Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ισραηλινοί ανοίγουν πύρ εναντίον Παλαιστινίων
Ισραηλινοί ανοίγουν πύρ εναντίον Παλαιστινίων

(30/10/2000, 1900 GMΤ)

Είναι ακόμη εφικτή η ειρήνη στη Μ. Ανατολή, λέει ο Εχουντ Μπάρακ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, μιλώντας στη Βουλή η οποία συνήλθε σήμερα για πρώτη φορά αφότου άρχισε η εξέγερση των Παλαιστινίων πριν από ένα περίπου μήνα, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ειρήνη είναι ακόμη εφικτή στη Μ. Ανατολή, αλλά τόνισε ότι το Ισραήλ δεν έχει αυτή τη στιγμή έναν εταίρο έτοιμο να προβεί σε παραχωρήσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που διεκόπη πολλές φορές από Αραβες βουλευτές, επέρριψε τις ευθύνες για τα πρόσφατα βίαια επεισόδια στον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ. Ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαϊμπ Ερεκάτ, δήλωσε πως ο κ. Μπάρακ απευθυνόταν στην ισραηλινή δεξιά με την οποία προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ηγέτης του μεγαλυτέρου κόμματος της δεξιάς, του Λικούντ,  Αριέλ Σαρόν, επέκρινε τον κ. Μπάρακ ότι με τη στάση του αποδύναμωσε το Ισραήλ.

Μεγαλύτερη συνεργασία υπόσχονται Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ενωση
Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ενωση υποσχέθηκαν να συνεργασθούν περισσότερο στους τομείς της αμύνης και της ασφαλείας κι επίσης στην επίλυση των κρίσεων που ξεσπούν στην Ευρώπη. Το ανακοινωθέν της συνόδου που έγινε στο Παρίσι, με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, μιλάει για ένα στρατηγικό συνεταιρισμό, αλλά δεν αναφέρεται ευθέως στα σχέδια της Κοινότητας που προβλέπουν τη σύσταση ειδικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης 60 χιλιάδων στρατιωτών μέχρι το έτος 2003.

Ο ΟΠΕΚ αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε πως αυξάνει από αύριο την παραγωγή του κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Οι υπουργοί των χωρών του ΟΠΕΚ είχαν συμφωνήσει ν'αυξήσουν την παραγωγή του μαύρου χρυσού εάν η τιμή του αργού πετρελαίου παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα απ'αυτά που έχει θέσει ως στόχο ο οργανισμός, δηλ. τα 22-25 δολλάρια το βαρέλι. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC εκτιμά πως η απόφαση του ΟΠΕΚ δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην τιμή της βενζίνης και των καυσίμων θέρμανσης.

Νέα βομβιστική επίθεση στην Ισπανία
Ενας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας και δύο αστυνομικοί που τον συνόδευαν σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στη Μαδρίτη. Τουλάχιστον 60 άτομα τραυματίσθηκαν και προκλήθηκαν επίσης ζημίες σε αρκετά αυτοκίνητα. Η αστυνομία επέρριψε αμέσως τις ευθύνες στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

Βομβιστική επίθεση στην Αυστρία
Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε, όπως πιστεύεται, από αυτοκινητοβόμβα. Το αυτοκίνητο ανατινάχτηκε κοντά σε αστυνομικό τμήμα της πόλεως Κίντμπεργκ της Ν. Αυστρίας.

Σφοδρή κακοκαιρία στη Ν. Αγγλία
Oι ισχυρότερες ανεμοθύελλες έπληξαν τη Βρετανία την τελευταία δεκαετία. Οι άνεμοι που είχαν ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα να παραλύσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και να δημιουργηθεί κυριολεκτικά χάος στους δρόμους. Διεκόπη επίσης η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ν. Αγγλίας, ενώ χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν, λόγω των πλημμυρών, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.  Ανεστάλησαν τα δρομολόγια της Eurostar, από και προς την ηπειρωτική Ευρώπη, όπως επίσης και των οχηματαγωγών.

