Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Την οργή των Ρεπουμπλικάνων έχει προκαλέσει στην Φλόριδα η απόφαση του δικαστηρίου
Την οργή των Ρεπουμπλικάνων έχει προκαλέσει στην Φλόριδα η απόφαση του δικαστηρίου

(22/11/2000, 14.53 GMT)
 

Σημαντική για τον Αλ Γκορ απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου
Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Φλόριντα αποφάσισε ομόφωνα να συμπεριληφθούν τα αποτελέσματα των δια χειρός καταμετρήσεων των ψήφων σε τρεις εκλογικές περιφέρειες. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η απόφαση αυτή ευνοεί τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ. Το Δικαστήριο δέχθηκε ομόφωνα τα επιχειρήματα των Δημοκρατικών ότι έχουν πρωταρχική σημασία τα εκλογικά δικαιώματα του αμερικανικού λαού. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν υποστηρίξει πως οι επαναληπτικές καταμετρήσεις δεν θα πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν, γιατί δεν είχαν γίνει μεσα στην προκαθορισμένη προθεσμία. Εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τζέιμς Μπέικερ, χαρακτήρισε την απόφαση "άδικη" και "απαράδεκτη" και υπαινίχθηκε πως η παράταξή του μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης του Δικαστηρίου.  Μέχρι στιγμής, ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζορτζ Μπους, προηγείται κατά τι του αντιπάλου του και έτσι ο νικητής στη Φλόριντα θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ. Πάντως στην ίδια την πολιτεία επικρατεί αβεβαιότητα για την δυνατότητα των εν λόγω εκλογικών περιφερειών να ολοκληρώσουν τις επαναληπτικές καταμετρήσεις πριν την προθεσμία της Κυριακής.

Στο νοσοκομείο ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Μόλις πριν από λίγο έγινε γνωστό πως ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Μπους, ο Ντικ Τσένι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο υποφέροντας από πονους στο στήθος. Εκπρόσωπος του Τζορτζ Μπους είπε ότι ο κ. Τσένι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον προληπτικά και υποβάλεται σε εξετάσεις.

Αλβανοί αντάρτες δολοφονούν αστυνομικούς στη Σερβία
Αλβανοί αντάρτες δολοφόνησαν τέσσερις σέρβους αστυνομικούς στην νότια Σερβία, στην κοιλάδα του Πρεσέβου. Σύμφωνα με τις γιουγκοσλαβικές αρχές στην περιοχή εισέβαλαν από το Κοσσυφοπέδιο εκατοντάδες αντάρτες. Ο υπουργός εσωτερικών της Γιουγκοσλαβίας είπε ότι οι αντάρτες έχουν περικυκλώσει τρεις αστυνομικούς σταθμούς. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί είνα παγιδευμένοι στους σταθμούς αυτούς. Ο Ζόραν Τζίντζτς προειδοποίησε πως εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα, τότε το Βελιγράδι θα αναγκαστεί να αναθέσει στον στρατό την επίλυση της κατάστασης. Ο ανταποκριτής του ΒΒC στο Βελιγράδι μεταδίδει ότι αλβανοί αντάρτες που εδρεύουν στην περιοχή των συνόρων, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις επιδρομές της Κ-ΦΟΡ, της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, σε τοποθεσίες που υπάρχουν υποψίες πως χρησιμεύουν σαν βάσεις για τους αντάρτες.

Θετική η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία
Δώθηκαν στην δημοσιότητα οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των οικονομιών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα, η σχετική έκθεση περιλαμβάνει για πρώτη φορά τόσο θετικές αναφορές. Η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Πάντως όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής μας στις Βρυξέλλες Γιώργος Δαράτος η έκθεση δεν παραλείπει να επισημάνει και κάποια αρνητικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

Τα Αραβικά κράτη ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ο Αραβικός Σύνδεσμος, η οργάνωση των Αραβικών κρατών ζητά να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει την συνεχιζόμενη βία στην Μέση Ανατολή. Η έκκληση του Συνδέσμου από την έδρα του στο Κάιρο έρχεται μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Γουίλιαμ Κόεν. Ο αμερικανός υπουργός είχε συνομιλίες με την Αιγυπτιακή ηγεσία μετά την ανάκληση του πρέσβυ της χώρας από το Ισραήλ χθες. Ο κ. Κόεν στην συνέχεια κατευθύνθηκε στο Ισραήλ όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Εχούντ Μπάρακ. Σήμερα ισραηλινό τεθωρακισμένο άνοιξε πυρ κατά δύο παλαιστινιακών αυτοκινήτων στην Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Οι ισραηλινοί λένε ότι στα αυτοκίνητα επέβαιναν μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας του κινήματος Φατάχ και ότι προσπάθησαν να αποφύγουν στρατιωτικό μπλόκο.

