Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ισραηλινό άρμα μάχης σε δρόμο παλαιστινιακής πόλης
Ισραηλινό άρμα μάχης σε δρόμο παλαιστινιακής πόλης



(24/10/2000, 0700 GMT)

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Συνεχίστηκαν τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη. Στην πόλη της Χεβρώνας ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων ενόπλων. Στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι Παλαιστίνιοι έριξαν πυροβολισμούς εναντίον κατοικιών στην Εβραϊκή συνοικία του Γκίλο και οι Ισραηλινοί ανταπάντησαν με πυρά πολυβόλων και όλμων. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ θα συνεχίσει για δεύτερη ημέρα σήμερα τις συνομιλίες του με τον ηγέτη του κόμματος Λικούντ Αριέλ Σαρόν, για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης που θα χειριστεί την κρίση στην περιοχή.

Το Μαρόκο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ
Tο Μαρόκο ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ. Το μαροκινό υπουργείο εξωτερικών λέει ότι θα κλείσει το γραφείο αντιπροσωπείας του στο Τελ Αβίβ και το αντίστοιχο ισραηλινό γραφείο στη Ραμπάτ, εξαιτίας -σύμφωνα με την ανακοίνωση -της αποτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας και των απάνθρωπων -λέει- πράξεων των ισραηλινών αρχών εναντίον παλαιστινίων αμάχων.

Σε κατάσταση συναγερμού δυνάμεις των ΗΠΑ στον Περσικό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού λόγω των απειλών που δέχθηκαν αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συναγερμός αφορά τις αμερικανικές δυνάμεις στο Μπαχρέϊν, το Κατάρ και την νότια Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου 17 αμερικανοί ναύτες σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια βομβιστικής επίθεσης εναντίον του αντιτορπιλικού USS Cole στο λιμάνι Άντεν της Υεμένης.

2η ημέρα της περιοδείας Ωλμπράϊτ στη Βόρεια Κορέα
Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ιλ αναμένεται να έχει και δεύτερο γύρο συνομιλιών σήμερα με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράϊτ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Πιόνγκ-Γιάνγκ και της Γουάσιγκτον. Κατά την δεύτερη ημέρα της πρώτης ιστορικής επίσκεψης της στη χώρα αυτή, η κα. Ωλμπράϊτ συναντάται με ανώτατους βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι τώρα έτοιμη να προσεγγίσει τις ΗΠΑ, καθησυχάζοντας τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με το πυραυλικό της σύστημα, την πυρηνική της ικανότητα και την υποστήριξη οργανώσεων που η Γουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατικές.

Επίσκεψη Μ. Χρυσοχοΐδη στο Λονδίνο
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο δήλωσε ότι η Ελληνική κυβένηση θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία των χωρών που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν, στη λήψη μέτρων ασφαλείας για την Ολυμπιάδα του 2004.

Σερβία: Χωρίς αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης
Το σερβικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε χθές το σχέδιο για σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης και για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο, ανέβαλλε δε την συζήτηση για την σημερινή συνεδρίασή του. Το σώμα εξετάζει την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των υποστηρικτών του νέου Γιουγκοσλάβου προέδρου Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και των Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Επίθεση σε πολυκατοικία Σέρβων στην Πρίστινα
Σύμφωνα με την Νατοϊκή ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο άγνωστοι επετέθησαν με χειροβομβίδα που εβλήθη από ρουκετοβόλο εναντίον πολυκατοικίας στην πρωτεύουσα Πρίστινα που στεγάζει την πλειοψηφία από τους εναπομείναντες Σέρβους κατοίκους της πόλης. Η επίθεση απέβη αναίμακτη καθώς η χειροβομβίδα δεν διαπέρασε τον εξωτερικό τοίχο της πολυκατοικίας.

Την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου προτείνει διεθνής επιτροπή
Διεθνης επιτροπή ειδικών που μελετά τις επιλογές που υπάρχουν για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, λέει ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι δυνατή η παραμονή της επαρχίας αυτής στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας. Σε έκθεση που κατέθεσε στον γ. γραμματέα του ΟΗΕ η επιτροπή τονίζει ότι η καλύτερη λύση για το Κοσσυφοπέδιο θα είναι η ανεξαρτησία υπό προϋποθέσεις.

Περού: Αντιδράσεις στην επιστροφή του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών στέλνει εκτάκτως αποστολή του στο Περού, μετά την απροσδόκητη επιστροφή στη χώρα αυτή του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Βλαντίμιρο Μοντεσίνος. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Σεζάρ Γκαβίρια, που θα μεταβεί σήμερα στην περουβιανή πρωτεύουσα Λίμα, ζήτησε από την κυβέρνηση του Περού να πάρει αποστάσεις από τον κ. Μοντεσίνος, ενώ την οργή τους εξέφρασαν ηγέτες της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν από τον πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι να παραιτηθεί. Εξάλλου την Δευτέρα στη Λίμα οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιήσαν δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσουν διαδήλωση που ζητούσε την φυλάκιση του κ. Μοντεσίνος.

Αποβολή Λεπέν από το Ευρωκοινοβούλιο
Ο γάλλος ακροδεξιός ηγέτης Ζαν Μαρί Λεπέν έχασε την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Λεπέν αποβλήθηκε από το σώμα αφού το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλία αποφάσισε στις αρχές του μήνα, να επικυρώσει την ποινή αποκλεισμού του από κάθε δημόσιο αξίωμα, εξαιτίας βιαιπραγίας εναντίον πολιτικής του αντιπάλου.

Νότια Αφρική: Νέο σχέδιο για αντιμετώπιση του AIDS
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής θα ανακοινώσει σήμερα τη νέα στρατηγική της για την αντιμετώπιση του AIDS και του ιού HIV, από τον οποίο έχουν προσβληθεί τέσσερα εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί -περίπου το 10% του πληθυσμού. Η νέα στρατηγική έχει σχεδιασθεί ώστε να θέσει τέρμα στην ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τα αίτια του AIDS, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της χώρας Τάμπο Μπέκι, που αμφισβήτησε ότι ο ιός HIV είναι το μοναδικό αίτιο του AIDS.

Εληξε η απεργία των ηθοποιών στις ΗΠΑ
Τερματίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες η πιό μακροχρόνια απεργία των ηθοποιών που εμφανίζονται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν τον Μάϊο όταν οι ηθοποιοί αντέδρασαν στην απαίτηση των παραγωγών να μήν πληρώνονται επιπλέον κάθε φορά που η διαφήμιση εμφανίζεται στην τηλεόραση. Η Ενωση των Ηθοποιών και οι διαφημιστές λένε ότι επετεύχθη συμφωνία γιατερματισμό της απεργίας που στοίχησε σχεδόν 100 εκατομύρια δολάρια στον κλάδο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.