Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο χάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας των βρετανικών σιδηροδρόμων
Ο χάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας των βρετανικών σιδηροδρόμων

(17/10/2000, 1500 GMT)

Βρετανία : Τέσσερις τουλάχιστον οι νεκροί μετά τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις επιβάτες έχασαν τη ζωή τους μετά τον  εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από το Λονδίνο (King's Cross) με προορισμό το Ληντς. Το δυστύχημα έγινε μεταξύ του Χάτφιλντ και του Στίβενετζ. Τα αίτια του εκτροχιασμού δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Η ταχύτητα της αμαξοστοιχίας ήταν περίπου 180 χιλιόμετρα την ώρα.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες όλοι οι επιβάτες έχουν απεγκλωβισθεί ενώ ο αριθμός των επιβατών που έχουν τραυματισθεί σοβαρά είναι τουλάχιστον 19. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών ήταν περίπου 100. 

Μεσανατολικό : Συμφωνία γιά την κατάπαυση του πυρός
Στην Αίγυπτο , και πιό συγκεκριμένα στο Σαρμ ελ Σέιχ , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι η έκτακτη σύνοδος γιά την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή έληξε με την επίτευξη συμφωνίας μετταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων γιά τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο κ. Κλίντον είπε ότι η δύο πλευρές συμφώνησαν η κατάσταση στις παλαιστινιακές περιοχές να επανέλθει στο καθεστώς που επικρατούσε στις περιοχές αυτές  πρίν ξεσπάσουν τα επεισόδια βίας πρίν από 20 μέρες. Προβλέπεται συνεπώς η άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις και η επαναλειτουργία του παλαιστινιακού αεροδρομίου στη Γάζα. Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τον γγ. των ΗΕ  Κόφι Ανάν θα επιδιώξουν έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές τν σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια των επεισοδίων και η οποία παράλληλα θα κάνει προτάσεις ώστε οι συγκρούσεις να μην επαναληφθούν. Τέλος ο κ. Κλίντον ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και ο ηγέτης των Παλαιστινίων  Γιασέρ Αραφάτ συμφώνησαν οι ΗΠΑ να είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές τις δύο επόμενες με στόχο την  επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ  Εχούντ Μπάρακ έσπευσε να δηλώσει ότι η "δοκιμασία" της συμφωνίας θα είναι η εφαρμογή της. Από την πλευρά της, το ηγετικό στέλεχος των Παλαιστινίων , η κα. Χανάν Ασράουι , υπογράμμισε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δέχθηκε μεγάλες πιέσεις γιά να αποδεχθεί τη συμφωνία και ότι οι πιέσεις ήταν ιδιαίτερα μεγάλες στην περίπτωση του κ. Γιασέρ Αραφάτ. Πρίν την  ανακοίνωση γιά την επίτευξη συμφωνίας ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στη Ναμπλούς.  Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τον σκότωσαν Εβραίοι έποικοι ενώ μάζευε ελιές. Συγκρούσεις επίσης σημειώθηκαν και στη Λωρίδα της Γάζας.   
 

Ο πρόεδρος Κοστούνιτσα της Γιουγκοσλαβίας στο Μαυροβούνιο
Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα επισκέπτεται σήμερα το Μαυροβούνιο για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Ντζουκάνοβιτς έχει δηλώσει ότι θέλει επαναδιαπραγμάτευση των συνταγματικών σχέσεων του Μαυροβουνίου με τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Αν αυτο δεν γίνει τότε υπάρχει η επιλογή της ανεξαρτησίας. Χθες τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τις νέες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Δεκέμβριο. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης θα είναι Σοσιαλιστής αλλά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης που εκπροσωπούν τη Δημοκρατικη Αντιπολίτευση της Σερβίας και το Κίνημα Σερβικής Ανανέωσης. Τα τρία αυτά κόμματα θα ελέγχουν από κοινού τα κύρια υπουργεία.

Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ευρώπη
Οι ιταλικές αρχές κύρηξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας, στις περιοχές του Τορίνου και του Μιλάνου που επλήγησαν περισσότερο από τις πλημμύρες. Ιταλοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αγνοείται η τύχη 30 άλλων. Χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που κινδυνεύουν ενώ η κατάσταση γύρω από την λίμνη Ματζόρε παραμένει κρίσιμη. Σφοδρές βροχοπτώσεις και κατολισθήσεις έπληξαν και την Ελβετία όπου 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκλείπουν οι ελπίδες για 11 άλλους αγνοούμενους.

Πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου
Η ισοτιμία του ευρώ στις διεθνείς αγορές έφθασε χθες στο χαμηλότερο της σημείο εδώ και ένα μήνα, όταν οι κεντρικές τράπεζες των πλέον βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών αποφάσισαν να παρεμβούν για να στηρίξουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Συγκεκριμένα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές το ευρώ έπεσε σήμερα κάτω από τα 85 σέντς έναντι του δολαρίου. Η πτώση σημειώνεται μετά τα σχόλια του διοικητή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Βίμ Ντούϊζενμπεργκ, που φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του ότι κάθε περαιτέρω παρέμβαση για στήριξη του ευρώ θα αποτελούσε λάθος, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στις χρηματαγορές εξαιτίας του Μεσανατολικού.

Τη γεφύρωση των διαφορών με την Κίνα επιδιώκει η Ταιβάν
Ο πρωθυπουργός της Ταιβάν , Τσανγκ Τσουν Χσιούνγκ υπογράμμισε ότι έφθασε η ώρα γιά την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κίνα. Σε ομιλία του στη Βουλή ο κ.Τσανγκ ζήτησε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επαναληφθεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Το πρακτορείο ειδήσεων της Ταιβάν μετέδωσε ότι ο κ.Τσανγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χωρές μπορούν να διεθετήσουν τις ιδεολογικές τουε διαφορές , υπογραμμίζοντας ότι επαναπροσέγγιση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Πάντως ο κ. Τσανγκ δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο γιά την  άμυνα που δημοσίευσε το υπουργείο Αμυνας της Κίνας τη Δευτέρα και στο οποίο οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών χαρακτηρίζονται περίπλοκες και προβληματικές.

Συνέδριο γιά την Κολομβία
Στη Κολομβία αξιωματούχοι της κυβέρνησης , στελέχη  των ανταρτών και εκπρόσωποι οργανώσεων πολιτών συμμετέχουν σε συνέδριο στο Σαν Χοσέ - πρωτεύουσα της Κοστα Ρίκα. Το συνέδριο θα διαρκέσει τρείς μέρες και στην εναρκτήριο ομιλία του στρατιωτικός διοικητής των ανταρτών απέρριψε το πρόγραμμα των ΗΠΑ  γιά την καταπολέμηση των εμπόρων ναρκωτικών. Το πρόγραμμα αυτό - ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων - αποβλέπει στην αντιμετώπισει των ανταρτών , υπογράμμισε ο Ραμίρο Βάργκας. Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης της Κολομβίας Αουγκούστο Ραμίρεζ,  είπε ότι το εμπόριο ναρκωτικών συμβάλλει στην ενοπλη αντπαράθεση και ζήτησε από τους αντάρτες να συνεργασθούν με την κυβέρνηση γιά την εξάλειψη των εμπόρων ναρκωτικών .

Επιβάλλεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Λάγος
Στο Λάγος - οικονομικό κέντρο της Νιγηρίας - σε ορισμένες περιοχές της πόλης επεβλήθη η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά την επανάληψη των επεισοδίων βίας. Τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των Χάουσα - που προέρχονται από τη Βόρεια Νιγηρία - με υποστηρικτές της φυλής Γιορούμπα

Συνεχίζεται η εκστρατεία κατά της διαφθοράς στην Κίνα
Στην Κίνα, γυναίκα πρώην  στέλεχος του ΚΚ, η κα. Γού Γουέγινγκ, που ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  κατηγορείται γιά κατάχρηση εξουσίας. Εν τω μεταξύ επεβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ετών στον Χου Γιούνχονγκ - πρώην  μέλος κι αυτός της Κεντρικής Επιτροπής . Ο κ. Χου κατηγορήθηκε  ότι παρενέβη τα καθήκοντα του .

Προσπάθειες για καταπολέμηση του ιού Εμπολα στην Ουγκάντα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποστέλει σήμερα στην Ουγκάντα ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ  υγειονομικές ομάδες έφτασαν ήδη στη βόρεια Ουγκάντα, για να αντιμετωπιστεί η έξαρση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Η τελευταία έξαρση του ιού Εμπολα -που έχει αποδειχθεί θανατηφόρος για το 90% των ατόμων που προσβάλλει- προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων και ο υπουργός Υγείας της χώρας έκανε έκκληση στο κοινό για ηρεμία διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να εφαρμοσθεί "εθνικό σχέδιο" για την αντιμετώπιση του Ιού.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.