Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οι αγορές βοδινού παρουσιάζουν πτώση
Οι αγορές βοδινού παρουσιάζουν πτώση

(21/11/2000, 12.56 GMT)

Ευρωπαϊκά μέτρα για την αρρώστια των τρελών αγελάδων
Την απόφαση να επεκταθούν οι έλεγχοι σε όλα τα βοοειδή υψηλού κινδύνου, άνω των 30 μηνών, έλαβαν οι δεκαπέντε υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας των τρελών αγελάδων. Μετα από συζητησεις 16 ωρών στις Βρυξέλες, οι υπουργοί αποφάσισαν ότι εκατ. βοοειδή θα υποβληθούν σε ιατρικούς ελέγχους. Όσον αφορά στα κρεατάλευρα, οι υπουργοί Γεωργίας ανέθεσαν στην Κομισιόν να εξετάσει τις επιπτώσεις από τη χρήση τους στην υγιεινή, την οικονομία και το περιβάλλον. Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης, να επανεξεταστεί το εμπάργκο που επέβαλαν ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ στην εισαγωγή γαλλικού βοδινού. Τα μέτρα επικριθηκαν από τις σκανδιναυικές χώρες- μέλη της ΕΕ και την Αυστρία, χώρες στις οποίες παρουσιάστηκαν ελάχιστα κρουσματα της ασθένειας των τρελών αγελάδων.

Τεταμένη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την τελευταία κλιμάκωση της βίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ πραγματοποιεί έκτακτη επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια στιγμή η Αίγυπτος ανακαλεί τον πρέσβυ της στο Ισραήλ, λόγω της έντασης που επικρατεί στην περιοχή. Χθες το βράδυ, ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν παλαιστινιακούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστινίους. Οι βομβαρδισμοί θεωρούνται αντίποινα των Ισραηλινών για τη βομβιστική επίθεση εναντίον ισραηλινού σχολικού λεωφορείου. Ας σημειωθεί, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους στην επίθεση.

Αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου στην Φλώριδα
Παρατείνεται η αγωνία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, καθώς τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Φλόριντα δήλωσε ότι η απόφαση για τη νομιμότητα ή μη της διά χειρός ανακαταμέτρησης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών. Το βράδυ της Δευτέρας, το επταμελές δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, ενώ εκκρεμεί η εξέταση των σχετικών υπομνημάτων.

Στο Στρασβούργο η υπόθεση Οτσαλάν
Εκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σήμερα στο Στρασβούργο όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ασχολείται με την προσφυγή του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλά Οτσαλάν κατά της καταδίκης του σε θάνατο από τουρκικό δικαστήριο. Χιλιάδες διαδηλωτές, Τούρκοι και Κούρδοι έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη και η αστυνομία έχει οργανώση επιχείρηση με στόχο να μην συναντηθούν υποστηρικτές των δύο πλευρών. Ο κ. Οτσαλάν προσέφυγε στο δικαστήριο με το επιχείρημα ότι η δίκη του δεν ήταν αμερόληπτη.

Αναβλήθηκε η διαμόρφωση του τελικού κειμένου για τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις
Την αναβολη της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου της εταιρικής σχέσης Τουρκία-Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Το περιεχόμενο του κειμένου αυτού και συγκεκριμένα οι αναφορές του στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση, σχεδόν στα όρια της κρίσης, τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις. Κοινοτικές πηγές τονίζουν ότι την ένταση πυροδοτεί η εσωτερική αντιπαράθεση και διαμάχη στην Τουρκία μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της και του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου που φοβάται πως κάτι τέτοιο θα μείωνε σημαντικά τα σημερινά προνόμιά του.

Οι 15 συμφωνούν στην δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης
Οι υπουργοί Αμυνάς των 15 πραγματοποιούν σήμερα δεύτερη ημέρα συνομιλιών με στόχο την προετοιμασία για την δημιουργία κοινής στρατιωτικής δύναμης. Οι υπουργοί θα συναντήσουν ομολόγους τους από ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις χώρες που βρίσκονται ήδη στην πορεία της ένταξης.

Πέμπτη επέτειος του Ντέιτον
Πέντε χρόνια μετά την συμφωνία του Ντέιτον με την οποία έληξε ο πόλεμος στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δημοσιεύει σήμερα την νέα έκδοση του βιβλίου με τα ονόματα αθρώπων που αγνοούνται. Προσθέτει μάλιστα άλλα χίλια ονόματα στην λίστα αυτή για να τιμήσει την επέτειο από την λήξη του πολέμου. Μέχρι στιγμής το βιβλίου του Ερυθρού Σταυρού έχει βοηθήσει δύο χιλιάδες άτομα να βρουν τους συγγενείς τους.

Yahoo- η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο
Μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες προσφοράς υπηρεσιών στο διαδίκτυο, το Yahoo χαρακτήρισε την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να διατάξει την εταιρεία να μπλοκάρει την πρόσβαση γάλλων χρηστών σε σελίδα δημοπρασιών όπου πωλούνται αναμνηστικά των Ναζί, επικίνδυνο προηγούμενο. Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας είπε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ζητείται από εταιρεία του διαδικτύου να μπλοκάρει την πρόσβαση σε μία μόνο χώρα. Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει την πώληση αντικειμένων που ενδέχεται να ενθαρρύνουν τον ρατσισμό αλλά το Yahoo  εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου δεν υπάρχει ανάλογη απαγόρευση. Η εταιρεία επισημαίνει ότι μπορεί να μην είναι τεχνικά δυνατό το μπλοκάρισμα των γάλλων χρηστών.

Τηλεοπτική εμφάνιση Μιλόσεβιτς
Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έκανε χθες την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά την αποδοχή της ήττας του στις εκλογές του περασμένου μήνα. Ο κ. Μιλόσεβιτς, που εξακολουθεί να ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε στους αξιωματούχους του κόμματος πριν την έναρξη του συνεδρίου των Σοσιαλιστών το Σάββατο, ότι είναι απαραίτητο να επιδείξουν ενότητα. Σύμφωνα με τους αναποκριτές, η εμφάνισή του στην τηλεόραση μπορεί να σημαίνει ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από την Γιουγκοσλαβική πολιτική.
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.