Ισπανία: τρομοκράτες επισκιάζουν την επέτειο της στέψης του Χουάν Κάρλος
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος καταδίκασε την δολοφονία του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Γκονζάλες, Ερνεστ Λουχ, τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν άγνωστοι έξω από το σπίτι του στην Βαρκελώνη. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την επίθεση στην αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Ο Χουάν Κάρλος είπε ότι οι Ισπανοί είναι περισσότερο ενωμένοι από ποτέ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Νωρίτερα ο ισπανός βασιλιάς απηύθυνε λόγο στο κοινοβούλιο για την εικοστή πέμπτη επέτειο από την στέψη του και την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ισπανία.

Τρελές αγελάδες και στην Ισπανία
Τα δύο πρώτα κρούσματα σπογγοειδούς εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστής και ως ασθένειας των τρελών αγελάδων, ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία όπως ανακοίνωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Και τα δύο ζώα θανατώθηκαν. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν στην βορειοδυτική περιοχή Γκαλίσια.

Για αποικιοκρατική στάση κατηγορεί ο Ισμαήλ Τζεμ τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Εντείνονται στην Τουρκία οι αντιδράσεις για το περιεχόμενο του τελικού κειμένου της εταιρικής σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εμφανή, σύμφωνα με τους παρατηρητές, προσπάθεια πίεσης από την πλευρά της Άγκυρας να μην συμπεριληφθούν στο έγγραφο τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.  H Tουρκία δεν θα δεχτεί το Κυπριακό ως πολιτικό κριτήριο στις σχέσεις της με την Ευρωπαική Ενωση, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος κατηγόρησε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες απέναντι στη χώρα του, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ έκανε λόγο για επερχόμενο πλήγμα στις τουρκοκοινοτικές σχέσεις εάν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της χώρα του.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ επικρίνει την κυβέρνηση Μπλερ
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, επέκρινε εντονότατα την απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών του Τόνι Μπλερ να συμμετάσχει, με Βρετανούς στρατιώτες, στη νέα ευρωπαϊκή αμυντική δύναμη. Η Λαίδη Θάτσερ χαρακτηρισε την σύσταση της νέας αυτής δύναμης "μνημειώδη τρέλα".

Σύλληψη Βέλγου στο Ιράν
Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι οι αρχές της χώρας συνέλαβαν Βέλγο πολίτη με την κατηγορία της κατασκοπίας και της περισυλλογής μυστικών πληροφοριών. Ο Βέλγος συνελήφθη την Κυριακή στην Τεχεράνη. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες και οι Βέλγοι διπλωμάτες διεξάγουν προσπάθειες να μάθουν την ταυτότητα του συλληφθέντος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην Ιρανική πρωτεύουσα, η σύλληψη είναι πιθανό να έχει αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρώπη, σχέσεις οι οποίες παρουσίαζαν σταθερή βελτίωση.

Αποπέμπεται ο πρόεδρος του Περού
Το Κογκρέσο του Περού αποφάσισε ν'αποπέμψει τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από το προεδρικό αξίωμα, απορρίπτοντας έτσι την παραίτηση που είχε υποβάλλει ο πρόεδρος τον οποίο κατηγορεί το Κογκρέσο ότι δεν είναι "ηθικά κατάλληλος" για να κυβερνήσει.Το Κογκρέσο αναμένεται να εκλέξει σήμερα τον προσωρινό διάδοχο του κ. Φουτζιμόρι, μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Βαλεντίν Πανιάγκουα, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός ευρείας αποδοχής.

Διαδήλωση για τους μισθούς στη Βραζιλία
Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, ζητώντας ν'αυξηθεί ο βασικός μισθός, όπως έχει υποσχθεί ο πρόεδρος Καρντόζο. Η κυβέρνηση έχει υποχεθεί πως θ'αυξήσει τον βασικό μισθό, αλλά υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους της όσον αφορά το πώς θα βρεθούν τα κονδύλια γι'αυτές τις αυξήσεις. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, ο βασικός μισθός είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα στη Βραζιλία οι μισοί κάτοικοι της οποίας ζουν στα όρια της φτώχειας.

Εκθεση κατά του καπνίσματος
Γίίνονται σήμερα στο Λονδίνο τα εγκαίνια μιας έκθεσης κατά του καπνίσματος. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ζήτησε από είκοσι καλλιτέχνες από πολλές χώρες της Ευρώπης να συμμετάσχουν με έργα τους που δείχνουν γιατί είναι καλό να κόψει κανείς το τσιγάρο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.