Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να ευθύνονται γιά τις πρόσφατες πλυμμήρες
Οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να ευθύνονται γιά τις πρόσφατες πλυμμήρες

(25/11/2000, 1930 GMT)

Εληξε χωρίς συμφωνία η Διάσκεψη της Χάγης για το κλίμα
Μετά πο 2 εβδομάδες διαπραγματεύσεων το Σύνεδριο των Ηνωμενων Εθνών για το κλίμα έληξε χωρίς συμφωνία. Οι αντιπρόσωποι των 180 και πλέον χωρών μετά από ολονύχτιες συνομιλίες στην Χάγη απέτυχαν να συμβιβάσουν τις διαφωνίες τους για το πως θα μειώσουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι χώρες της Ευρωπιακής Ενωσης απέρριψαν ένα συμβιβαστικό σχέδιο της Βρετανίας λέγωντας ότι κάνει πολλές παραχωρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γαλλία - Γερμανία πιέζουν για μέτρα κατά της νόσου των τρελών αγελάδων
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αυξάνονται οι πιέσεις για την λήψη αυστηρότερων και αποτελεσματικότερων μέτρων μετά την είδηση ότι εντοπίστηκαν κρούσματα της ασθένειας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και στην Γερμανία. Ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ της Γαλλίας, που ασκεί το εξάμηνο αυτό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε πως θα πρέπει να απαγορευτεί το συντομότερο δυνατό η χρήση ζωϊκών αλεύρων στην Κοινότητα. Πρόταση με την οποία συμφωνεί και η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε την μονομερή απαγόρευση που θα ισχύσει απο την ερχόμενη Τετάρτη.

Συμφωνία εκεχειρίας Αλβανόφωνων ανταρτών και Σερβικής αστυνομίας
Η συμφωνία επετεύχθη μετά απο πρωτοβουλία της ΝΑΤΟικής δύναμης Κ-ΦΟΡ. Η Κ-ΦΟΡ δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά όπως μεταδίδει το ραδιόφωνο του Μαυροβουνίου οι αντάρτες αποδέχθηκαν σχέδιο για την 48ωρη κατάπαυση του πυρός γύρω απο την αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έτσι ώστε να δοθεί χρόνος για πολιτική λύση. Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες παρέδωσαν στις Σερβικές αρχές τα πτώματα 3 Σέρβων αστυνομικών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων την περασμένη Τρίτη.

Επανεμφάνιση Μιλόσεβιτς στην πολιτική σκηνή
Ο ανατραπείς πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλομποντάν Μιλόσεβιτς, μιλώντας σε έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους που τον ανέτρεψαν απο την εξουσία για προδοσία και ότι χρηματοδονούνται απο την Δύση. Ο κύριος Μιλόσεβιτς είπε ότι το κόμμα του υπερασπίζεται της Γιουγκοσλαβικής ακεραιότητας γιαυτό αποτελεί τον στόχο της Δύσης. Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρώην Σέρβου ηγέτη μετά την ανατροπή του.

Νέα αιματηρά επεισόδια στην Μέση Ανατολή
Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία  γιά την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνησαν να μελετήσουν το σχέδιο, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που είχε χθες ο Γιασέρ Αραφάτ στη Μόσχα. Το σχέδιο προβλέπει - μεταξύ άλλων - την ανάπτυξη διεθνών παρατηρήτων στις περιοχές των Παλαιστινίων.

Η Αγκυρα ζητά την υποστήριξη των Ευρωπαίων
Περιοδεία σε Ευρωπαικές πρωτεύουσες πραγματοποιεί ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν την Τουρκική υποψιοφιότητα για ένταξη στην Κοινότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αγκυρα δήλωσε ότι ο Φαρούκ Λογκόγλου θα μεταφέρει τις Τουρκικές απόψεις στο πακέττο μεταρρυθμίσεων την πραγματοποίηση του οποίου η Ευρωπαική Ενωση θεωρεί απαραίτητη πριν την έναρξη προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών επεμβαίνει
Την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να επέμβει στην διαμάχη για την εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων στην Πολιτεία της Φλόριντα, χαιρέτισαν οι οπαδοί και των δύο υποψηφίων για το αξίωμα του προέδρου. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τζορτζ Μπούς, υποστηρίζει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα υπερέβει τις αρμοδιότητες του αποφασίζοντας να επιτρέψει την εκ νέου καταμέτρηση. Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Αλ Γκορ, υποστηρίζει το αντίθετο.

Ο Πινοσέτ αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειες του στρατού
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής, ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοσέτ σε βιντεοσκοπημένο μύνημα του, ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις ενέργειες του στρατού στην διάρκεια της δεκαεπτάχρονης παραμονής του στην εξουσία. Στο μύνημα δεν έδινε περαιτέρω διευκρινήσεις. Ο στρατηγός Πινοσέτ αντιμετωπίζει πάνω από 170 κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 1973 εώ το 1990. Πρόσφατα νοσηλεύτηκε στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγκο, επειδή έπασχε από πνευμονία.

Πορεία κατά των βιασμών στη Νότια Αφρική
Χιλιάδες άνδρες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την βία που υφίστανται οι γυναίκες, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά βιασμών. Οι οργανωτές της πορείας λένε ότι κάθε λεπτό βιάζονται τρείς γυναίκες.

Νεοναζιστική διαδήλωση στο Βερολίνο
Περίπου 2 χιλιάδες νεοναζί οπαδοί του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο Βερολίνο. Οι νεοναζί διαμαρτύρονται κατά της απόφασης της Γερμανικής κυβέρνησης να απαγορέψει την λειτουργία του κόμματος. Η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων φαίνεται ότι τελικά απέτρεψε επεισόδια με μικρώτερες ομάδες αντι-διαδηλωτών.

Πολύνεκρη πυρκαγιά σε βιοτεχνία στο Μπαγκαντές
Τουλάχιστον 35 εργάτες έχασαν την ζωή τους σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιοτεχνία ενδυμάτων στο ανατολικό Μπαγκαντές. Οπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτωρείο ειδήσεων, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα απο τα θύματα ήταν γυναίκες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.