Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οι κλιματολογικές αλλαγές και οι επιπτώσεις της μόλυνσης στο περιβάλλον στην ατζέντα της συνόδου της Χάγης
Οι κλιματολογικές αλλαγές και οι επιπτώσεις της μόλυνσης στο περιβάλλον στην ατζέντα της συνόδου της Χάγης


(13/11/2000, 15.30 GMΤ)

Ξεκίνησε σήμερα η σύνοδος για τις κλιματολογικές αλλαγές
Εκπρόσωποι απο 150 και πλέον χώρες συμμετέχουν στην σύνοδο για τις κλιματολογικές αλλαγές που ξεκίνησε σήμερα στην Χάγη. Κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων που θα διαρκέσει η σύνοδος, οι σύνεδροι θα επιδιώξουν να χαράξουν πολιτική που θα αντιμετωπίζει τις βλαβερές συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας.  Σε προηγούμενη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε πριν απο τρία χρόνια στην Ιαπωνία συμφωνήθηκαν μέτρα για να μειωθούν οι βιομηχανικοί ρύποι, αλλά οι πλέον ανεπτυγμένες αρνήθηκαν να επικυρώσουν την συνθήκη. Ο απεσταλμένος του BBC στη σύνοδο μεταδίδει ότι οι κλιματικολογικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες στην κεντρική Αμερική, την Ινδία και την Μοζαμβίκη φέρνουν το κλίμα στο προσκήνιο ως άμεση προτεραιότητα.

Αμερικανικές εκλογές: οι δικηγόροι στο προσκήνιο
Η μάχη για την κατάκτηση της αμερικανικής προεδρίας μεταφέρεται στα δικαστήρια, καθώς οι δικηγόροι του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζώρτζ Μπους κατέθεσαν αίτηση για να μην επιτραπεί η δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων σε τέσσερις περιφέρειες της Φλόριδας. Οι Ρεπουμπλικάνοι κατέθεσαν τον αίτημα τους λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγαλύτερες καθυστερήσεις και σύγχυση. Δείγμα ψήφων που καταμετρήθηκαν δια χειρός δείχνουν ότι η συνολική εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων θα μπορούσε νμα εξασφαλίσει στον Δημοκρατικό υποψήφιο Αλ Γκορ τις απαραίτητες ψήφους για να καλύψει την διαφορά του απο τον Τζώρτζ Μπους. Την ίδια στιγμή, οργανώσεις για τα δικαιώματα των μαύρων καλούν το FBI να ερευνήσει το ενδεχόμενο νοθείας σε περιοχές της Φλόριδα. Κάποιοι ψηφοφόροι λένε ότι τους δόθηκαν σφραφισμένα ψηφοδέλτια πριν μπουν στα εκλογικά τμήματα.

Μείωση των πυρηνικών όπλων προτείνει ο Πούτιν
O ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σημαντικές περικοπές στα πυρηνικά στρατιωτικά προγράμματα της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κύριος Πούτιν πρότεινε το οπλοστάσιο της κάθε χώρας να μην ξεπερνά τις 1,500 πυρηνικές κεφαλές. Η ανακοίνωση αυτή ακολουθεί δηλώσεις ανώτατου ρώσου στρατιωτικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν με ένα μεγάλο πρόγραμμα αντι-αεροπορικής προστασίας, παρά τις αντιρρήσεις της Μόσχας.

Πρόβλημα στην καταγραφή του πληθυσμού στην Κίνα
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην τελευταία καταγραφή του πληθυσμού της χώρας λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς. Τα επίσημα κινέζικα μέσα ενημέρησης μετέδωσαν ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε περιοχές της χώρας όπου οι αξιωματούχοι ζητούν απο τους αγρότες να τους δωροδοκήσουν.

40 πτώματα στην επιφάνεια μετά την φωτιά στις Αλπεις
Στην Αυστρία, τα συνεργεία διάσωσης μετέφεραν στην επιφάνεια τα πρώτα θύματα της πυρκαγυάς σε τούνελ των Αλπεων. Εκπρόσωπος των συνεργείων δήλωσε ότι 40 πτώματα μεταφέρθηκαν σε παράρτημα του τούνελ και απο εκεί στην επιφάνεια. Πρόσθεσε ότι η μεταφορά των θυμάτων ήταν σχετικά εύκολη, αλλά ότι τα συνεργεία εργάζονται σε πολύ αντίξοες συνθήκες και έτσι το έργο τους μπορεί να πάρει μια ολόκληρη εβδομάδα. Η αυστριακή αστυνομία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 159 άτομα.

