Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μπουλέντ Ετσεβίτ
Μπουλέντ Ετσεβίτ

(26/10/2000, 12:48 GMΤ)

Αναγκαίος ο διάλογος για το Αιγαίο δηλώνει ο Ετσεβίτ
Την αναγκαιότητα να διεξαχθεί ελληνοτουρκικός διάλογος για όλες τις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στο Αιγαίο τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη χθες στην διαβαλκανική Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Ετσεβίτ απέρριψε για άλλη μια φορά την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έσπευσε όμως να σχολιάσει ότι η ολιγόλεπτη συζήτηση με τον κ. Σημίτη διεξήχθη σε πολύ φιλικότερη ατμόσφαιρα απ' ό,τι στο παρελθόν.

Ο Ρόμπιν  Κουκ στην Αθήνα
Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών θα επισκευθεί την Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη προερχόμενος από τη Βιέννη επιβεβαίωσε σήμερα το Foreign Office, το υπουργείο εξωτερικών δηλαδή, εδώ στη Βρετανία. Η επίσκεψη του κ. Κουκ προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσιμη για τις ελληνιτουρκικές αλλά και τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις όπως και για τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού είναι μονοήμερη. Ο βρετανός υπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Επίθεση αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή
Επίθεση αυτοκτονίας κατά θέσης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιήθεκε πριν από λίγη ώρα. Πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο περιστατικό κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που πραγματοποιούνται στις τελευταίες εβδομάδες στη Μέση Ανατολή μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και παλαιστινίων διαδηλωτών. Ενας ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά όταν παλαιστίνιος νέος που επέβαινε σε ποδήλατο πραγματοποίησε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε οικοσμό εβραίων εποίκων στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση στην οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, την οποιάς ο ηγέτης δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πριν από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Ιερουσαλήμ, το περιστατικό έδωσε τέρμα σε μία μικρή περίοδο εκτόνωσης της έντασης των συγκρούσεων. Περίπου εκατόν σαράντα άτομα, στην πλειοψηφία τους Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.

Σημείωμα από το Κουρσκ
Χειρόγραφο σημείωμα που ανακαλύφθηκε στο βυθισμένο ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ επιβεβαιώει ότι κάποια από τα μέλη του πληρώματος επιβίωσαν αρχικά την καταστροφή. Το σημείωμα λέει ότι εικοσιτρείς ναύτες βρήκαν καταφύγιο στο πίσω μέρος του υποβρυχίου μετά την μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε την βύθισή του τον Αύγουστο και είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο οι περισσότεροι από τους συναδέλφους τους. Το μικρό σημείωμα βρέθηκε στην τσέπη αξιωματικού το πτώμα του οποίου ανεσύρθει χθες μαζί με τρία άλλα από το μοιραίο υποβρύχιο από δύτες. Το σημείωμα λέει ότι αυτός και οι ναύτες παγιδεύθηκαν στο απόλυτο σκοτάδι. Η επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων συνεχίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς παρά την κακοκαιρία που ανάγκασε του δύτες να διακόψουν τις προσπάθειές του μέσα στα συντρίμια.

Εκστρατεία κατά του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών στο Περού
Στο Περού έχει αρχίσει εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη  του πρώην  αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Βλαντίμιρο Μοντεσίνος. Ο πρόεδρος Φουτζιμόρι είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που έχει θορυβηθεί μετά την επιστροφή του Μοντεσίνος από τον Παναμά. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι στο Περού επικρατεί η εντύπωση ότι ο Βλαντίμιρο Μοντεσίνος ελέγχει μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεων. Η πολιτική κρίση ξέσπασε τον περασμένο μήνα όταν κυκλοφόρησε βιντεοταινία στην οποία ο Μοντεσίνος δωροδωκεί μέλος του κογκρέσου που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Συγκρούσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού
Στην Ακτή Ελεφαντοστού πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών αντιπάλων πολιτικών ομάδων στον απόηχο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Ουατάρα, στον οποίο απαγορεύθηκε να βάλει υποψηφιότητα, συγκρούσθηκαν με οπαδούς του νεοεκλεγμένου προέδρου Λοράν Γκμπάγκο. Τουλάχιστον δύο άτομα βρήκαν το θάνατο σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες στην προσπάθειά της να επιβάλει την τάξη. Ο κ. Ουατάρα ζητά να επαναληφθούν οι εκλογές και λέει ότι η ψήφος της Κυριακής είναι άκυρη.

