Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 10 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ
Μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ


(26/10/2000, 08:30 GMΤ)

Αμερικανικές ανησυχίες για συνεργασία παλαιστινίων με ισλαμικές οργανώσεις
Τη σοβαρή ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ σχετικά με πληροφορίες που φέρουν δυνάμεις προσκείμενες στον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και μαχητικές ισλαμικές οργανώσεις να συνεργάζονται στενά με σκοπό να κατευθύνουν την εξέγερση εναντίον του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και τη λωρίδα της Γάζας. Ο πρόεδρος Κλίντον προσπάθησε επίσης να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις προς τον κ. Αραφάτ λέγοντας ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης έχει τη δυνατότητα να μειώσει δραματικά τις βίαιες ταραχές. Περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες 4 εβδομάδες, παρά τις προσπάθειες για εφαρμογή της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Σάρμ Ελ Σέϊκ της Αιγύπτου.  

Ολοκληρώθηκε η βαλκανική διάσκεψη κορυφής στα Σκόπια
Οι ηγέτες της Βαλκανικής, που έλαβαν μέρος στην άτυπη διάσκεψη κορυφής των Σκοπίων, χαιρέτησαν την ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας στη Γιουγκοσλαβία και κάλεσαν το νέο πρόεδρο της χώρας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα να ακολουθήσει πολιτική καλής γειτονίας.  Νωρίτερα ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος είπε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι διαμέσου του διαλόγου και της συνεργασίας. Ο αλβανός πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι κάλεσε τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους Αλβανούς που κρατούνται στη Σερβία.

Περού: Αναζητείται ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών
Ο πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι διέταξε έρευνα για τον εντοπισμό του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Βλαντιμίρο Μοντεσίνος. Ο κ. Φουτζιμόρι είπε ότι οι έρευνες γίνονται για να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε με την επιστροφή του κ. Μοντεσίνος από τον Παναμά, όπου είχε εξοριστεί. Αλλά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών Σεζάρ Γκαβίρια δήλωσε ότι η περουβιανή κυβέρνηση επιθυμεί να συλληφθεί ο κ. Μοντεσίνος επειδή προσπάθησε να σφετεριστεί την συνταγματική εξουσία. Νωρίτερα ο πρόεδρος Φουτζιμόρι εξέδωσε διάταγμα με το οποίο περιορίζονται οι ένοπλες δυνάμεις μέσα στους στρατώνες και ηγήθηκε έρευνας για την ανέυρεση του κ. Μοντεσίνος στα προάστια της πρωτεύουσας Λίμα.

Ακτή Ελεφαντοστού: Εκκλήσεις για αποκατάσταση της δημοκρατίας
Η διεθνής κοινότητα ζήτησε την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ακτή του Ελεφαντοστού μετά την λαϊκή εξέγερση που απομάκρυνε από την εξουσία τον στρατηγό Ρόμπερτ Γκουέϊ.  Η ομάδα γαλλόφωνων κρατών απήυθυνε έκκληση για διεξαγωγή νέων εκλογών, ενώ παρόμοια έκκληση έκανε και ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι, ο οποίος είπε ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη εμφύλια σύγκρουση.

Δικαστική δίωξη Ιαν Σμίθ στη Ζιμπάμπουε
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε είπε ότι ο πρώην ηγέτης της λευκής μειοψηφίας Ιαν Σμιθ θα δικαστεί κατηγορούμενος για γενοκτονία. Μιλώντας σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Χαράρε, ο κ. Μουγκάμπε είπε ότι εγκαταλείπεται η πολιτική συμφιλίωσης της μαύρης πλειοψηφίας με τους 70 χιλιάδες λευκούς της χώρας.

