Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κηδεία ενός θύματος των βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
Κηδεία ενός θύματος των βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

(15/10/2000, 08.14 GMT)
 

Νέο πλήγμα για τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή
Καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την αυριανή  σύνοδο για το Μεσανατολικό στην Αίγυπτο, οι προσπάθειες για την μείωση της έντασης στην περιοχή δέχθηκαν ένα νέο πλήγμα. Οι αντάρτες της Χεσμπολά στο Λίβανο λένε ότι αιχμαλώτισαν έναν  ισραηλινό συνταγματάρχη. Την ανακοίνωση έκανε ο ηγέτης της Χεσμπολά Sheik Hassan Nasrallah, αλλά η είδησε δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ερευνά τις πληροφορίες. Η Χεσμπολά αιχμαλώτισε άλλους τρεις ισραηλινούς στρατιώτες πριν περίπου μία εβδομάδα σε ενέδρα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για την τύχη τους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ προειδοποίησε το Λίβανο και τη Συρία ότι θεωρεί τις δύο αυτές χώρες υπεύθυνες για τέτοιου είδους πράξεις.

Κλίντον: Δεν υπάρχει εγκύηση για την επιτυχία της ειρηνευτικής συνόδου
Ηγέτες που συμμετέχουν στην αυριανή έκτακτη σύνοδο με αντικείμενο τις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων,  προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να προσδοκούνται πολλά από τις συνομιλίες. Ο πρόεδρος Κλίντον είπε ότι δεν υπάρχει καμία εγκύηση για την επιτυχία της συνόδου και ζήτησε από τον αμερικανικό λαό να προσευχηθεί για το αποτέλεσμα της συνόδου. Ο ανώτατος παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ προειδοποίησε επίσης ότι δεν πρέπει κανείς να περιμένει πολλά από τη σύνοδο. Αντί να ανακινήσει την ειρηνευτική διαδικασία είπε, η σύνοδος μπορεί μόνο να ελπίζει ότι θα θέσει τέρμα στις εχθροπραξίες από τις οποίες έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον 100 άτομα.  Εν τω μεταξύ επέστρεψαν χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πτώματα πέντε από τους δεκαεπτά αμερικανούς στρατιώτες που βρήκαν το θάνατο από την βομβιστική επίθεση κατά του πολεμικού πλοίου Cole  στην Υεμένη την Πέμπτη. Ο πρόεδρος Κλίντον απέστειλε οπλισμένους αμερικανούς στρατιώτες στην Υεμένη για να προστατέχουν το πλοίο που έχει υποστεί σοβαρές ζημίες.

Το Ιράκ συνέλαβε τους αεροπειρατές του σαουδαραβικού Μπόινγκ
Οι αρχές στο Ιράκ συνέλαβαν τους δύο αεροπειρατές που οδήγησαν σαουδαραβικό Μπόινγκ στην Βαγδάτη. Διαπραγματεύσεις οδήγησαν στην απελευθέρωση και των 180 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος τρεις ώρες μετά την προσγείωση του αεροσκάφους. Οι αεροπειρατές είπαν χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι είναι σαουδάραβες διαφωνούντες που διαμαρτύρονται κατά των παραβιάσεων των δικαιωμάτων που γίνονται στην χώρας τους. Προσέθεσαν ότι επέλεξαν να κατευθυνθούν στο Ιράκ γιατί όπως είπαν είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουγκάντα επιβεβαιώνει την εμφάνιση του ιού Εμπόλα
Το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα επιβεβαίωσε ότι η ασθένεια που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τριάντα άτομα στα βόρεια χώρας δεν είναι άλλη από τον ιό Εμπόλα. Ο ιός Εμπόλα είναι πολύ μεταδοτικός και 90 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από αυτόν βρίσκουν το θάνατο. Ατομα που πιστεύουν ότι πάσχουν από την ασθένεια συνεχίζουν να φθάνουν στο νοσοκομείο της πόλής Γκούλου στα βόρεια της Ουγκάντα. Πρόκειται για την πρώτη φορά απ'όσο ξέρουμε που παρουσιάζονται κρούσματα του ιού Εμπόλα στην Ουγκάντα. Πριν από πέντε χρόνια σχεδόν διακόσια πενήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό στο Κονγκο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC, κάποιοι πιστεύουν ότι τον ιό μετέφεραν στη χώρα στρατιώτες που επέστρεψαν από το γειτονικό Κονγκό.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι ηγέτες των 15 στον Κοστούνιτσα
Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι η χώρα του ανέκτησε την θέση της στην Ευρώπη μετά την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στο Μπιαρίτς της Γαλλίας και τις υποσχέσεις που του έδωσαν για την παροχή οικονομικής βοήθειας. Ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι οι ηγέτες των 15 δέχθηκαν τη Γιουγκοσλαβία με την πόρτα ανοιχτή, με όλη τους την καρδιά και  προσφέροντας μεγάλη υπστήριξη. Η επίσκεψή του στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν το πρώτο ταξίδιτου κ. Κοστούνιτσα στο εξωτερικο από την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στη συνέχει ο κ. Κοστούνιτσα είπε ότι η Γιουγκοσλαβία θα εργαστεί τώρα για την δημιουργία δημοκρατικών θεσμών. Αλλά στην ίδια τη Σερβία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία με τους οπαδούς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την προκύρηξη πρόωρων εκλογών.

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία
Στην Αλβανία οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης του Σαλί Μπερίσα κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και κατηγορεί το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα για νοθεία. Οι σοσιαλιστές κέρδισαν στον πρώτο γύρο τον έλεγχο δημοτικών συμβουλίων σε ολόκληρη τη χώρα. Πάντως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο ΟΑΣΕ, ο οποίος επιβλέπει την διεξαγωγή των εκλογών, ανακοίνωσε ότι οι παρατυπίες που σημειώθηκαν στον πρώτο γύρο δεν ήταν τόσο σημαντικές ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.