Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Κροάτες διαδηλώνουν εναντίον του προέδρου Κοστουνίτσα
Κροάτες διαδηλώνουν εναντίον του προέδρου Κοστουνίτσα

(24/11/2000, 1530 GMT)
Άρχισε η Σύνοδος των Βαλκανικών Χωρών στο Ζάγκρεμπ
Σύνοδο ορόσημο χαρακτηρίζουν διπλωματικοί αναλυτές του BBC τη συνάντηση που έχουν  οι χώρες μέλη της ΕΕ με τους ηγέτες των  βαλκανικών χωρών στο Ζαγκρεμπ. Οι εργασίες της συνόδου έχουν στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Κοινότητας και των Δυτικών Βαλκανίων. Το πρωί έξω από το κτίριο, όπου πραγματοποιείται  η συνάντηση, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300  ακροδεξιοί διαδηλωτές από την Κροατία που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή του νέου προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα στις εργασίες της συνόδου. Την έναρξη της συνόδου έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Στην ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι εγκληματίες πολέμου θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Παράλληλα έσπευσε να τονίσει ότι μετά την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς η δημοκρατία στα Βαλκάνια έχει ενισχυθεί. Σημειώνουμε ότι η ΕΕ έχει υποσχεθεί την παροχή βοήθειας στην περιοχή 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Ο Αλ Γκορ αποφασισμένος να συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα
Στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτείων προσέφυγαν και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία σχετικά με την κρίσιμης σημασίας δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων στην Πολιτεία της Φλόριντα. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζορτζ Μπούς είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να μην ληφθούν υπ'οψιν στο τελικό αποτέλεσμα οι εκ νέου καταμετρήσεις ψήφων. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Αλ Γκορ, ζήτησε από το δικαστήριο να αρνηθεί να αποφανθεί επί του θέματος διότι, όπως υποστήριξε, αποτελεί αρμοδιότητα της Πολιτείας της Φλόριντα.

Η Σερβία καλεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει τις επιθέσεις Αλβανοφώνων
Προθεσμία 72 ωρών έδωσε η αστυνομία της Σερβίας στους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις επιθέσεις των Αλβανοφώνων στη νότια Σερβία. Σέρβος υπουργός δήλωσε ότι αν η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ - η Κ-For - δεν σταματήσει τις επιθέσεις, τότε η αστυνομία της Σερβίας θα αναλάβει δράση. Σημειώνεται ότι, με βάση την συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και των αρχών της Γιουγκοσλαβίας, η τοπική αστυνομία δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Συνομιλία Αραφάτ-Μπάρακ
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσσερ Αραφάτ είχε σήμερα, από την Μόσχα όπου βρίσκεται, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Έχουντ Μπάρακ. Η επικοινωνία κανονίστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και είναι η πρώτη των δύο ηγετών έπειτα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. (Μπάρακ και Αραφάτ σύμφωνησαν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, να ανοίξουν εκ νέου τα διπλωματικά γραφεία στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, που είχαν κλείσει έπειτα από επιθέσεις την Τρίτη.)
Σήμερα πάντως, ένας Ισραηλινός άνδρας έπεσε νεκρός κόντα στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, και ένα Ισραηλινό τάνκς άνοιξε πυρ κατά ξενοδοχείου, στη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστινίους διαδηλωτές κοντά στη Βηθλεέμ.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στην Διάσκεψη της Χάγης
Στο Σύνεδριο των Ηνωμενων Εθνών για το κλίμα, που γίνεται στη Χάγη, οι αντιπρόσωποι των 180 και πλέον χωρών που συμμετέχουν προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία της τελευταία στιγμής, αποδεκτή και από τις πλούσιες και από τις φτωχές χώρες. Ο προεδρεύων Ζαν Προνκ ανακοίνωσε σειρά προτάσεων, με στόχο να υπερβληθεί το αδιέξοδο. Υπενθυμίζεται ότι σημείο τριβής είναι η άρνηση των ΗΠΑ να δεχθούν δραστικές περικοπές στη μείωση των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αντιπρότασή τους να δημιουργηθούν αντ' αυτού δασικοί πνεύμονες.
Οι αντιπροσωπείες έχουν χρόνο μέχρι το Σάββατο, ώστε να φθάσουν σε αποφάσεις για το πώς θα πραγματοποιηθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί από το συνέδριο του Κυοτο το 1997.

Ασθένεια των Τρελών Αγελάδων : Καθησυχαστικές οι αρχές στην Ισπανία
Καθησυχαστικές προσπαθούν να είναι οι αρχές μετά την εμφάνιση κρουσμάτων της ασθένειας των τρελών αγελάδων και στην Ισπανία. Οι δύο αγελάδες που παρουσίασαν συμπτώματα της νόσου εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, στη Γαλικία, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και οδηγήθηκαν στο σφαγείο. Η Ισπανία πάντως μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ιταλία έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές γαλλικού βοδινού κρέατος, μετά την ανακάλυψη ότι προϊόντα μολυσμένου βοδινού κρέατος πέρασαν στη διατροφική αλυσίδα.

Ανακρίνονται στη Βραζιλία οι παίχτες της εθνικής ομάδας
Αρχισαν να καταθέτουν σε Επιτροπή του Κογκρέσου της Βραζιλίας, οι παίχτες και ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας σχετικά με την ήττα της ομάδας από την Γαλλία, στον τελικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998. Η Επιτροπή προσπαθεί να ανακαλύψει αν η χορηγία πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων από την βιομηχανία αθλητικών ειδών Nike συνέβαλε στην κακή επίδοση της εθνικής στον εν λόγω αγώνα. Σύμφωνα με καταγγελείες η ομάδα της Βραζιλίας υποχρεώθηκε να συμπεριλάβει στον αγώνα ορισμένους παίχτες που επιχορηγούσε η Nike.

Καμπότζη : Ενοπλοι επετέθηκαν σε δημόσια κτίρια της πρωτεύουσας
Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκατέσσερεις τραυματίστηκαν χθες τη νύχτα στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πνεχ, όταν ομάδες ενόπλων επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτίρια. Η επίθεση αποδίδεται στην αντικομμουνιστική ομάδα Ελεύθεροι Καμποτζιανοί Μαχητές. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναιτώρα υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Συμφωνία για το εμπόριο στο ίντερνετ στη Σιγκαπούρη
Δέκα χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας υπέγραψαν συμφωνία για τη ρύθμιση του εμπορίου μέσω του ίντερνετ. Η συμφωνία, που υπεγράφη σε σύνοδο κορυφής στη Σιγκαπούρη, είναι η πρώτη τέτοιου είδους που υπογράφεται από τόσο πολλές χώρες.

Ο Javier de Cuellar στο Περού
Ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Javier Perez de Cuellar έφτασε σήμερα στη χώρα καταγωγής του, το Περού, έπειτα από πολυετή απουσία. Ο de Cuellar πρόκειται να ορκιστεί πρόεδρος στη θέση του εκδιωχθέντος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.