Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Σημείο ελέγχου μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλα
Σημείο ελέγχου μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλα

(19/10/2000, 1500 GMT)

Μ. Ανατολή: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εφαρμογή της συμφωνίας
Και νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν στη Δυτική Οχθη και σύμφωνα με πληροφορίες ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη φορά που ένα άτομο σκοτώνεται μετά τη υπογραφή της συμφωνίας γιά κατάπαυση του πυρός στην Αίγυπτο. Από την άλλη μεριά, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας του Σαρμ ελ Σέιχ. Ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε πως αναμένει ότι μέσα σε 2 μήνες θα ξαναρχίσει η διαδικασία για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή. Οι δύο πλευρές άρχισαν να λαμβάνουν τα πρώτα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Το Ισραήλ αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις διακινήσεις των Παλαιστινίων κι επίσης απέσυρε ορισμένα άρματα μάχης στη Δυτική Οχθη. Παράλληλα επαναλειτούργησε το παλαιστινιακό αεροδρόμιο στη Γάζα. Η Παλαιστινιακή Αρχή, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, άρχισε να συλλαμβάνει και πάλι στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς τα οποία είχε η ίδια αποφυλακίσει νωρίτερα.

Μ. Ανατολή: Προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής του αραβικού κόσμου
Οι Αραβες υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται σήμερα στο Κάιρο ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής του αραβικού κόσμου όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στη Μ.Ανατολή. Η Συρία και η Αίγυπτος έκαναν σαφές πως θα πρέπει η σύνοδος να υιοθετήσει σκληρή στάση κατά του Ισραήλ προς το συμφέρον της ειρήνης, ενώ ο ηγέτης της Λιβύης, συνταγματάρχης Γκαντάφι, επέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος γιατί, όπως είπε, δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάντλιν Ολμπράιτ, που συναντήθηκε με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας, έχει συστήσει μετριοπάθεια.

Κρίσιμη συνάντηση για το Ευρώ
Στο Παρίσι συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ενώ στις χρηματαγορές η τιμή του ευρώ συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πτωτική πορεία του ευρωπαικού νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα αυτές τις μέρες να κυκλοφορούν φήμες γιά το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ευρωπαικής Τράπεζας με στόχο την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος. Πάντως, σήμερα η τιμή του ευρώ είχε ανακάμψει στην Ασία, δεν ξεπέρασε όμως τα 84 σεντς.

Ικανοποίηση στις αγορές για τα κέρδη της "Microsoft"
Τα κέρδη τριών μεγάλων εταιρειών προιόντων  υψηλής τεχνολογίας, της "Microsoft", της "Sun Microsystems" και της "America Online", ήταν καλύτερα απ'ό,τι ανεμένετο κι αυτό ικανοποιεί τις αγορές μετά τη χθεσινή κατακόρυφη πτώση στη Γουόλ Στριτ όπου ο δείκτης "Dow Jones" έπεσε κάτω από τις 10 χιλιάδες μονάδες γιά πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.

Βενεζουέλα: Συμφωνία γιά το πετρέλαιο
Η Βενεζουέλα,μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα παρέχει διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές υγρών καυσίμων σε δέκα γειτονικές χώρες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ  είπε ότι η συμφωνία αποτελεί απόδειξη της υποστήριξης που παρέχει η χώρα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες της περιοχής.

Ικανοποιημένος για τις προετοιμασίες της Αθήνας, δηλώνει ο Ζακ Ρογκ
Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και υπεύθυνος για την διοργάνωση των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ και της Αθήνας, Ζακ Ρογκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνικη Υπηρεσια του ΒΒC, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα και τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η Ολυμπιάδα του 2004 θα γίνει στην Αθήνα.

Βομβιστική επίθεση στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έγινε βομβιστική επίθεση έξω από το Δημαρχείο στην πρωτεύουσα Κολόμπο .Δύο άτομα τουλάχιστον έχουν σκοτωθεί και ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 21. Η επίθεση ήταν επίθεση-αυτοκτονίας. Ο βομβιστής μετέφερε ο ίδιος τα εκρηκτικά και σκοτώθηκε κι αυτός με την έκρηξη της βόμβας. Η επίθεση έγινε περίπου ένα χιλιόμετρο από την κατοικία της προέδρου Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, λίγα λεπτά πρίν την ορκομωσία των μελών της νέας κυβέρνησης.

Συλλήψεις στη Νιγηρία
Στη Νιγηρία η αστυνομία έχει αρχίσει να συλλαμβάνει τα στελέχη της πολιτοφυλακής των Γιορούμπα μετά τα επεισόδια βίας των τελευταίων τεσσάρων ημερών στο Λάγος. Περισσότερα από 100 άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των Γιορούμπα και μελών της φυλής των Χάουσα.

Η Βρετανία συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Β. Κορέα
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε πως το Λονδίνο ανταποκρίθηκε θετικά στην προσέγγιση που του έγινε τον περασμένο μήνα από την Πιονγκγιάνγκ γιά σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Οι δύο χώρες δεν είχαν συνάψει ποτέ διπλωματικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε ανακοινώσει πως θα επισκεφθεί την Κυριακή τη Β. Κορέα. Δεν αποκλείεται μάλιστα  να ακολουθήσει και επίσκεψη του ιδίου του προέδρου Κλίντον στις αρχές Νοεμβρίου και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ουάσιγκτον-Πιονγκγιανγκ.

Ιταλία: παραμένει ο κίνδυνος από τις πλημμύρες
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουλιάνο Αμάτο,αποφάσισε να κηρύξει και την κοιλάδα Πο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, --μέτρο που ισχύει ήδη στις βόρειες περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30 άτομα να βρουν το θάνατο. Η κυβέρνηση χορήγησε ήδη βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολλαρίων κι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να διαθέσει περισσότερα κονδύλια από τα έσοδα που θα αποφέρει στο ιταλικό δημόσιο η επόμενη ιδιωτικοποίηση της κινητής τηλεφωνίας.

Βρετανία: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γιά τα καύσιμα
Στη Βρετανία οι οδηγοί φορτηγών και οι αγρότες που είχαν ηγηθεί των κινητοποιήσεων γιά τα καύσιμα τον περασμένο μήνα έχουν καταθέσει και πάλι τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση γιά μείωση των φόρων που αφορούν τα υγρά καύσιμα. Ζητούν επίσης να περιορισθούν τα τέλη κυκλοφορίας. Ορισμένα στελέχη, που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζουν ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο των οδικών μεταφορών και οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να αποκλείσουν και πάλι τα διυλιστήρια και να παρεμποδίσουν την τροφοδοσία με υγρά καύσιμα σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποφασίσει τη μείωση των φόρων γιά τα καύσιμα μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.