Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Παρών στη βαλκανική διάσκεψη κορυφής ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ
Παρών στη βαλκανική διάσκεψη κορυφής ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ


(25/10/2000 0600 GMΤ)

Αρχίζει η βαλκανική διάσκεψη κορυφής
Στα Σκόπια συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών, στα πλαίσια διάσκεψης που θα ασχοληθεί με το μέλλον της περιοχής. Η διάσκεψη αποτελεί ευκαιρία για πολλούς από τους ηγέτες να συναντήσουν τον νεοεκλεγέντα γιουγκοσλάβο πρόεδρο Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Ανταποκριτής του BBC λέει ότι μετά την αποπομπή του πρώην γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η συζήτηση των ηγετών της Βαλκανικής αναμένεται να επικεντρωθεί στην προοπτική επενδύσεων στη περιοχή. Ο πρέσβυς των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ είπε ότι θα συναντηθεί με τον κ. Κοστούνιτσα στο τέλος της διάσκεψης, για να συζητήσει μαζί του την επάνοδο της Γιουγκοσλαβίας στον ΟΗΕ και το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Ο κ. Χόλμπρουκ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, που παραμένει γιουγκοσλαβική επαρχία αλλά τελεί υπό διεθνή έλεγχο.

Αμερικανική πρωτοβουλία για επίλυση της κρίσης στο Μεσανατολικό
Ο πρόεδρος Κλίντον ενδέχεται να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις στο Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, για την επίλυση της κρίσης στο Μεσανατολικό. Οπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο κ. Κλίντον αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αραφάτ, υπό την προυπόθεση ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν βήματα για την εφαρμογή της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Σάρμ Ελ Σέϊκ της Αιγύπτου.

Σποραδικές συγκρούσεις Ισραηλινών - Παλαιστινίων
Ισραηλινά στρατεύματα και παλαιστίνιοι ένοπλοι συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη. Ισραηλινά τάνκς έπληξαν την πόλη Ελ Μπιρέχ, κοντά στη Ραμάλα, απαντώντας -όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός σε προηγούμενη επίθεση παλαιστινίων εναντίον γειτονικού εβραϊκού οικισμού. Εντωμεταξύ στο Ισραήλ ο ηγέτης του κόμματος Λικούντ Αριέλ Σαρόν - που έχει εντατικές διαβουλεύσεις με τον κ. Μπαράκ για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης - είπε ότι ένα από τα θέματα που συζητούνται είναι το πόσο έδαφος θα παραμείνει υπό ισραηλινή κυριαρχία εάν οι Παλαιστίνιοι ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξάρτητο κράτος.

Σερβία: συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης
Το σερβικό κοινοβούλιο αποφάσισε -μετά από ημέρες συζητήσεων- το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, με την συμμετοχή υποστηρικτών του νέου Γιουγκοσλάβου προέδρου Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και πολιτικών που πρόσκεινται στον προκάτοχό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μέχρι να γίνουν εκλογές. Ο νέος σέρβος πρωθυπουργός Μίλομιρ Μίνιτς, αν και είναι υποστηρικτής του κ. Μιλόσεβιτς ανακοίνωσε αμέσως τη λήψη μέτρων για την προκήρυξη εκλογών στις 23 Δεκεμβρίου.

Επικριτική έκθεση σχετικά με την στάση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο
Κοινοβουλευτική επιτροπή της Βρετανικής βουλής δημοσίευσε έκθεση στην οποία επικρίνεται η στρατηγική του ΝΑΤΟ και του βρετανικού Υπουργείου Αμυνας κατά το διάστημα της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η έκθεση θεωρεί ότι σε μελλοντικές επιχειρήσεις της η Συμμαχία δεν θα πρέπει να στηρίζεται στην τεχνολογική της υπεροχή, και θεωρεί υπεύθυνο το ΝΑΤΟ γιά την μη ικανοποιητική δράση των βρετανικών δυνάμεων στις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Συνάντηση του ομίλου G-20 στον Καναδά
Υπουργοί Οικονομίας και διοκητές κεντρικών τραπεζών από ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και από αναπτυσσόμενες χώρες του ομίλου G-20 πραγματοποιούν συνάντηση στο Μόντρεάλ του Καναδά γιά να συζητήσουν θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία. Ο εν λόγω όμιλος συστάθηκε πριν ένα χρόνο γιά να δώσει την ευκαιρία σε χώρες με αναπτυσσόμενη οικονομία, όπως την Βραζιλία ή την Ινδία, να έχουν ισχυρότερη παρουσία σε διεθνείς συναντήσεις γιά την οικονομία. ΟΙ συζητήσεις αναμένεται ότι θα περιστραφούν γύρω από την παγκοσμιοποίηση και τις παρούσες τιμές του πετρελαίου.