Ο Μουγκάμπε απειλεί τους λευκούς με δίκη για γενοκτονία
Ο πρόεδρος Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε είπε ότι η κυβέρνηση του προτίθεται να προσαγάγει στη δικαιοσύνη  τον πρώην ηγέτη της μειοψηφίας των λευκών - τον κ. Ιάν Σμίθ - με την κατηγορία της γενοκτονίας πρίν από είκοσι χρόνια κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας. Σε συγκέντρωση οπαδών του - μελών του κόμματος ZANU PF - ο κ. Μουγκάμπε είπε ότι η λευκή μειοψηφία περιφρόνησε την πολιτική της συμφιλίωσης και ότι τώρα υπάρχει κίνδυνος να συλληφθούν όλοι όσοι πολέμησαν γιά να διατηρηθεί το καθεστώς του Ιαν Σμιθ. Ανταποκριτής του ΒΒC στη Χαράρε μεταδίδει ότι οι δηλώσεις του κ. Μουγκάμπε εγιναν μετά την απόφαση της αντιπολίτευσης - του Κινήματος γιά Δημοκρατική Αλλαγή - να κινήσει τη διαδικασία γιά την προσαγωγή του προέδρου της Ζιμπάμπουε στη δικαιοσύνη .

Βρετανική έκθεση αποδίδει ευθύνες για την αρρώστια των τρελών αγελάδων
Δημοσιεύθηκε σήμερα στη Βρετανία έκθεση για την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Η έκθεση επικρίνει δριμύτατα επιστήμονες, υπουργούς και αξιωματούχους γιατί όπως λέει δεν αναγνώρισαν την σοβαρότητα της κατάστασης και χαρακτηρίζει την διάδοσης της ασθένειας και της ανθρώπινης μορφής της, της νόσου του Γιάκομπς-Κρόιφελντ, εθνική τραγωδία. Περισσότερα απο 80 άτομα έχουν μολυνθεί από την ανθρώπινη μορφή της ασθένειας. Σχεδόν όλοι έχουν βρει το θάνατο.Οι Συντηρητικοί της αντιπολίτευσης, που ασκούσαν την εξουσία εκείνη την περίοδο έχουν ήδη ζητήσει συγγνώμη για τα σφάλματα που έγιναν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Νέο ατύχημα στους βρετανικούς σιδηρόδρομους
Και νέο σιδηροδρομικό ατύχημα πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, μία μόλις εβδομάδα μετά τον θάνατο τεσσάρων ατόμων από τον εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας. Το τελευταίο αυτό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στο Λονδίνο. Τέσσερα βαγόνια αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν στον σταθμό Virginia Water στα νότια του Λονδίνου χωρίς ευτυχώς να υποστεί σοβαρά τραύματα κανείς από τους επιβάτες.

Προτείνεται η απαγόρευση λειτουργίας ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία
Στην Γερμανία, η πλειοψηφία των υπουργών εσωτερικών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας ψήφισε υπέρ πρότασης να ζητηθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας να απαγορεύσει την λειτουργία του ακροδεξιού κόμματος NPD. Οπαδοί του κόμματος αυτού πιστεύεται ότι ευθύνονται για σειρά ρατσιστικών επιθέσεων κατά αλλοδαπών. Ανακοινωθέν των υπουργών των δεκαέξι κρατιδίων λέει ότι επιθυμούν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η ξενοφοβία και ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δεν είναι αποδεκτά.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.