Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Τα στρατεύματα του Ισραήλ αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας μετά από την επίθεση
Τα στρατεύματα του Ισραήλ αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας μετά από την επίθεση

(26/10/2000, 22:30 GMΤ)

Επίθεση αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή
Η οργάνωση Τζιχάντ των Παλαιστινίων ανέλαβε την ευθύνη για την σημερινή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσης του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας στρατιώτης του Ισραηλ τραυματίσθηκε από την επίθεση αυτή που ήταν η πρώτη αυτού του είδους τις τελευταίες εβδομάδες που σημειώνονται βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων - συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 140 ανθρώπους. Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην χώρα του. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον κ. Μπάρακ μετά από τις ενδείξεις ότι το κόμμα Λικούντ της αντιπολίτευσης - του οποίου ο ηγέτης Αριέλ Σαρόν θεωρείται ο άνθρωπος που με τις ενέργειές του έδωσε την αφορμή για τις πρόσφατες ταραχές - δεν θα λάβει μέρος στη νέα κυβέρνηση εκτός αν του δωθεί η δυνατότητα βέτο για την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστινίους

Νέος πρόεδρος στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Ο βετεράνος πολιτικός της αντιπολίτευσης Λορέν Γκμπάγκμπο ορκίσθηκε νέος πρόεδρος στην Ακτή του Ελεφαντοστού μετά από την επίσημη ανακήρυξή του ως νικητή των εκλογών της Κυριακής στη χώρα. Ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη χώρα και ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει νέες εκλογές. Μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής - στις οποίες είχε απαγορευθεί η συμμετοχή πολλών υποψηφίων - ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Μόνο σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την χώρα εξακολουθεί να ισχύει.

Σημείωμα από το Κουρσκ
Χειρόγραφο σημείωμα που ανακαλύφθηκε στο βυθισμένο υποβρύχιο της Ρωσίας Κουρσκ επιβεβαιώνει ότι κάποια από τα μέλη του πληρώματος επιβίωσαν αρχικά από την καταστροφή. Το σημείωμα λέει ότι 23 ναύτες βρήκαν καταφύγιο στο πίσω μέρος του υποβρυχίου μετά από τη μεγάλη έκρηξη που προκάλεσε την βύθισή του τον Αύγουστο - ναυάγιο που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν, τελικά, τον θάνατο όλα τα μέλη του πληρώματος. Το σημείωμα βρέθηκε στην τσέπη αξιωματικού το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε χθες μαζί με 3 άλλα από το μοιραίο υποβρύχιο από δύτες. Το σημείωμα λέει ότι αυτός και οι ναύτες παγιδεύθηκαν στο απόλυτο σκοτάδι. Η επιχείρηση ανάσυρσης των πτωμάτων συνεχίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς παρά την κακοκαιρία που ανάγκασε τους δύτες να διακόψουν τις προσπάθειές τους μέσα στα συντρίμια.

Το Ιράκ απειλεί με διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου
Το Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να διακόψει την εξαγωγή πετρελαίου την επόμενη εβδομάδα εκτός και αν τα Ηνωμένα Εθνη επιτρέψουν στους αγοραστές να πληρώνουν σε ευρώ αντί για δολλάρια. Ειδική οικονομική έκδοση για τη Μέση Ανατολή επισημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Το Ιράκ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το δολλάριο για τις διεθνείς συναλλαγές του αποκαλώντας το νόμισμα εχθρό του κράτους. Τα Ηνωμένα Εθνη θα συζητήσουν το αίτημα του Ιράκ την Δευτέρα αλλά η επιτροπή του οργανισμού που επιβλέπει τις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράκ, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται διχασμένη για το θέμα. Ο συντάκτης του BBC  για τη Μέση Ανατολή εξηγεί ότι το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικό τόσο για το Ιράκ όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και προσθέτει ότι εάν όντως πραγματοποιηθεί η απειλή, η τιμή του πετρελαίου είναι πιθανό να ανεβεί ακόμα ψηλότερα.

Βοήθεια χρειάζονται 700.000 πρόσφυγες στη Γιουγκοσλαβία
Η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες προειδοποίησε ότι 700.000 πρόσφυγες στη Γιουγκοσλαβία χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν τον χειμώνα που έρχεται. Η Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν 20 εκατομμύρια δολλάρια για κουβέρτες, κρεβάτια και καύσιμα, καθώς η έλλειψη κονδυλίων την έχει υποχρεώσει σε περικοπές των προγραμμάτων αρωγής. Τα χρήματα θα διατεθούν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Σερβία και στο Μαυροβούνιο, όπου  διαμένουν Σέρβοι και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων που εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά την διάρκεια των πολέμων.

Δεν ανησυχεί ο Επίτροπος για την οικονομική πολιτική της Ενωσης
Η υποτίμηση του ευρώ σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τον Ισπανό Επίτροπο για την οικονομική και νομισματική πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πέδρο Σόλμπες, μεταδίδει ο ανταποκριτής της Ελληνικής Υπηρεσίας του ΒΒC στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σόλμπες στην γαλλική εφημερίδα "Liberation", δεν περιμένει εντυπωσιακή αύξηση του κοινοτικού ρυθμού του πληθωρισμού, ούτε και σοβαρή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Μείωσης της ανεργίας στην Ευρώπη
Η ανεργία συνέχισε να υποχωρεί κατά την διάρκεια του έτους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν, για την Απασχόληση στην Ευρώπη κατά το 2000. Την πολιτική ευθύνη για την σύνταξη της έκθεσης είχε η Ελληνίδα επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κατά το 1999 δημιουργήθηκαν στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Εκστρατεία κατά του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών στο Περού
Στο Περού έχει αρχίσει εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη  του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιώντης χώρας Βλαντίμιρο Μοντεσίνος. Ο πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη που έχει θορυβηθεί μετά από την επιστροφή του Μοντεσίνος από τον Παναμά. Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι στο Περού επικρατεί η εντύπωση ότι ο κ. Μοντεσίνος ελέγχει μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η πολιτική κρίση ξέσπασε τον περασμένο μήνα όταν κυκλοφόρησε βιντεοταινία στην οποία ο κ. Μοντεσίνος δωροδοκεί μέλος του Κογκρέσου.

Βρετανική έκθεση αποδίδει ευθύνες για την ασθένεια των τρελών αγελάδων
Δημοσιεύθηκε σήμερα στη Βρετανία έκθεση για την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Η έκθεση επικρίνει δριμύτατα επιστήμονες, υπουργούς και αξιωματούχους, γιατί - όπως αναφέρει - δεν αναγνώρισαν την σοβαρότητα της κατάστασης και χαρακτηρίζει την διάδοσης της ασθένειας και της ανθρώπινης μορφής της, της νόσου του Κρόιφελντ-Γιάκομπς, ως εθνική τραγωδία. Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από την ανθρώπινη μορφή της ασθένειας. Σχεδόν όλοι έχουν βρει το θάνατο. Το κόμμα των Συντηρητικών της αντιπολίτευσης στη Βρετανία, που ασκούσε την εξουσία εκείνη την περίοδο, έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη για τα σφάλματα που έγιναν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Βρετανία
Και νέο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Βρετανία, μία μόλις εβδομάδα μετά τον θάνατο 4 ανθρώπων από τον εκτροχιασμό ταχείας αμαξοστοιχίας. Το τελευταίο αυτό περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στο Λονδίνο. Τέσσερα βαγόνια αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν στον σταθμό Virginia Water στα νότια του Λονδίνου χωρίς να υποστεί σοβαρά τραύματα κανείς από τους επιβάτες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.