Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κηδεία ενός θύματος των βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
Κηδεία ενός θύματος των βίαιων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

(15/10/2000, 1200 GMT)
 
 

Αμείωτη η ένταση στη Μέση Ανατολή
Ενώ προχωρούν οι προετοιμασίες της αυριανής εκτάκτου Συνόδου Κορυφής για το Μεσανατολικό που θα γίνει στην Αίγυπτο, οι προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή δέχθηκαν νέο πλήγμα. Οι αντάρτες της οργάνωσης Χεζμπολά στο Λίβανο ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν ακόμα ισραηλινό αξιωματικό, και συγκεκριμένα έναν συνταγματάρχη. Το Ισραήλ τονίζει ότι εξετάζει τις πληροφορίες αυτές αλλά δεν επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής την ανακοίνωση της Χεζμπολά. Πριν μια βδομάδα η Χεσμπολά είχε αιχμαλωτίσει τρεις ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Από τότε δεν έχει γίνει τίποτα γνωστό για την τύχη τους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ κατηγόρησε το Λίβανο και τη Συρία ότι υποκινούν και καλύπτουν τη δράση της Χεζμπολά.

Απαισιοδοξία για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν μετέβη στην πόλη Σαρμ ελ Σείκ της Αιγύπτου όπου συζητά με τον πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ τις λεπτομέρειες της αυριανής Συνόδου Κορυφής για τη Μέση Ανατολή. Προηγουμένως, από την Ιερουσαλήμ, ο κ. Ανάν είχε τονίσει ότι στόχος της συνόδου είναι η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Στο Λονδίνο ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, τόνισε ότι η αυριανή σύνοδος κορυφής θα πρέπει να καθορίσει το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα για την εξέταση των ουσιαστικών ζητημάτων της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ Παλαιστινίων. Πάντως, απαισιοδοξία κυριαρχεί ως προς το αν θα είναι καρποφόρες οι συνομιλίες.  Ο πρόεδρος Κλίντον δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επιτυχία της συνόδου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι προσδοκίες για πρόοδο είναι ελάχιστες.

Εγκαταλείπουν τη Βαγδάτη οι επιβάτες θύματα της αεροπειρατείας
Περισσότερα από εκατό άτομα επέβαιναν στο αεροσκάφος των Σαουδαραβικών Αερογραμμών που χθες κατέλαβαν αεροπειρατές και κατεύθυναν προς το Ιράκ. Σήμερα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Βαγδάτη μετά την απελευθέρωσή τους. Ενα δεύτερο σαουδαραβικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε ομαδα ιατρών προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ για να παραλάβει τους επιβάτες με προορισμό τη Σαουδική Αραβία. Οι περισσότεροι αναμένεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Λονδίνο αργότερα σήμερα. Οι δύο αεροπειρατές ανακρίνονται από τις ιρακινές αρχές. Η ταυτότητα και τα κίνητρά τους δεν είναι ακόμα σαφή. Ενας από αυτούς είπε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι είναι απλοί Σαουδάραβες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των συμπατριωτών τους.

Προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα στην Ουγκάντα
Οι υγειονομικές αρχές στην Ουγκάντα καταβάλουν προσπάθειες να περιορίσουν την εξάπλωση του θανατηφόρου ιου Εμπολα που όπως λέει εμφανίστηκε στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα από τις ασθένειες που παρουσιάζουν αιμοραγίες και σκοτώνει σχεδόν όλα τα θύματά της. Ο υπουργός υγείας της χώρας είπε ότι 57 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής. Από αυτούς τους ανθρώπους οι τριάντα ένα έχουν ήδη πεθάνει.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άρχισε την αερομεταφορά εξοπλισμού στην Ουγκάντα ώστε να δημιουργηθούν θάλαμοι απομόνωσης. Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που ο ιός κάνει την εμφάνισή του στην Αφρική.

Τον Δεκέμβριο οι σερβικές κοινοβουλευτικές εκλογές
Τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές την παραμονή Χριστουγέννων. Οι οπαδοί του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κυριαρχούν στο σημερινό κοινοβούλιο. Η συμφωνία επετεύχθη μετά από συνομιλίες της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας που υποστηρίζει τον νέο πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιλόσεβιτς. Οι συνομιλίες πάντως θα επαναληφθούν αύριο Δευτέρα ώστε να επιλυθούν και άλλα θέματα όπως η δημιουργία μίας προσωρινής κυβέρνησης.

Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία
Στην Αλβανία οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης του Σαλί Μπερίσα κάλεσε τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και κατηγορεί το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα για νοθεία. Οι σοσιαλιστές κέρδισαν στον πρώτο γύρο τον έλεγχο δημοτικών συμβουλίων σε ολόκληρη τη χώρα. Πάντως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο ΟΑΣΕ, ο οποίος επιβλέπει την διεξαγωγή των εκλογών, ανακοίνωσε ότι οι παρατυπίες που σημειώθηκαν στον πρώτο γύρο δεν ήταν τόσο σημαντικές ώστε να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση τις εκλογές στη Λευκορωσία
Στην Λευκορωσία πραγματοποιούνται σήμερα κοινοβουλευτικές εκλογές τις οποίες η αντιπολίτευση αλλά και χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικές. Η αντιπολίτευση λέει ότι η πραγματική εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του προέδρου Λουκασένκο και κάλεσε τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις εκλογές. Δεν έχει επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές σε πολλούς  από τους πολιτικούς εχθρούς του κ. Λουκασένκο και οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι υποστηρικές του προέδρου. Αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Λουκασένκο είπε ότι πιστεύει πως η συμμετοχή στις εκλογές θα είναι μεγάλη.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.