Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Το τάνκερ Λεβόλι Σαν στη Θάλασσα της Μάγχης
Το τάνκερ Λεβόλι Σαν στη Θάλασσα της Μάγχης

(31/10/2000, 1400 GMΤ)

Τάνκερ με τοξικές ουσίες βυθίζεται στη Μάγχη
Ιταλικό τάνκερ που μετέφερε 6 χιλιάδες τόνους τοξικών ουσιών βυθίσθηκε στη Μάγχη. Οταν βυθίσθηκε, ρυμουλκά προσπαθούσαν να το οδηγήσουν στο γαλλικό  λιμάνι του Χερβούργου.Το τάνκερ, το Λεβόλι  Σαν, αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους το τάνκερ βυθίσθηκε περίπου 19 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Αλντάνι στη Θάλασσα της Μάγχης. Τα 14 μέλη του πληρώματος με τη βοήθεια ελεκοπτέρου έχουν μεταφερθεί στη ξηρά και είναι καλά στην υγεία τους. Πολλοί εκφράζουν φόβους γιά το ενδεχόμενο να προκληθεί σοβαρή οικολογική καταστροφή.

Τεράστιες καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας
Eκατοντάδες κωμοπόλεις και χωριά στη Βορειοδυτική Ευρώπη έχουν στην κυριολεξία καλυφθεί από τα νερά μετά τις σφοδρές θύελλες και της καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών. Στη Βρετανία, όπου τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προχθεσινή θερομηνία ,  πολλές περιοχές παραμένουν μέχρι σήμερα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το επιβατικό κοινό λόγω της πλημελούς λειτουργίας των σιδηροδρόμων. Το μέγεθος των καταστροφών είναι τεράστιο , και σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ασφαλιστικές εταιρείες ίσως υποχρεωθούν να καταβάλουν έως και 500 εκατομμύρια λίρες γιά την αποκατάσταση των ζημιών. Η κυβέρνηση Μπλερ παραδέχεται ότι οι θύελλες και οι καταρρακτώδεις βροχές που όλο και πιό συχνά πλήττουν τα τελευταία χρόνια τα Βρετανικά Νησιά σε μέγάλο βαθμό οφείλονται στις αλλαγές που σημειώνονται στον καιρό.

Εκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Στη Μέση Ανατολή τεταμένη παραμένει  η κατάσταση μετά τον χθεσινό βομβαρδισμό, από ισραηλινά ελικόπτερα, κτιρίων που χρησιμοποιεί ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας. Δύο Παλαιστίνιοι, ας σημειωθεί, σκοτώθηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μία συνάντηση, σήμερα ή αύριο, ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες και τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιασέρ Αραφάτ, θα συνέβαλε ίσως στον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων των τελευταίων εβδομάδων.  Πάντως, η ηγεσία των Παλαιστινίων απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ, ενώ ο υπουργός Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας κάλεσε τις ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους απέναντι στο Ισραήλ.

Διαδηλώσεις κατά της ΕΤΑ
Στην Ισπανία, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης, εκφράζοντας την οργή και τη διαμαρτυρία τους για τη χθεσινή βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο, από την οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η κυβέρνηση κατηγορεί την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.  Ανάμεσα στα θύματα της χθεσινής επίθεσης ήταν και ένας δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Διαλλακτικός ο Κοστούνιτσα
Ο νέος πρόεδρος της Γιογκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα είπε ότι προτίθεται να έχει συνομιλίες με την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου , έσπευσε όμως να τονίσει ότι η ανεξαρτησία της περιοχή μπορεί να έχει πολύ επώδυνες επιπτώσεις γιά τη σταθερότητα στα Βαλκάνια .

Τρείς αστροναύτες επανδρώνουν το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Οι τρεις αστροναύτες που θα επανδρώσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για τέσσερις ολόκληρους μήνες βρίσκονται ήδη σε τροχιά, καθώς το διαστημικό τους σκάφος εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Οι αστροναύτες - δύο Ρώσοι και ένας Αμερικανός- θα φθάσουν στον διαστημικό σταθμό την Πέμπτη, όπου θα περάσουν περίπου τέσσερις μήνες ελέγχοντας τα συστήματα τροφοδοσίας. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, το πρώτο διαστημικό "σπίτι" που θα στεγάσει ανθρώπους για αρκετούς μήνες, θεωρείται ένα από τα πιο περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου στην Αφρική
Στην Αφρική δημιουργήθηκε γιά πρώτη φορά ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Στη ζώνη έχουν ενταχθεί 9 χώρες και όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στη Ζάμπια η ζώνη ελεύθερου εμπορίου θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη , στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη μείωση των τιμών .

Κινδυνεύει να χρεωκοπήσει η Χιουντάι
Μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Νοτίου Κορέας, η Χιουντάι, διατρέχει τον κίνδυνο να χρεωκοπήσει αν δεν αποπληρώσει τα δάνεια που της έχει χορηγήσει ο μεγαλύτερος πιστωτής της. Αλλά, όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης του BBC, η Χιουντάι δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία της Νοτίου Κορέας που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Δεν θα μετέχει στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ο Στηβ Ρεντγκρέιβ
Στη Βρετανία ο κωπηλάτης Στηβ Ρεντγκρέιβ που στους Ολυμπιακούς του Σίδνει γιά πέμπτη συνεχή φορά κέρδισε χρυσό μετάλλιο ανακοίνωσε ότι εγλαταλείπει το αγώνισμα της κωπηλασίας . Ο Ρεντγκρέιβ είναι 38 ετών και δεν πρόκειται να αγωνισθεί στους Ολυμπιακούς της Αθήνας με τα χρώματα της Βρετανίας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.