Νικητής, καθ'όλες τις ενδείξεις, ο Ρουγκόβα
Ο πρώην ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε πως θ'αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με το οποίο νικητής αναδεικνύεται ο ηγέτης του μετριοπαθούς Δημοκρατικού Συνδέσμου, Ιμπραίμ Ρουγκόβα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα αυτό τον εκπλήσσει. Ο Ιμπραίμ Ρουγκόβα ζήτησε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, αλλά υπογράμμισε πως είναι αποφασισμένος να συνεργασθεί με τη σερβική μειόνοτητα. Την ικανοποίησή του για τις εκλογές εξέφρασε, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, ο οποίος είπε ότι οι εκλογές έδειξαν ότι ήταν δικαιολογημένες οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου για ν'ανακτήσουν την ελευθερία τους.

Μπορεί να εξακριβώνεται πλέον η συμφωνία για τις πυρηνικές δοκιμές
Διεθνής επιτροπή ειδικών ανακοίνωσε ότι υπάρχει πλεόν η τεχνολογία για να διαπιστώνεται αν τηρείται η συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών. Σε έκθεση, που δημοσίευσε η μη-κυβερνητική οργάνωση για τον έλεγχο των Εξοπλισμών, VERTIC, η όμαδα των επιστημόνων αναφέρει ότι τα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης επαρκούν και μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά αναφορικά με την παραβίαση της απαγόρευσης. Η Αμερικανική Γερουσία πέρσυ αρνήθηκε να επικυρώσει την συμφωνία για συνολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, εν μέρει λόγω της ανησυχίας ότι τυχόν παραβιάσεις δεν θα γίνονταν αντιληπτές.

Η Ν. Κορέα δεν δίνει βίζα στον Δαλάι Λάμα
Οι αρχές της Ν. Κορέας αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, να επισκεφθεί τη χώρα το Νοέμβριο. Η θρησκευτική ομάδα που είχε αναλάβει την οργάνωση της επίσκεψης κατηγόρησε την κυβέρνηση της Σεούλ ότι ενδίδει στις πιέσεις του Πεκίνου.

Πακιστάν: Απερρίφθη η έφεση του Ναουάζ Σαρίφ
Δικαστήριο του Καράτσι απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, κατά της  25ετούς κάθειρξης που του επεβλήθη πριν από 6 μήνες με την κατηγορία της αεροπειρατίας και της τρομοκρατίας. Το δικαστήριο απέρριψε επίσης την έφεση της στρατιωτικής κυβέρνησης που είχε ζητήσει να επιβληθεί στον κ. Σαρίφ η θανατική ποινή. Η σύζυγος του κ. Σαρίφ δήλωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός θα προσφύγει τώρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

ΟΗΕ: Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις κατά της "Ουνίτα"
Τα Ηνωμένα Εθνη δήλωσαν ότι είναι εν πολλοίς αναποτελεσματικές οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα κατά του ανταρτικού κινήματος της Αγκόλα, "Ουνίτα". Εκθεση του ΟΗΕ, αντίγραφο της οποίας έχει το BBC, αναφέρει ότι οι ηγέτες του κινήματος εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων και να μπορούν να πωλούν διαμάντια στο εξωτερικό για ν'αγοράζουν όπλα.

Εκστρατεία κατά του 'βρώμικου χρήματος' από τις τράπεζες
Εντεκα απο τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο υπέγραψαν νέα συμφωνία για να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στόχος της συμφωνίας είναι να εμποδίσει το οργανωμένο έγκλημα και τους διεφθαρμένους πολιτικούς απο το να χρησιμοποιούν και να διοχετεύουν  'βρώμικο χρήμα'. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολλάρια βρώμικου χρήματος κατατίθεται κάθε χρόνο στις τράπεζες.

Βρετανία: Ανακρίσεις για λαθρεμπόριο τσιγάρων
Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως θα ερευνήσει τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο, η British American Tobacco, είναι αναμεμιγμένη σε λαθρεμπόριο. Η BAT εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της κυβέρνησης, αλλά δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με τις ανακριτικές αρχές. Σύμφωνα με τις αρχές, ένα στα πέντε πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στη Βρετανία είναι λαθραίο. Η Βρετανία έχει την υψηλότερη φορολογία στον καπνό στην Ευρώπη.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.