Σύνοδος δημάρχων απ'όλο τον κόσμο στο Βελιγράδι
Η Γιουγκοσλαβία φιλοξενεί την πρώτη διεθνή σύνοδο απο την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η διήμερη συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μέρες αφότου η χώρα έγινε δεκτή στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Οι 120 δήμαρχοι απο την Σερβία, την Ευρώπη και την Αμερική που συμμετέχουν στην σύνοδο θα προσπαθήσουν να δρομολογήσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας   στη Γιουγκοσλαβία.

Αθωώθηκαν πέντε που κατηγορούνταν για κατασκοπεία στην Γιουγκοσλαβία
Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας αθώωσε πέντε άνδρες που αντιμετώπιζαν κατηγορίες κατασκοπίας υπερ της Γαλλίας. Τρείς απο τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν ακόμη για κατηγορίες σχετικά με την δολοφονία δύο Αλβανόφωνων. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν πέρσυ και κατηγορούντο για τρομοκρατία και για συμμετοχή στην μυστική οργάνωση 'Αράχνη' που λέγεται ότι στόχευε να δολοφονήσει το Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο δικαστής δήλωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να ενοχοποιούν τους κατηγορούμενους.

Επείγουσα η ανάγκη ερευνών για την ασθένεια των τρελών αγελάδων λέει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι όλες οι χώρες-μέλη θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επειγόντως έρευνα σε τυχαίο δείγμα ζώων για να εντοπίσουν εάν έχουν πρόβλημα με την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Ο επίτροπος για θέματα υγείας David Byrne είπε ότι τα τελευταία αυξημένα κρούσματα της νόσου στη Γαλλία προκαλούν ανησυχίες. Πρόσθεσε ότι οι γαλλικές έρευνες για να εντοπισθεί η νόσος είναι πολύ αποτελεσματικές και ότι τα άλλα κράτη-μέλη πρέπει να ακολουθήσουν το γαλλικό παράδειγμα.

Διχάζονται οι μουσουλμάνοι ηγέτες για τα μέτρα που θα λάβουν κατά του Ισραήλ
Ηγέτες των περισσοτέρων απο δύο δισεκατομμύρια Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν την τριήμερη σύνοδο τους στο Κατάρ. Οι ισλαμιστές ηγέτες καταδίκασαν το Ισραήλ για τον αυξανόμενο αριθμό Παλαιστηνίων που βρήκαν τον θάνατο απο ισραηλινά πυρά και για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αλλά, όπως μεταδίδει ειδικός συντάκτης του BBC, η σύνοδος είναι διχασμένη σχετικά με τους τρόπους που θα εκφράστει έμπρακτα η αλληλεγγύη προς τους Παλαιστήνιους. Το Ιράκ και το Σουδάν στηρίζουν την κήρυξη ιερού πολέμου - όπως τον αποκαλούν. Η Σαουδική Αραβία προτείνει να υποβαθμίσουν ή ακόμη και να παγώσουν οι διπλωματικές σχέσεις των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, προκαλώντας έτσι προβλήματα στην Ιορδανία και την Αίγυπτο που έχουν υπογράψει ειρηνευτικές συμφωνίες με τον Ισραήλ.

Στα ίδια επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου αποφασίζει ο ΟΠΕΚ
Υπουργοί των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που συναντώνται στη Βιέννη, επικύρωσαν συμφωνία διατήρησης των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα, παρά τις εκκλήσεις για αύξηση της παραγωγής ώστε να πέσουν οι τιμές που έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με τις τιμές πριν απο δύο χρόνια. Αλλά, όπως μεταδίδει οικονομικός συντάκτης του BBC, ο ΟΠΕΚ που έχει ήδη αυξήσει τέσσερεις φορές την παραγωγή πετρελαίου μέσα στον τελευταίο χρόνο, πιστεύει ότι η παραγωγή ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Ο οργανισμός πιστεύει ότι αν αυξήσει την παραγωγή, υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει υπερπροσφορά αργού πετρελαίου στο βόρειο ημισφαίριο μετά τον χειμώνα. Αναλυτές λένε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μειωθούν αισθητά οι τιμές, κάτι το οποίο θέλει να αποφύγει ο ΟΠΕΚ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.