Αιματηρά επεισόδια στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Στην Ακτή του Ελεφαντοστού στρατιώτες άνοιξαν πύρ και στη συνέχεια ξυλοκόπησαν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη πόλη Αμπιτζάν διαμαρτυρόμενοι για την ανακοίνωση από τον στρατιωτικό ηγέτη της χώρας, στρατηγό Ρόμπερτ Γκουέϊ, ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν, αν και σύμφωνα με την αντιπολίτευση ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους εννέα. Οι στρατιωτικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευσαν την κυκλοφορία.

Διεθνής καταδίκη του καθεστώτος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τα γεγονότα στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την προεδρική εκλογή ως παράνομη και με ανακοίνωση του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ κάλεσαν τον στρατηγό Γκουέϊ να αποκαταστήσει την δημοκρατία. Η Γαλλία -της οποίας η χώρα αυτή ήταν στο παρελθόν αποικία- χαρακτήρισε την κίνηση του στρατηγού Γκουέϊ ως πραξικόπημα ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε τις απαράδεκτες -όπως λέει- μεθόδους του καθεστώτος.

Σε συναγερμό οι αμερικανικές δυνάμεις στον Περσικό
Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στο Μπαχρέϊν και στο Κατάρ βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον τους. Ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία και στη αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία παραμένουν -όπως ανακοινώθηκε- σε συναγερμό μικρότερου βαθμού.

Περού: Ο Μοντεσίνος υπόσχεται να μην αναμιχθεί στην πολιτική
Μία ημέρα μετά την επιστροφή του στο Περού -που προκάλεσε αντιδράσεις- ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Βλαντιμίρο Μοντεσίνος λέει ότι επέστρεψε διότι κινδύνευε η ζωή του στον Παναμά, όπου βρισκόταν. Μιλώντας στο περιουβιανό ραδιόφωνο ο κ. Μοντεσίνος είπε ότι δέχθηκε απειλές από αριστερούς αντάρτες και εμπόρους ναρκωτικών, και ότι δεν έχει σκοπό την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας. Αλλά ανταποκριτής του BBC λέει ότι παρά την υπόσχεση του να μείνει εκτός του πολιτικού παιγνιδιού, πολλοί περουβιανοί πιστεύουν ότι ο κ. Μοντεσίνος εξασκεί τεράστια επιρροή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Μεγάλη επιδείνωση στην υγεία των Ρώσων πολιτών
Στη Ρωσία γιατροί λένε ότι η γενική κατάσταση της υγείας του πληθυσμού επιδεινώνεται τόσο ραγδαία, ώστε να γίνεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας. Σε έκθεσή που συνέταξαν για λογαριασμό του Κρεμλίνου, οι ρώσοι γιατροί αναφέρουν ότι ο μέσος όρος ζωής μειώθηκε μέσα στους 12 τελευταίους μόνο μήνες κατά ένα ολόκληρο έτος.  Μέλος της ρωσικής ακαδημίας ιατρικών επιστημών σημείωσε ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε καθίσταται αναγκαίο να σημάνει συναγερμός.

Προχωρεί η επιχείρηση στο ναυάγιο του υποβρυχίου Κουρσκ
Διεθνής ομάδα δυτών προσπαθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να ανοίξει τρύπα στο ναυάγιο του ρωσικού πηρυνικού υποβρυχίου Κούρσκ. Οι δύτες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο οπίσθιο μέρος του σκάφους, απ' όπου θα αρχίσουν να ψάχνουν για τις σωρούς των 118 μελών του πληρώματος που βρρήκαν το θάνατο μετά την βύθιση του υποβρυχίου τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Εντουαρντ Χήθ αποχωρεί από την βρετανική πολιτική  σκηνή
Την αποχώρησή του από την πολιτική στις επόμενες εκλογές ανακοίνωσε χθές ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Εντουαρντ Χήθ. Ο ογδοντατετράχρονος Σερ Εντουαρντ  είναι ο αρχαιότερος βουλευτής, αφού εκλέγεται συνεχώς στην Βουλή των Κοινοτήτων από το 1950.  Χρημάτισε πρωθυπουργός από το 1970 έως το 1974 και ήταν υπέυθυνος για την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.