Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Νεαροί Παλαιστίνιοι πετούν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών
Νεαροί Παλαιστίνιοι πετούν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών

(18/10/2000, 1930 GMT)

Μ. Ανατολή: Συνεχίζεται η ένταση στις παλαιστινιακές περιοχές
Οι επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων πραγματοποιήσαν συνάντηση γιά να αποφασίσουν με ποιούς τρόπους θα θέσουν σε εφαρμογή την ειρηνευτική συμφωνία που συνομολογήθηκε στην Αίγυπτο την Τρίτη, και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες που έχουν στοιχίσει τη ζωή πάνω από 100 ατόμων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη τις τελευταίες τρείς εβδομάδες. Η Ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες μέχρι την Παρασκευή γιά να μπορέσει να εφαρμοσθεί η συμφωνία. Στο μεταξύ σημειώθηκαν κι άλλες ταραχές στις Παλαιστινιακές περιοχές, πλην όμως λιγώτερο έντονες απ' ότι τις προηγούμενες μέρες.

Αντιδράσεις του Αραβικού κόσμου
¨Ολο και πλέον εχθρική είναι εν τω μεταξύ η αντίδραση του Αραβικού κόσμου στην συμφωνία Ισραήλ-Παλαιστινίων. Το Σαββατοκύριακο πρόκειται να γίνει συνάντηση Αράβων ηγετών στο Κάϊρο, όπου ο πρόεδρος της Συρίας θα ζητήσει την τήρηση σκληρής στάσης έναντι του Ισραήλ. Οι αντιδράσεις αυτές, σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, βασίζονται στην αποψη ότι η ειρηνευτική συμφωνία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί.

Κάθετη πτώση των μετοχών
Σημαντική πτώση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών  στα σημαντικότερα χρηματιστήρια του κόσμου μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις γιά τα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων προιόντων υψηλής τεχνολογίας. Στη Νέα Υόρκη o Dow Jones έπεσε κάτω από τις δέκα χιλιάδες μονάδες γιά πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Απώλειες της τάξεως πλέον του 5% είχε ο Nasdaq, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι ασιατικές χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο , το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.

Ιταλία: Τουλάχιστον 29 οι νεκροί από τις πλημμύρες
Στην Ιταλία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 29 άτομα σκοτώθηκαν στις πλημμύρες που έπληξαν τις βόρειες περιοχές της χώρας.  Ο κίνδυνος των πλημμύρων έχει τώρα υποχωρήσει στις περιοχές των Αλπεων, είναι όμως πολύ πιθανό να σημειωθούν πλημμύρες σε νοτιώτερες περιοχές. Η κυβέρνηση, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει, αποφάσισε να απομακρύνει περισσότερους από 40 χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους στην κοιλάδα Πο.

Μεροληπτούν τα δικαστήρια στο Κοσσυφοπέδιο
Ο Οργανισμός γιά την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ΟΑΣΕ, επέκρινε δριμύτατατο το δικαστικό σύστημα, όπως αυτό λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο Κοσσυφοπέδιο. Σε έκθεση του ο ΟΑΣΕ σημειώνει ότι τα δικαστήρια δεν τηρούν τα διεθνή πρότυπα σ' ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ότι μεροληπτούν εις βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Ο διορισμός διεθνών δικαστών οδήγησε μεν σε κάποια βελτίωση, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, πρεσβεύει ο ΟΑΣΕ.

Τάξη επικρατεί στο Λάγος
Την τάξη κατάφερε να επιβάλει εν πολλοίς ο στρατόςς και η αστυνομία στο Λάγοα της Νιγηρίας, μετά τα επεισόδια των  τελευταίων τρειών ημερών, στα οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 άτομα. Οι συγκρούσεις ήσαν φυλετικού χαρακτήρα, μεταξύ των Χάουσα και των Γιορούμπας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στους δρόμους του Λάγος - το οικονομικό κέντρο της χώρας - υπάρχουν πτώματα, καμένα αυτοκίνητα και λεωφορεία, ενώ παρανάλωμα του πυρός έχουν γίνει πολλά κτίρια.

