Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οι κύριοι Κλίντον, Αραφάτ και Μπάρακ μετά τη λήξη της συνόδου στην Αίγυπτο
Οι κύριοι Κλίντον, Αραφάτ και Μπάρακ μετά τη λήξη της συνόδου στην Αίγυπτο

(17/10/2000, 2230 GMT)

Μεσανατολικό : Συμφωνία γιά την κατάπαυση του πυρός
Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο, οι ηγέτες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών συμφώνησαν να αποκυρήξουν δημοσία την χρήση βίας, και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα γιά την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει στοιχίσει τη ζωή εκατό και πλέον ατόμων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Πλήν όμως ούτε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ούτε ο ηγέτης των Παλαιστινίων δεν υπέγραψαν καμμία συμφωνία, ενώ η αναγγελία ότι συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός έγινε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει κανείς να έχει αυταπάτες ως προς το μέγεθος των εμποδίων από δώ και πέρα. Το Ισραήλ ανέλαβε την υποχρέωση να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές όπου ξέσπασαν οι ταραχές και να διακόψει τον αποκλεισμό ωρισμένων Παλαιστινιακών περιοχών. Εν τούτοις Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν παράλληλα ότι αυτά δεν θα υλοποιηθούν αν δεν σταματήσουν τα βίαια επεισόδια εντός 48 ωρών.

Συνεχίσθηκαν οι συγκρούσεις στις παλαιστινιακές περιοχές
Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες στην περιοχή Εζέρ στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός-αξιωματικός τραυματίσθηκε σοβαρά. Στη Βηθλεέμ χιλιάδες Παλαιστίνιοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας με βασικό σύνθημα τη συνέχιση των επιθέσεων κατά των Ισραηλινών. Η πορεία έγινε κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός αγοριού που σκοτώθηκε στις πρόσφατες ταραχές. Πρίν την ανακοίνωση γιά την επίτευξη συμφωνίας στο Σαρμ ελ Σέιχ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τον σκότωσαν Εβραίοι έποικοι ενώ μάζευε ελιές .

Η τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση
Σε λίγες ώρες πρόκειται να γίνει στο Σαιντ Λούις της πολιτείας Μισσούρι η τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων γιά την Αμερικανική προεδρία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι υποψήφιοι Γκόρ των Δημοκρατικών και Μπούς των Ρεπουμπλικάνων βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΒΒC, παρά την επιτυχία του στις τηλεοπτικές αυτές συζητήσεις μέχρι στιγμής, ο κ. Μπούς εξακολουθεί να κάνει σφάλματα, χωρίς να έχει κατορθώσει να πείσει πλήρως το εκλογικό σώμα σ' ότι αφορά τις ικανότητές του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Κι άλλα θύματα της επίθεσης στην Υεμένη
Οι Αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανεσύρθησαν τα πτώματα άλλων έξη ανδρών του Αμερικανικού ναυτικού που βρηκαν το θάνατο κατά την διάρκεια της επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον του καταδρομικού Cole που έγινε στο λιμάνι Αντεν της Υεμένης την περασμένη Πέμπτη.

Βρετανία : Τέσσερις τουλάχιστον οι νεκροί μετά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις επιβάτες έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλα τριάντα άλλα άτομα έχουν τραυματισθεί, μετά τον  εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από το Λονδίνο (King's Cross) με προορισμό το Ληντς. Τα αίτια του εκτροχιασμού δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας ήταν περίπου 180 χιλιόμετρα την ώρα του δυστυχήματος και πολλά βαγόνια έχουν εκτροχιαθεί.ΟΙ εμπειρογνώμονες που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος δήλωσαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα κάποιος τροχός ή άξονας να ήταν ελαττωματικός, ενώ η αστυνομία δεν απέκλεισε την περίπτωση δολιοφθοράς. Πρόκειται γιά το τρίτο ατύχημα που συμβαίνει κοντά στο Λονδίνο την τελευταία διετία, ενώ έχουν εκφρασθεί ανησυχίες γιά την ασφάλεια των βρετανικών σιδηροδρόμων από τότε που διάφορες ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει τον έλεγχο ωρισμένων τομέων του δικτύου.

