Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οι κύριοι Κλίντον, Αραφάτ και Μπάρακ μετά τη λήξη της συνόδου στην Αίγυπτο
Οι κύριοι Κλίντον, Αραφάτ και Μπάρακ μετά τη λήξη της συνόδου στην Αίγυπτο

(18/10/2000, 0800 GMT)

Μ. Ανατολή: Aρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας
Οι ισραηλινές και οι παλαιστινιακές αρχές άρχισαν την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη χθες στη σύνοδο κορυφής της Αιγύπτου, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στα κατεχόμενα και ότι εκφράζονται επίσης επιφυλάξεις για τη συμφωνία από ορισμένους Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, ανακοίνωσε πως έδοσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του να κάνουν ό,τι μπορούν για να εφαρμοσθεί η συμφωνία στην πράξη, ενώ Παλαιστίνιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το Ισραήλ συμφώνησε στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου στη Λωρίδα της Γάζας. Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή διοίκηση δήλωσε πως τα αποτελέσματα της συνόδου της Αιγύπτου μπορεί ν'αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο, σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.
 

Μ. Ανατολή: Αντιδράσεις για τη συμφωνία
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτησαν τ'αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής, αλλά εξέφρασαν και αυτοί ανησυχίες, σαν τον πρόεδρο Κλίντον, για το κατά πόσον μπορεί να εφαρμοσθεί η συμφωνία. Ο Βασιλιάς Αμπουλάχ της Ιορδανίας δήλωσε πως η επιτυχία της συνόδου θα κριθεί στην πράξη. Το Ιράν τόνισε πως η συμφωνία δεν δίδει τίποτε στους Παλαιστινίους, ενώ ο Λίβανος δήλωσε πως με τη συμφωνία αυτή δεν λύνονται τα προβλήματα που έχουν εξοργίσει τον παλαιστινιακό λαό.Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συζητήσει σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά του Ισραήλ. Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χαρακτήρισε μονόπλευρο το σχέδιο του ψηφίσματος.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ συναντάται με τον πρόεδρο της Συρίας
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε νωρίς σήμερα το πρωί συνομιλίες με τον Πρίγκηπα Αμπντουλάχ στη Σαουδική Αραβία, ενώ πρόκειται τώρα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, που βρίσκεται επίσης στο Ριάντ. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα έχουν την ευκαιρία και οι δύο πλευρές να συζητήσουν τη σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ η κ. Ολπμπράιτ θα πιέσει τον πρόεδρο της Συρίας να περιορίσει τις δραστηριότητες των ανταρτών Χεζμπολάχ που δρουν στον Λίβανο. Το ταξίδι του κ. Ασαντ εντάσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Συρία για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ενωμένου αραβικού μετώπου κατά του Ισραήλ.

Η τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση Γκορ-Μπους
Τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι δύο αντίπαλοι, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζορτζ Μπους, έδοσαν την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική μονομαχία. Και οι δύο αντίπαλοι εμφανίσθηκαν αυτή τη φορά περισσότερο επιθετικοί: συγκρούσθηκαν ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της φορολογίας, των κρατικών δαπανών και των συντάξεων, ενώ στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας υποσχέθηκαν και οι δύο ότι θα διατηρηθεί η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Προιειδοποίηση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στηνη Ινδονησία
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην Ασία με την προειδοποίηση ότι ότι οι αυτονομιστικές εξεγέρσεις σε διάφορες περιοχές της Ινδονησίας μπορεί να δημιουργήσουν μέγιστο προσφυγικό πρόβλημα στην περιοχή. Η κ. Ογκάτα εξέφρασε επίσης σοβαρότατες ανησυχίες για την κατάσταση στο Δυτικό Τιμόρ.

Κατηγορείται ο πρόεδρος των Φιλιππίνων για δωροληψία
Στις Φιλιππίνες, βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κινηθεί η διαδικασία για την παραπομπή του προέδρου Εστράντα στη δικαιοσύνη με την κατηγορία της δωροληψίας. Ο κ. Εστράντα αρνείται τις κατηγορίες.

Νέα σιδηροδρομική τραγωδία στη Βρετανία
Συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τί ακριβώς προκάλεσε τον εκτροχιασμό χθες μιας ταχείας αμαξοστοιχίας στο Χάτφιλντ της Αγγλίας, με αποτέλεσμα 4 άτομα να σκοτωθούν και 30 άλλα να τραυματισθούν. Εικάζεται πως επρόκειτο μάλλον για τεχνική βλάβη (ή ακόμη και βανδαλισμό) παρά για ανθρώπινο λάθος. Είναι η τρίτη μεγάλη σιδηροδρομική τραγωδία στη Βρετανία τα 4 τελευταία χρόνια και για μία ακόμη φορά εκφράζονται ανησυχίες για την ασφάλεια των βρετανικών σιδηροδρόμων.

Κινδυνεύουν κι άλλες περιοχές της Ιταλίας απ'τις πλημύρες
Στη Β. Ιταλία, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν τις απομεμακρυσμένες περιοχές των Αλπεων που έχουν αποκλεισθεί από την υπόλοιπη χώρα λόγω των πλημμυρών. Εν τω μεταξύ, κίνδυνο από τις πλημμύρες διατρέχουν τώρα και ορισμένες περιοχές στα νότια και ανατολικά διαμερίσματα της Ιταλίας όπου χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 19 άτομα έχουν βρει το θάνατο, ενώ αγνοείται η τύχη 11 άλλων.

Εκστρατεία της "Διεθνούς Αμνηστείας" κατά των βασανιστηρίων
Η "Διεθνής Αμνηστεία" αρχίζει σήμερα μεγάλη εκστρατεία σ'ολόκληρο τον κόσμο κατά των βασανιστηρίων που, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιούνται από τα καθεστώτα τουλάχιστον 150 χωρών.

2,5 εκατομμύρια δολλάρια πουλήθηκε το πιάνο του Λένον
Κάποιος, που παραμένει ανώνυμος, αγόρασε χθες, σε δημοπρασία στο Λονδίνο, έναντι δυόμισι εκατομμυρίων δολλαρίων, το πιάνο που είχε χρησιμοποιήσει ο Τζον Λένον όταν συνέθεσε την μεγάλη επιτυχία "Imagine".
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.