Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αμφίβολο εάν η ένταση θα μειωθεί μετά τη συμφωνία εκεχειρίας
Αμφίβολο εάν η ένταση θα μειωθεί μετά τη συμφωνία εκεχειρίας

(02/11/2000, 1230 GMΤ)

Συμφωνία Ισραηλινών - Παλαιστινίων για κατάπαυση του πυρός
Τα ισραηλινά άρματα μάχης άρχισαν να αποχωρούν από τις παλαιστινιακές πόλεις, μετά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η συμφωνία επετεύχθη μετά τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με  τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ. Ωστόσο, οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να σεβασθούν τη συμφωνία και ζητούν εκδίκηση για τους θανάτους των παλαιστινίων διαδηλωτών. Σήμερα, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος στη Δυτική Οχθη, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι δύσκολα θα τερματισθούν οι αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή.

Επίσκεψη Μεσούτ Γιλμάζ στην Αθήνα
Η σημερινή επίσκεψη του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ στην Αθήνα, αποτελεί ουσιαστικά μία προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, μετά τις πρόσφατες διαφορές κατά τη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ. Σε αυτή την εκτίμηση προβαίνει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα Πολ Γουντ, ο οποίος πάντως θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η βαριά ατμόσφαιρα που έχει επέλθει τελευταία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Επιστήμονες προειδοποιούν για την αλλαγή κλίματος στη Μεσόγειο
H Mεσόγειος θα υποφέρει στο εξής από λειψυδρία και φωτιές, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν συμβεί στο κλίμα της Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλυτική έκθεση 26 επιστημόνων, η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας σημαίνει ότι σε όλη την Ευρώπη τα καλοκαίρια θα είναι πιο ζεστά, και ιδίως στον Ευρωπαϊκό νότο, περιοχές του οποίου θα γίνουν άγονες έρημοι. Για την Ελλάδα, η έκθεση προβλέπει ότι η ζέστη θα κάνει τη χώρα μας αφόρητη για καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ρεκόρ μεταναστών στον κόσμο
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης λέει ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ άλλοτε έχουν εγκαταλείψει τις πατρίδες τους για να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες. Εκθεση του Οργανισμού υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 150 εκατομμύρια μετανάστες σε όλο το πλανήτη - 30 εκατομμύρια περισσότεροι από πριν μιά δεκαετία. Ο Οργανισμός λέει ότι για την αύξηση της μετανάστευσης ευθύνονται οι εμφύλιοι πόλεμοι, η κατάρρευση του κομμουνισμού και η παγκοσμιοποίηση.

Εκστρατεία για το Ευρώ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σχεδιάζει εκστρατεία με στόχο την στήριξη του Ευρώ που θα κοστίσει περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Παρά την ανάκαμψη που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό νόμισμα τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς χρηματαγορές, έχει συνολικά χάσει το 30 % της αξίας του απο πέρυσι. Ο οικονομικός συντάκτης του BBC μεταδίδει από την Φρανφούρτη όπου σήμερα πραγματοποιείται η συνάντηση του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι καθώς το Ευρώ ανακάμπτει έναντι του δολαρίου, τα μέλη του συμβουλίου ελπίζουν να πείσουν τους επενδυτές να μετατρέψουν τους λογαριασμούς τους σε Ευρώ.

Αιματηρή κατάληψη φυλακής στη δυτική Τουρκία
Στη δυτική Τουρκία τα επεισόδια που ξέσπασαν στη φυλακή Ουσάκ  προκάλεσαν το θάνατο τριών ατόμων. Ο διευθυντής των φυλακών και 4 φρουροί κρατούνται όμηροι από εγκλείστους που πρόσκεινται σε συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος.

Αυστρία: Οικολογικές διαμαρτυρίες για πυρηνικό εργοστάσιο της Τσεχίας
Αυστριακοί οικολόγοι άπέκλεισαν εκ νέου τα σύνορα με τη Τσεχία, διαμαρτυρόμενοι για τη συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας του Τεμελίν. Ο αποκλεισμός των τριών συνοριακών διαβάσεων γίνεται δύο μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι Τσεχίας και Αυστρίας για το ζήτημα..

Καταστολή πραξικοπήματος στα νησιά Φίτζι
Στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού τα στρατεύματα που πρόσκεινται στη κυβέρνηση επέδραμαν στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στην πρωτεύουσα Σούβα και εξεδίωξαν ομάδα ανταρτών που είχε καταλάβει το κτίριο και κρατούσε ομήρους. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση συνοδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις. Ο πρωθυπουργός των Φίτζι Λαϊζένια Κουαράσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα είπε ότι ο στρατός ανακατέλαβε τα κτίρια και εξουδετέρωσε κάθε αντίσταση των ανταρτών.

Βρετανία: Κυβερνητικές προειδοποιήσεις ενάντια στις κινητοποιήσεις για τα καύσιμα
Στη Βρετανία αγρότες και οδηγοί βυτιοφόρων λένε ότι θα παραλύσουν τη χώρα αρχίζοντας νέες κινητοποιήσεις, καθώς εκπνέει στις 14 Νοεμβρίου η προθεσμία που έδωσαν στη κυβέρνηση Μπλέρ για να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα. Αλλά ο βρετανός υπουργός εσωτερικών Τζάκ Στρό μιλώντας σήμερα στο κοινοβούλιο, προειδοποίησε για τις πιθανές -όπως είπε- επιπτώσεις νέων κινητοποιήσεων: πτωχεύσεις εταιρειών, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία της χώρας.   

Η Γιουγκοσλαβία επανέρχεται στα Ηνωμένα Εθνη
Η Γιουγκοσλαβία επανεντάχθηκε στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών μετά απο απουσία 8 ετών. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την σχετική ομόφωνη σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Η σημερινή ψηφοφορία συνέπεσε με την αναγγελία της Γερμανικής κυβέρνησης ότι θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γιουγκοσλαβία.

Εφθασαν οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Εφθασαν σήμερα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι πρώτοι αστροναύτες που θα κατοικήσουν εκεί. Το πλήρωμα που διαστημοπλοίου Σογιούζ -που αποτελείται απο 2 Ρώσους και έναν Αμερικανό- προσδέθηκε στον Διαστημικό Σταθμό σήμερα το πρωί. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτή η αποστολή θα είναι και η απαρχή διαρκούς ανθρώπινης παρουσίας στο διάστημα.

Σκάκι: Απειλείται η κυριαρχία Κασπάροφ
Η δεκαπεντάχρονη κυριαρχία του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, απειλείται άμεσα απο τον φίλο του και πρώην "μαθητή" του, Βλαντιμίρ Κράμνικ. Ο Κασπάροφ θα πρέπει να κερδίσει τα 2 τελευταία παιχνίδια για να διατηρήσει τον τίτλο του, κάτι που φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.