Διαδηλώσεις στη Χαράρε
Στην πρωτεύουα της Ζιμπάμπουε, τη Χαράρε, συνεχίσθηκαν οι διαδηλώσεις γιά την αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής. Γιά την αντιμετώπιση των διαδηλωτών αποφασίσθηκε η επέμβαση του στρατού και σύμφωνα με τις πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα και δακρυγόνα γιά τη διάλυση των διαδηλωτών. Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών έγιναν και στο Μπουλαγουέγιο - τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ζιμπάμπουε.  Περίπου πενήντα άτομα έχουν συλληφθεί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις την περασμένη Δευτέρα. Το κόμμα της αντιπολίτευσης - η Κίνηση γιά Δημοκρατική Αλλαγή - απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτιάσεις τις κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι τα επεισόδια υποδαυλίζονται από την αντιπολίτευση .

Φιλιππίνες: Διαδηλώσεις κατά του Εστράντα
Στη Μανίλα αρκετές χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του προέδρου Εστράντα. Η διαδήλωση έγινε λίγες ώρες μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης να κινήσει τη διαδικασία στη Βουλή γιά την προσαγωγή του κ.Εστράντα στη δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος των Φιλιππινών κατηγορείται γιά δωροληψία. Πιό συγκεκριμένα ο κ. Εστράντα κατηγορείται ότι έλαβε εκατομμύρια δολλάρια από παράνομο κύκλωμα τυχερών παιγνιδιών.

Εκστρατεία κατά των βασανιστηρίων
Η Διεθνής Αμνηστεία άρχισε διεθνή εκστρατεία κατά των βασανιστηρίων. Η οργάνωση αυτή υποστηρίζει ότι γίνεται ευρεία χρήση των βασανιστηρίων ακόμη και στις δημοκρατικές χώρες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία, την τελευταία τριετία, βασανιστήρια έγιναν σε τουλάχιστον 150 χώρες, και οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν κοινούς εγκληματίες ή υπόπτους εγκληματικών ενεργειών. Στη σχετική έκθεση επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των θυμάτων προέρχεται από τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και οι βασανιστές στην πλειοψηφία τους είναι αξιωματικοί της αστυνομίας.

Βρετανία: Την παραίτησή του υποβάλει ο διευθυντής της Railtrack
Στη Βρετανία , ο επικεφαλής της εταιρείας Railtrack, της εταιρείας δηλ. που είναι υπεύθυνη γιά την υποδομή του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας , παραδέχθηκε ότι η γραμμή όπου έγινε το χθεσινό σιδηροδρομικό ατύχημαδεν ήταν σε καλή κατάσταση. Το διοκητικόσυμβούλιο της Railtrack συνεδριάζει γιά αν συζητήσει την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της. Προηγουμένως η Railtrack αποφάσισε τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας των σιδηροδρόμων. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τί ακριβώς προκάλεσε τον εκτροχιασμό της ταχείας αμαξοστοιχίας στο Χάτφιλντ της Αγγλίας, με αποτέλεσμα 4 άτομα να σκοτωθούν και 30 άλλα να τραυματισθούν.

Μιά διαφορετική Ολυμπιάδα στο Σίδνει
Στο Σίδνει άρχισε η Ολυμπιάδα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η τελετή έναρξης ήταν θεαματική και βασίσθηκε σε μία όπερα - ροκ με θέμα την επιμονή των αθλητών  να πετύχουν νέα ρεκόρ. Στην έναρξη παρευρέθηκαν πολλοί θεατές και οι οργανωτές λένε ότι το κοινό έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γιά τους ολυμπιακούς αυτούς. Τα περισσότερα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί και περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι πρόκειται να καλύψουν το γεγονός .
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.