Β. Ιρλανδία: Ο ΙΡΑ επιτρέπει επιθεώρηση του οπλοστασίου του
Στη Βόρεια Ιρλανδία το μεγαλύτερο Προτεσταντικό κόμμα, οι Ενωτικοί του Αλστερ, χαιρέτησαν κατ' αρχήν την ανακοίνωση του ΙΡΑ ότι θα επιτρέψει σε μία ανεξάρτητη ομάδα παρατηρητών να επιθεωρήσει και πάλι τα αποθέματα όπλων που διαθέτει, για να επιβεβαιωθεί ότι τα όπλα αυτά δεν χρησιμοποιούνται. Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Ιρλανδίας χαρακτήρισαν την κίνηση του ΙΡΑ εποικοδομητική και ενθαρρυντική. Εντωμεταξύ τη Βόρεια Ιρλανδία επισκέπτεται σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ για συνομιλίες με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος των Προτεσταντών Ντέϊβιντ Τρίμπλ και άλλους πολιτικούς ηγέτες.

82 νεκροί από πτώση ρωσικού αεροσκάφους στη Γεωργία
Οι Ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν και οι 82 επιβαίνοντες σε στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, μετά από πτώση του σε βουνό της Γεωργίας. Το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών λέει ότι ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονταν και οκτώ παιδιά, ενώ κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι άκουσαν μια τεράστια έκρηξη. Το αεροσκάφος ήταν τετρακινητήριο Ιλιούσιν και εκτελούσε πτήση από την Μόσχα προς τη πόλη Μπατούμι.

Αυστρία: Δικαστική έρευνα για δραστηριότητες ακροδεξιού κόμματος
Στην Αυστρία η εισαγγελική αρχή επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας χρησιμοποίησε εμπιστευτικά αρχεία της αστυνομίας για κατασκοπεία εναντίον πολιτικών αντιπάλων και επικριτών του. Οπως ανακοινώθηκε οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια σειρά ηγετικών στελεχών του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην ηγέτη του Γιόργκ Χάϊντερ.

Ανασύρθηκαν 4 πτώματα από το ναυάγιο του Κουρσκ
Και τέταρτη σωρό έφεραν στην επιφάνεια οι δύτες που προσπαθούν να ανασύρουν τα πτώματα των μελών του πληρώματος μέσα από το ναυάγιο του πυρηνικού υποβρυχίου Κούρσκ. Αυτό ανακοίνωσε ο διοικητής του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι η επιχείρηση σταμάτησε λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Προειδοποίηση Πούτιν προς ιδιοκτήτες ρωσικών ΜΜΕ
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι κύρια προτεραιότητα του είναι να επιλύσει τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας και να σταματήσει -όπως σημείωσε- τον εκβιασμό εναντίον της κυβέρνησης του από μια χούφτα μεγιστάνες που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το ρωσικό κράτος θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει στη διάθεσή του εναντίον των βαρόνων του Τύπου είπε ο κ. Πούτιν, σε συνέντευξή που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ενόψει της επίσκεψής του στη Γαλλία.

Κύμα πολιτικών απαγωγών στην Κολομβία
Κύμα απαγωγών πολιτικών προσώπων σημειώθηκε στην Κολομβία λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Χθές στη βορειοανατολική επαρχία Σούκρε απήχθησαν 3 γερουσιαστές κατά τη διάρκεια προεκλογικής τους περιοδείας. Εξη συνολικά πολιτικοί έχουν πέσει τις τελευταίες ημέρες θύματα απαγωγών, τις οποίες πιστεύεται ότι διέπραξαν ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.

Συνεχίζεται η πτώση του Ευρώ
Νέο πλήγμα δέχθηκε σήμερα το Ευρώ, τη φορά αυτή στα χρηματιστήρια της Ασίας, όπου η ισοτιμία του είναι 86,8 σεντς έναντι του δολαρίου. Χθές το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της ΝέαςΥόρκης άφησε το Ευρώ στην χαμηλότερη έως τώρα τιμή του, συγκεκριμένα στα 82,6 σεντς. Χρηματιστηριακοί κύκλοι επιρρίπτουν την ευθύνη για την νέα πτώση του Ευρώ στην ροή κεφαλαίων απο μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία προς τις ΗΠΑ, καθώς και στην απροθυμία των κεντρικών τραπεζών να στηρίξουν το νόμισμα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.