Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Η Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ
Η Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ

(23/10/2000, 1600 GMT)

Ιστορικές συνομιλίες Β.Κορέας - ΗΠΑ
Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ είχε τρίωρες συνομιλίες με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας Πιονγκ Γιανγκ. Πρόκειται για την πρώτη επαφή τόσο υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από τον πόλεμο της Κορέας, πριν 50 χρόνια. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η κ. Ολμπράιτ και ο κ. Κιμ συζήτησαν θέματα που απασχολούν την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταματήσει η Βόρειος Κορέα το πρόγραμμά της ανάπτυξης βαλιστικών πυραύλων. Η Πιονγκ Γιανγκ θέλει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και ζητά άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει  Ηνωμένες Πολιτείες. Η κ. Ολμπράιτ θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Κιμ την Τρίτη..

Συνάντηση Μπαράκ - Αρόν για νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραηλ Εχούντ Μπαράκ άρχισε συνομιλίες με τον ηγέτη του δεξιού κόμματος Λικούν Αριέλ Σαρόν σχετικά με τον σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η σύρραξη με τους παλαιστινίους.  Η επίσκεψή του κ. Σαρόν σε τοποθεσία της Ιερουσαλήμ που είναι ιερή και για τους εβραίους και για τους μουσουλμάνους έδωσε το έναυσμα για τις ταραχές των τελευταίων εβδομάδων. Ο κ. Μπαράκ έχει πει ότι θα αποχωρήσει προσωρινά από την ειρηνευτική διαδικασία. Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εντείνει τον αποκλεισμό της πόλη της Δυτικής Οχθης Μπεΐτ Τζαλά. Ισραηλινά ελικόπτερα και άρματα μάχης βομβάρδισαν κτίρια της πόλης, απαντώντας σε πυροβολισμούς εναντίον γειτονικής εβραϊκής συνοικίας. Το Ισραήλ εξ άλλου έκλεισε για δεύτερη φορά από τότε που άρχισαν οι ταραχές το αεροδρόμιο της Γάζας.

Ανοίγει ο δρόμος για προκήρυξη εκλογών στη Σερβία
Πληροφορίες από τη Σερβία αναφέρουν ότι ο συνασπισμός που υποστηρίζει τον πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατέληξε σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σχετικά με την ανάδειξη νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Το σερβικό κοινοβούλιο συνεδριάζει και αναμένεται να δεχτεί την παραίτηση της τωρινής κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για βουλευτικές εκλογές ως το τέλος του χρόνου.

Την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου προτείνει διεθνής επιτροπή
Διεθνης επιτροπή ειδικών που μελετά τις επιλογές που υπάρχουν για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, λέει ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι δυνατή η παραμονή της επαρχίας αυτής στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας. Σε έκθεση που αναμένεται να παραδοθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ σήμερα η υπό τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον επιτροπή λέει ότι η καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο θα είναι η ανεξαρτησία υπό προϋποθέσεις. Με βάση αυτή την πρόταση, οι μεγάλες δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου, θα ελέγχουν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θα διασφαλίσουν την ένταξή του στο Βαλκανικό σύμφωνο σταθερότητας.

Επίσκεψη Κασιάνοφ στη Τουρκία
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Κασιάνοφ βρίσκεται στην Τουρκία σε μια τριήμερη επίσκεψη που αναμένεται να επικεντρωθεί σε οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα. Πριν την αναχώρησή του ο κ. Κασιάνοφ είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα αφορούν σε νέες κοινές επιχειρήσεις, όπως και στον αγωγό Blue Stream που θα εφοδιάσει την Τουρκία με ρωσικό φυσικό αέριο. Ο ανταποκριτής του BBC στην Αγκυρα μεταδίδει ότι παρότι οι σχέσεις των δύο χωρών στο παρελθόν ήταν τεταμένες, τα οικονομικά συμφεροντα τις φέρνουν πλέον πλησιέστερα.

Ετοιμη η Κίνα για ένταξη στον ΠΟΕ λέει ο Σιράκ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είπε ότι κατά τη γνώμη του η Κίνα μπορεί να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πριν το τέλος του χρόνου και ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να ξεπεράσει τα εμπόδια που απομένουν. Ο κ. Σιράκ που βρίσκεται στο Πεκίνο για την σινο-ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής έκανε τα σχόλια αυτά μετά από συνάντησή του με τον κινέζο πρωθυπουργό Ζου Ρονγκτζί. Νωρίτερα η Κίνα είχε διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Στο Λονδίνο ο Χρυσοχοΐδης
Στο Λονδίνο, βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως της Ελλάδας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο έλληνας υπουργός, που συνοδεύεται από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και υπηρεσιακούς παράγοντες, αναμένεται να συζητήσει στη Βρετανική πρωτεύουσα, κυρίως, θέματα τρομοκρατίας, καθώς και την συνεργασία μεταξύ των Ελληνικών αρχών και της Βρετανικής Scotland Yard μετά από την δολοφονία στην Αθήνα του στρατιωτικού ακολούθου της πρεσβείας της Βρετανίας στην Ελλάδα Stephen Saunders.

Επεισόδια στη Ζιμπάμπουε
Νέες ταραχές ξέσπασαν στη Ζιμπάμπουε στην πόλη Μουτάρε λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Δρόμοι αποκλείστηκαν, ένα σουπερμαρκετ λεηλατήθηκε και ένα άλλο πυρπολήθηκε. Η αστυνομία έκανε τουλάχιστον 15 συλλήψεις. Ανάλογες ταραχές είχαν ξεσπάσει την περασμένη εβδομάδα στη πρωτεύουσα Χαράρε όταν η τιμή του ψωμιού, της ζάχαρης και των αναψυκτικών αυξήθηκε κατά 30%.

Πλησιάζει το τέλος του ΜΙΡ
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλυα Κλεμπάνοφ είπε οτι ο γηραιός διαστημικός σταθμός ΜΙΡ κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί εκτός λειτουργίας και θα καταστραφεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο.  Ο σταθμός, φέρεται να δήλωσε ο κ. Κλεμπάνοφ, θα τεθεί εκτός τροχιάς και θα καεί καθώς θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα της γης. Οσα κομμάτια δεν καταστραφούν θα πέσουν στον ωκεανό. Οι ανταποκριτές λένε ότι είναι προφανές πως οι προσπάθειες των ρώσων να βρουν χρηματοδότες για να συνεχιστεί η λειτουργία του ηλικίας 14 ετών διαστημικού σταθμού απέτυχαν.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.