Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παλαιστίνιοι λιθοβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες
Παλαιστίνιοι λιθοβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες

(22/10/2000, 1300 GMT)

Μ. Ανατολή: Συνεχίζονται τα επεισόδια βίας
Ενα αγόρι Παλαιστίνιος - ηλικίας 12 ετών - πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τις Ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα. Ο διευθυντής της υπηρεσίας έκτακτων περιστατικών του νοσοκομείου Σίφα είπε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αγόρι ήταν ένα από τα 300 παιδιά του σχολείου που έρχιχαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών σε στρατιωτική βάση κοντά στον  εβραικό οικισμό Νισανίτ. Με το φόνο του αγοριού που προέρχεται από το στρατόπεδο προσφύγων Τζαμπαλίγια, ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρείς εβδομάδες στα επεισόδια βίας ανέρχεται σε 112 - σχεδόν όλοι τους είναι Παλαιστίνιοι.

Μ. Ανατολή: Καταδίκαζουν την πολιτική του Ισραήλ οι ηγέτες των Αραβικών χωρών 
Οι αρχηγοί των Αραβικών κρατών , στη  έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο , αποδέχθηκαν ψήφισματα που καταδικάζουν την πολιτική του Ισραήλ στις παλαιστινιακές περιοχές. Οι Αραβες ηγέτες χαρακτηρίζουν τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων "βάρβαρες" και τονίζουν ότι το Ισράηλ θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο γιά τα αντίποινα που ενδεχομένως θα επακολουθήσουν μετά τα επεισόδια βίας. Εξάλλου στη σύνοδο του Καίρου οι Αραβικές χώρες αποφάσισαν να ζητήσουν από τα ΗΕ να συγκροτήσουν δικαστήριο που θα δικάσει του Ισραηλινούς που θεωρούνται υπεύθυνοι γιά τους φόνους των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών Αράβων. Παράλληλα τα Αραβικά κράτη ζητούν τον σχηματισμό δύναμης του ΟΗΕ γιά την προστασία των Παλαιστινίων καθώς και τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της βίας. Εκπρόσωπο της Ισραηλινής κυβέρνησης - ο κ. Ναχμάν Σάι - έσπευσε να δηλώσει ότι το Ισραήλ με ικανοποίηση δέχθηκε την απόφαση των Αραβικών χωρών να μη διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου συνιστούν "νίκη της λογικής" στον Αραβικό κόσμο. Από την άλλη μεριά ο κ. Σάι είπε ότι οι Αραβές ηγέτες θα έπρεπε να είχαν ζητήσει από τους Παλαιστινίους να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μ. Ανατολή: Η Τυνησία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ
H Τυνησία αποφάσισε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ. Ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών στην Τύνιδα αναφέρει ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρόκειται να διακοπούν αμέσως. Η Τυνησία ήταν μία από τις Αραβικές χώρες που είχε αποκαταστήσει τις διπλωμαστικές σχέσεις με το Ισραήλ μετά την ειρηνευτική συμφωνία μετάξύ των ισραηλινών και των Παλαιστινίων το 1993. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να διακόψει τις εμπορικές του σχέσεις με το Ισραήλ.

Αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ζητούν οι ΗΠΑ
Έκκληση προς τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, τον ΟΠΕΚ, να αυξήσει την παγκόσμια παραγωγή για να μειωθούν οι τιμές του αργού πετρελαίου απηύθυνε ο υπουργός Ενεργείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Ο κ. Ρίτσαρτσον προέβη σε σχετικές δηλώσεις από τη Βενεζουέλα όπου συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ και υπουργό Πετρελαίου της χώρας αυτής, Αλί Ροντρίγκεζ.

Η Ουάσινγκτον Πόστ αμφισβητεί τη δυνατότητα της Ελλάδας να διοργανώσει  τους Ολυμπιακούς
Αμφισβητεί ανοιχτά τη δυνατότητα της Ελλάδας να διοργανώσει με επιτυχία τους Ολυμπιακούς του 2004 η Ουάσινγκτον Πόστ. Η αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται στέλεχος  της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής,  τονίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα ότι οι προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα του 2004 είναι απόλυτα ανεπαρκείς, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην κατασκευή πολλών και αναγκαίων έργων υποδομής.

Ο Γκόρ αντιτίθεται στην πρόταση Μπούς για απόσυρση αμερικανικών δυνάμεων από τη Βαλκανική
Ο αμερικανός Αντιπρόεδρος, Αλ Γκόρ, απέρριψε πρόταση του  Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου, Τζορτζ Μπούς, για την αποχώρηση των ειρηνευτικών αμερικανικών στρατευμάτων από το χώρο της Βαλκανικής, αναφέρουν σήμερα οι Νιού Γιόρκ Τάιμς.  Με τον κ. Γκόρ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αποσταθεροποιητικό για την περιοχή, συμφωνεί και η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Τη Βοσνία επισκέπτεται ο Κοστούνιτσα
Ο νέος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επισκέπτεται σήμερα την Βοσνία. Είναι η πρώτη επίσκεψη γιουγκοσλάβου ηγέτη στη Βοσνία από τότε που η πρώη γιουγκοσλαβική δημοκρατία κήρυξε την ανεξαρτησία της. Αρχικά ο κ. Κοστούνιτσα επρόκειτο να επισκεφθεί μόνο την Τρεμπίνιε για την κηδεία ενος Σέρβου ποιητή, αλλά μετά από διαβουλεύσεις με Βόσνιους και Δυτικούς επισήμους, απεφάσισε να μεταβεί και στο αεροδρόμιο του Σαράγιεβο για συνομιλίες με Μουσουλμάνους και Κροάτες αξιωματούχους της βοσνιακής κυβέρνησης.

Αναβολικά και στην Παραολυμπιάδα
Δύο ακόμα αθλητές βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών στους παραολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Οι αθλητές που δεν έχουν κατονομαστεί, αναμένεται να αποβληθούν απο τους αγώνες αν και το δεύτερο τεστ που θα υποβληθούν είναι επίσης θετικό. Τέσσερις αθλητές της άρσης βαρών έχουν ήδη αποβληθεί από τους αγώνες.

Απογραφή στην Τουρκία
Οι πολίτες της Τουρκίας καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα για να γίνει απογραφή πληθυσμού. Σχεδόν ένα εκατομμύριο υπάλληλοι θα κάνουν την απογραφή με ενα ερωτηματολόγιο σαραντατριών ερωτήσεων. Μεχρι και οι τουρίστες θα καταμετρηθούν, ενώ απαγορεύεται να κυκλοφορεί κανείς στο δρόμο χωρίς εγκεκριμένη βεβαίωση οτι έχει ήδη απαντήσει τις ερωτήσεις. Οι αρχές υπόσχονται οτι αυτή ειναι η τελευταία φορά που η απογραφή διεξάγεται υπό συνθήκες αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στη Ρωσία για τους Τσετσένους πρόσφυγες η Ογκάτα
Η Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, επισκέπτεται τη Ρωσία σήμερα για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν και άλλους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Τσετσενία και τις γειτονικές χώρες. Περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς στη γειτονική Ινγκουσετία όπου αντιμετωπίζουν ελλείψεις προμηθειών.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.