Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Ναμπλούς
Παλαιστίνιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο της Ναμπλούς

(20/10/2000, 0700 GMT)

Μ. Ανατολή: Κρίσιμο 24ωρο
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα "κρίσιμη δοκιμασία" για την εκεχειρία που συμφώνησαν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι στην Αίγυπτο την περασμένη Τρίτη. Λίγο πριν ξαναρχίσει η συζήτηση της κρίσης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ανάν επανέλαβε την έκκλησή του προς όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση, --με λόγια, όπως είπε, και με έργα. Το Ισραήλ είπε στους Παλαιστινίους πως περιμένει ότι θα έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση μέχρι το βράδυ. Ο πρόεδρος Κλίντον έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, στους οποίους εξέφρασε την ανησυχία του για τον θάνατο χθες στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης ενός Παλαιστινίου κι ενός Ισραηλινού. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, αν και οι βίαιες συγκρούσεις έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, είναι μάλλον ελάχιστες οι πιθανότητες ν'αποκατασταθεί η ηρεμία..

Καταδίκη του Ισραήλ απο φόρουμ του ΟΗΕ
Το κυριότερο φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε το Ισραήλ το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παλαιστινιακές περιοχές. Το ψήφισμα, που είχαν προτείνει αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες, ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να ερευνήσει τα αίτια της βίας και καλεί επίσης την Υπάτη Αρμοστή του ΟΗΕ, Μαίρη Ρόμπινσον, να επισκεφθεί την περιοχή. Ο ανταποκριτής του BBC στη Γενεύη επισημαίνει, πάντως, ότι μπορεί το ψήφισμα να μην έχει μεγάλη αξία στην πράξη, εφόσον το Ισραήλ αρνείται να το αναγνωρίσει.

Το Κογκρέσο αποσύρει το ψήφισμα για τους Αρμενίους
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συμφώνησε με τον πρόεδρο Κλίντον ο οποίος της είχε ζητήσει ν'αποσύρει σχέδιο ψηφίσματος το οποίο χαρακτήριζε "γενοκτονία" τον φόνο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Τούρκους πριν από 85 χρόνια. Ο κ. Κλίντον είχε δηλώσει πως η έγκριση του ψηφίσματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών πολιτών και να αυξήσει περισσότερο τις εντάσεις στη Μ. Ανατολή. Η Αγκυρα, που δεν έκρυψε την οργή της για το ψήφισμα αυτό, είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον πως δεν θα επέτρεπε την απογείωση, από τη μεγάλη βάση που υπάρχει στην Τουρκία, των αμερικανικών μαχητικών που εκτελούν περιπολίες πάνω από το Ιράκ, ενώ εκφράζονταν επίσης φόβοι πως μπορεί η Τουρκία ν'απεσύρετο από μία συμφωνία ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων με αμερικανική πολεμική βιομηχανία.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ στις Βρυξέλλες
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μεσούτ Γιλμάζ, βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου σήμερα το μεσημέρι συναντά τον κοινοτικό επίτροπο-αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2001, δήλωσε ο κ. Γιλμάζ. Ομως, σε συνέντευξη του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής "Frankfurter Allgemeine Zeitung", ο κύριος Φερχόιγκεν είπε ότι θα προτείνει την ένταξη της Τουρκίας μόνο εάν, μέχρι το τέλος της θητείας του το 2005, έχει πεισθεί ότι αντιμετωπίζει μιά τελείως διαφορετική Τουρκία απο τη σημερινή.

Μπορεί να τεθεί εκτός νόμου ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία
Οι υπουργοί όλων των κρατιδίων της Γερμανίας συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για να συζητήσουν εάν θα θέσουν εκτός νόμου το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα. Το κόμμα αυτό, το οποίο πιστεύει στον επαναπατρισμό των ξένων και τον τερματισμό της μετανάστευσης, θεωρείται υπεύθυνο για τη δραματική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στη Γερμανία.

