζονται γιά το ενδεχόμενο να γίνουν νέες συγκρούσεις σήμερα. Κατά τη διάρκεια της νύκτας χθες ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις στη Δυτική Οχθη. Οι Ισραηλινοί έπληξαν με ρουκέτες την  ακαδημία αστυνομίας των Παλαιστινίων στην Ιεριχώ,  μετά την επίθεση εναντίον ισραηλινής συναγωγής.

Mέση Ανατολή : Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι αμερικανικές δυνάμεις
Η Ουάσιγκτον έχει θέσει τις αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, μετά από έκρηξη σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο στο Αντεν, λιμάνι της Υεμένης. Τουλάχιστον 6 ναύτες έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε στο πλοίο Κολ. Ο  πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την έκρηξη -  "τρομοκρατική ενέργεια". Αγνοείται η τύχη 11 Αμερικανών ναυτών ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 30. Στο Αντεν έχουν μεταβεί Αμερικανοί ειδικοί γιά να εξετάσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση.

Μέση Ανατολή : Εκρηξη στη Βρετανική πρεσβεία
στην Υεμένη
Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ έσπευσε να χαρακτηρίσει "τρομοκρατική ενέργεια" την έκρηξη που σημειώθηκε στη Βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα. Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι ακόμη σαφή. Τραυματίες δεν υπάρχουν προκλήθηκαν όμως ζημιές στο κτίριο και στον τοίχο γύρω από τον περίβολο της πρεσβείας. Ομάδα εμπειρογνωμόνων έχει αναχωρήσει από το Λονδίνο με προορισμό τη Σανάα γιά να διερευνήσει τα αίτια της έκρηξης. 

Μέση Ανατολή : Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης
Κάθετη πρώτη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια της Ασίας μετά την άνοδο των πετρελαικών τιμών λόγω  της κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ σημείωσε πτώση περίπου της τάξης του 4% με την έναρξη των πρωινών εργασιών ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Νικέι είχε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων 19 μηνών το μεσημέρι. Στην Νέα Υόρκη ο Ντάου Τζόουνς είχε απώλειες της τάξης του 3,2%. Παράλληλα στην  αγορά του Λονδίνου, την Τετάρτη, η τιμή του αργού πετρελαίου έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Γιουγκοσλαβία: Συνομιλίες γιά το σχηματισμό κυβέρνησης
Στη Γιουγκοσλαβία οι αρχές που πρόσκεινται στο νέο πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα έχουν προκαταρκτικές συνομιλίες με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην προέδρου χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς - συνομιλίες που σκοπό έχουν την δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης για τη Σερβία και την προκήρυξη εκλογών. Οι Σοσιαλιστές, που διαθέτουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της Σερβίας και ελέγχουν την κυβέρνηση της Σερβίας, είχαν αποχωρήσει από τις συνομιλίες πριν από μερικές μέρες λέγοντας ότι θα παραμείνουν στην εξουσία. Στο μεταξύ, ο κ. Kostunica δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να αποφασίσει μόνο του αν θέλει να συνεχίσει να αποτελεί μέρος της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας ή να προχωρήσει στην ανεξαρτησία του.

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο Μπιαρίτζ
Στη Γαλλία αρχίζει στο Μπιαρίτζ η σύνοδος κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαικής Ενωσης. Η σύνοδος πραγματοποιείται γιά να συζητηθούν θέματα που αφορούν το νέο χάρτη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με τη διεύρυνση της Κοινότητας. Η κρίση όμως στη Μέση Ανατολή θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Παράλληλα θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία.   

Βρετανία : Πλημμύρες μετά από καταρρακτώδεις βροχές
Στη Βρετανία οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές περιοχές στη Νότια Αγγλία. Ιδιαίτερα επλήγησαν το Ανατολικό και το Δυτικό Σάσεξ και το Κέντ, όπου ολόκληρες πόλεις έχουν σκεπαστεί από τα νερά των ποταμών και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο έχει παραλύσει. Χιλιάδες  κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν άνδρες της πυροσβεστικής και ελικόπτερα .

Το βραβείο νόμπελ λογοτεχνίας
Το βραβείο νόμπελ γιά τη λογοτεχνία απονεμήθηκε στον Κινέζο συγγραφέα Γκάο Ξινγιάνγκ του οποίου τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά του έργα απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν  στην πατρίδα του. Ο συγγραφέας πού ζεί στο Παρίσι είπε ότι εγκατέλειψε την Κίνα και αναζήτησε άσυλο στη Γαλλία το 1987 γιά να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς .

Αδιέξοδο στις συνομιλίες γιά τον πυρηνικό σταθμό στο Τεμελίν
Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών των Εσωτερικών της Τσεχίας και της Αυστρίας ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα και οι σχέσεις των δύο χωρών γιά τον πυρηνικό σταθμό Τεμελίν στη Δημοκρατία της Τσεχίας παραμένουν τεταμένες. Και οι δύο χώρες τώρα ζητούν  την επέμβαση της ΕΕ. Στην Αυστρία οι περιβαλλοντολόγοι προτίθενται να συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σκοπεύουν να απκκλείσουν 8 συνοριακούς σταθμούς στη μεθόριο με την Τσεχία.

Ανακαίνιση του Μιρ
Επενδυτικός όμιλος στη Δύση σκοπεύει να συγκεντρώσει περισσότερα από 117 εκατομμύρια δολάρια γιά την ανακαίνιση του ρωσικού διαστημικού σταθμού Μιρ - ηλικίας 14 ετών . Η εταιρεία θέλει να διατηρήσει το Μιρ σε τροχιά και να τον χρησιμοποιήσει ως διαστημικό ξενοδοχείο γι' αυτούς που στο μέλλον θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές στο διάστημα .
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.