Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Νεαροί Παλαιστίνιοι πετούν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών
Νεαροί Παλαιστίνιοι πετούν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών

(19/10/2000, 0400 GMT)

Συνεχίζεται η ένταση στις παλαιστινιακές περιοχές
Tο Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έχουν αρχίσει, καθ'όλες τις ενδείξεις, να εφαρμόζουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν την Τρίτη στη σύνοδο της Αιγύπτου. Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίσθηκαν, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, ενώ βομβιστική επίθεση δέχθηκε ένα λεωφορείο που μετέφερε Εβραίους έποικους στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες. Το Ισραήλ απέσυρε ορισμένα από τα  άρματα μάχης, αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις διακινήσεις των Παλαιστινίων γύρω από τη Δυτική Οχθη και συμφώνησε επίσης να ξανανοίξει το αεροδρόμιο στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε, εν τω μεταξύ, ότι πενήντα και πλέον μέλη της συνελήφθησαν εκ νέου από τις παλαιστινιακές αρχές. Κι όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της στο BBC, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντίσταση κατά της ισραηλινής κατοχής.Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιερουσαλήμ επισημαίνει ότι ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ δεν έχει απευθύνει ακόμη έκκληση για τον τερματισμό της βίας, ενώ οι Ισραηλινοί δεν έχουν ακόμη αρχίσει καλά-καλά την απομάκρυνση των στρατιωτικών τους δυνάμεων. Κι επειδή δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία που να τους δεσμεύει, είναι προφανώς εξαιρετικά εύθραστη η κατάσταση στην περιοχή.

Τα κέρδη των τεχνολογικών εταιρειών καθησυχάζουν τις αγορές
Τα κέρδη 3 από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, της "Microsoft", της "Sun Microsystems" και της "America Online", ήταν καλύτερα απ'ό,τι ανεμένετο κι αυτό προφανώς καθησύχασε τις αγορές μετά την χθεσινή κατακόρυφη πτώση στη Γουόλ Στριτ όπου ο δείκτης "Dow Jones" έπεσε κάτω από τις 10 χιλιάδες μονάδες γιά πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Απώλειες της τάξεως πλέον του 5% είχε ο "Nasdaq", ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι ασιατικές χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο , το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη. Σήμερα, όμως, το χρηματιστήριο του Τόκιο άνοιξε θετικά.

Η Ουάσινγκτον χαλαρώνει τις κυρώσεις κατά της Κούβας
Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σχέδιο νόμου που επιτρέπει τη χαλάρωση ορισμένων από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Κούβα πριν από 40 σχεδόν χρόνια. Ο πρόεδρος Κλίντον υποσχέθηκε πως θα υπογράψει το νομοσχέδιο που επιτρέπει την πώληση τροφίμων και φαρμάκων. Αλλά ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι επαρκή. Χιλιάδες Κουβανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Αβάνας ζητώντας την άρση όλων των κυρώσεων.

Τη Β. Κορέα θα επισκεφθεί η Μαντλίν Ολμπράιτ
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί την Β. Κορέα την Κυριακή. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη ανώτατου αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών στο κομμουνιστικό αυτό κράτος. Η επίσκεψη αυτή γίνεται μετά τις συνομιλίες που είχαν στην Ουάσινγκτον Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, όταν και οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να θέσουν τέρμα στην εχθρότητα δεκαετιών για να διασφαλίσθεί έτσι η ειρήνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Ιταλία: παραμένει ο κίνδυνος απ'τις πλημμύρες
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο,αποφάσισε να κηρύξει και την κοιλάδα Πο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, --μέτρο που ισχύει ήδη στις βόρειες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άτομα να βρουν το θάνατο. Η κυβέρνηση χορήγησε ήδη βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολλαρίων κι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διαθέσει περισσότερα κονδύλια από τα έσοδα που θα αποφέρει στο ιταλικό δημόσιο η επόμενη ιδιωτικοποίηση της κινητής τηλεφωνίας.

Επίσκεψη Σεζέρ στο Καζακστάν
Ο πρόεδρος Σεζέρ της Τουρκίας επισκέπτεται σήμερα το Καζακστάν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Κεντρική Ασία. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον πρόεδρο Ναζαρμπάγιεφ είναι η ασφάλεια της περιοχής και ο αγωγός πετρελαίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Διάσκεψη για τον ισλαμισμό στο Ουζμπεκιστάν
Η άνοδος του ισλαμισμού στις πρώην Σοβιετικές Δημικρατίες της Κεντρικής Ασίας θα είναι το θέμα που θα συζητηθεί στη μεγάλη διεθνή διάσκεψη που αρχίζει σήμερα τις εργασίες της στο Ουζμπεκιστάν. Οι ισλαμιστές αντάρτες που δρουν στην περιοχή έχουν διασυνδέσεις με το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Επίσκεψη Μίλο στο Κοσυφοπέδιο
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, είχε συνομιλίες στην Πρίστινα με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσυφοπεδίου. Οπως μετέδοσε η αλβανική τηλεόραση, ο κ. Μίλο δήλωσε πως εξακολουθεί να μην υπάρχει καμιά ένδειξη ότι έγιναν δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία.

Ανεκαλύφθη ο αρχαιότερος ζων οργανισμός
Αμερικανοί επιστήμονες ανεκάλυψαν τον αρχαιότερο ζώντα οργανισμό, --μία αποικία βακτηριδίων που ζουν υπογείως εδώ και 250 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία είναι δέκα φορές μεγαλύτερα από τους άλλους ζώντες οργανισμούς που έχουν βρεθεί.
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.