Γαλλία: Ποινική δίωξη κατά του Γκαντάφι
Δικαστήριο των Παρισίων αποφάσισε πως μπορεί ν'ασκηθεί ποινική δίωξη στη Γαλλία κατά του ηγέτη της Λιβύης, συνταγματάρχη Γκαντάφι, για τη βομβιστική επίθεση που δέχθηκε γαλλικό αεροσκάφος πάνω από το κράτος του Νίγηρα το 1989, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 170 άτομα. Το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι ο συνταγματάρχης Γκαντάφι χαίρει ασυλίας ως ηγέτης κράτους.

Ο Κοστούνιτσα χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη, λέει η Μόσχα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, απηύθυνε έκκληση για την αύξηση της διεθνούς υποστήριξης προς τον νέο  πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας. Ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στηρίξει και πάλι τη Γιουγκοσλαβία αίροντας τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της και προσφέροντας μεγάλη οικονομική βοήθεια προς το Βελιγράδι..

Αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας χωρίς εγχείριση
Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το Παρίσι, ομάδα ιατρών του νοσοκομείου Νεκέρ της γαλλικής πρωτευούσης πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη, στον κόσμο, αντικατάσταση βαλβίδας σε ασθενή ηλικίας 12 ετών, χωρίς να χρειασθεί να τον υποβάλει σε εγχείριση ανοικτής καρδιάς.

Χρήση αναβολικών στο Σίδνεϊ
Στην άλλη Ολυμπιάδα που γίνεται στο Σίδνεϊ με τη συμμετοχή αποκλειστικώς αθλητών με ειδικές ανάγκες, οι εξετάσεις ούρων που έγιναν σε 6, όπως πιστεύεται, αρσιβαρίστες έδειξαν ότι είχαν πάρει αναβολικά. Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα ονόματα των αθλητών αυτών ή ποιές χώρες εκπροσωπούν.

Εξαπλώνονται οι συγκρούσεις στη Νιγηρία
Πληροφορίες από τη Νιγηρία αναφέρουν ότι οι εθνοτικές ταραχές εξαπλώνονται τώρα και στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. Τουλάχιστον εκατό άτομα έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις στη Νοτιοδυτική Νιγηρία. Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στη πόλη Μίνα της Β. Νιγηρίας μετά τις συγκρούσεις των κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν στη φυλή Χάουζα, με μέλη της φυλής Γιορούμπα που ζουν στη Νοτιοδυτική Νιγηρία.

Αρχισε η σύνοδος Ασίας-Ευρώπης
Ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, κηρύσσοντας τη έναρξη της τρίτης ευρωασιατικής συνόδου κορυφής στη Σεούλ, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνάντηση αυτή θ'αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο ήπειροι για τη δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού, όπως είπε, για την ευημερία και την ειρήνη. Χιλιάδες αστυνομικοί απέκλεισαν μία μεγάλη οδική αρτηρία που οδηγούσε στη Σεούλ, εμποδίζοντας έτσι την πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 2 χιλιάδες άτομα.

Φτηνό πετρέλαιο απ'τη Βενεζουέλα
Μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, η Βενεζουέλα, συμφώνησε να προμηθεύσει με φτηνό πετρέλαιο δέκα από τους φτωχότερους γείτονές της στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.

Ζητείται η έκδοση του Πινοσέτ στην Αργεντινή
Οι συγγενείς του πρώην αρχηγού του στρατού της Χιλής, στρατηγού Κάρλος Πρατς, ζήτησαν την έκδοση στην Αργεντινή του πρώην δικτάτορα της Χιλής, στρατηγού Πινοσέτ. Μία από τις κόρες του στρατηγού Πρατς είπε στο BBC πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι ο στρατηγός Πινοσέτ και πρώην μέλη της μυστικής αστυνομίας ενέχονται στη δολοφονία του πατέρα της.

Ο Λεάο νέος προπονητής της Βραζιλίας
Ο πρώην διεθνής τερματοφύλακας, Εμερσον Λεάο, αναλαμβάνει ως νέος τεχνικός της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Ο Λεάο είχε αγωνισθεί με τα χρώματα της Βραζιλίας στους τελικούς του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1974 και το 1978 κι είχε επίσης παίξει στην Παλμέιρας και στη Βάσκο ντε Γκάμα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.