Ο πρόεδρος Κοστούνιτσα της Γιουγκοσλαβίας στο Μαυροβούνιο
Εληξαν οι συνομιλίες μεταξύ του νέου  προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα,  και των πολιτικών ηγετών του Μαυροβουνίου, χωρίς ενδείξεις προόδου σ' ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του συνταγματικού καθεστώτος της εν λόγω δημοκρατίας. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αυτός δεν είναι σε θέση να στηρίξει τις προσπάθειες του κ. Κοστούνιτσα γιά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που σ' αυτήν θα συμμετάσχουν, από πλευράς του Μαυροβουνίου, δυνάμεις που είχαν υποστηρίξει το προηγούμενο καθεστώς, το καθεστώς δηλαδή του προέδρου Μιλόσεβιτς. Ο κ. Κοστούνιτσα πάντως δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τώρα υπάρχει τουλάχιστον διάλογος με τους ηγέτες του Μαυροβουνίου.

Αρχίζει η δίκη γιά την δολοφονία του Αρκάν
Στο Βελιγράδι άρχισε η δίκη δέκα ατόμων που κατηγορούνται γιά την δολοφονία του Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη, του γνωστού ως Αρκάν, και δύο συνεργατών του, σε πολυτελές ξενοδοχείο της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας τον Ιανουάριο. Ο Αρκάν κατεζητείτο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γιά εγκλήματα πολέμου στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Οπως σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΒΒC στο Βελιγράδι είναι απιθανο να αποκαλυφθεί στη δίκη η πραγματική ταυτότητα αυτών που οργάνωσαν την δολοφονία.

Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ευρώπη
Οι ιταλικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας, στις περιοχές του Τορίνου και του Μιλάνου που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες. Ιταλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 15 άλλων. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κινδυνεύουν ενώ η κατάσταση γύρω από την λίμνη Ματζόρε παραμένει κρίσιμη. Σφοδρές βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις έπληξαν και την Ελβετία όπου 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκλείπουν οι ελπίδες για 11 άλλους αγνοούμενους. Εν τω μεταξύ επαναλειτούργησε γιά λίγο η σήραγγα του Mont Blanc γιά να είναι δυνατή η παροχή βοήθειας στη Βόρεια Ιταλία.
 

Επέμβαση του στρατού στο Λάγος
Μονάδες του στρατού περιπολούν στους δρόμους της μεγαλύτερης πόλης της Νιγηρίας του Λάγος, σε μία προσπάθεις να καταπαύσουν οι ταραχές που συγκλονίζουν την πόλη εδώ και τρείς ημέρες. Περίσσότερα αππο 100 άτομα έχουν βρεί το θάνατο στις συγκρούσεις μεταξύ των Χάουσα - που προέρχονται από τη Βόρεια Νιγηρία - με υποστηρικτές της φυλής Γιορούμπα.Χιλιάδες άτομα στη Νιγηρία έχουν ζητήσει καταφύγιο σε αστυνομικά τμήματα και στρατώνες.

 Το Ιράκ δεν θα εκδώσει τους αεροπειρατές
Το Ιράκ ανάγγειλε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας τους δύο άνδρες που έκαναν αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Σαουδικής Αραβίας που έφθασε στη Βαγδάτη το Σάββατο με εκατό και πλέον επιβάτες. Την Δευτέρα η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα ζητήσει την έκδοση των αεροπειρατών, αλλά εκπρόσωπος της Ιρακινής κυβέρνησης είπε ότι η Βαγδάτη είναι πόλη ασφαλής γιά όσους ζητούν πολιτικό άσυλο, και μιά πόλη οπου όλοι οι Αραβες νοιώθουν σαν πατρίδα τους. Οι αεροπειρατές ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροσκάφους κατά την διάρκεια πτήσης από την Σαουδική Αραβία προς το Λονδίνο, και ζήτησαν την προσγείωσή του ατη Βαγδάτη, ενώ κατάγγειλαν τους δεσμούς των αρχών της Σαουδικής Αραβίας με την Δύση.

Προσπάθειες για καταπολέμηση του ιού Εμπολα στην Ουγκάντα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στη Βόρεια Ουγκάντα εντοπίσθηκαν δέκα ακόμη περιστατικά ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό Εμπόλα. Στη χώρα έχει μεταβεί  ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ οι υγειονομικές ομάδες έφτασαν ήδη στις βόρειες περιοχές της χώρας γιατην αντιμετώπιση της ασθένειας. Η τελευταία έξαρση του ιού Εμπολα -που έχει αποδειχθεί θανατηφόρος για το 90% των ατόμων που προσβάλλει - προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων και ο υπουργός Υγείας της Ουγκάντας έκανε έκκληση στο κοινό για ηρεμία διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να εφαρμοσθεί "εθνικό σχέδιο" για την αντιμετώπιση του ιού.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.