Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Οπαδοί του Γκόρ δεν το βάζουν κάτω
Οπαδοί του Γκόρ δεν το βάζουν κάτω

(27/11/2000, 20:00 GMT)

Εκκληση για ενότητα του Τζώρτζ Μπους - στα δικαστήρια και πάλι οι Δημοκρατικοί
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Αλ Γκορ, απέρριψε τον ισχυρισμό του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Τζώρτζ Μπούς, ο οποίος δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ενώσει την χώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Φλόριντα τα οποία τον ανέδειξαν πρόεδρο με διαφορά 500 περίπου ψήφων. Ο κύριος Μπους ζήτησε απο τον αντίπαλο του, τον Αλ Γκόρ, να μην προχωρήσει σε περαιτέρω δικαστικές αντιδικίες και να αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Το Δημοκρατικό Κόμμα προσέφυγε ήδη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Φλώριδας. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού καναλιού ABC, το αμερικανικό πιστεύει ότι ο Αλ Γκορ πρέπει πλέον να υποχωρήσει και να αναγνωρίσει την

Συνέντευξη τύπου του τέως στο Λονδίνο
Επιμένει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στην επιστροφή της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, αφού, όπως υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εδώ στο Λονδίνο, τα ακίνητα στο Τατόι και στο Μον Ρεπό του ανήκουν. Ο τέως υποστήριξε ότι πολύ πριν να προσφύγει στο Στρασβούργο για το θέμα είχε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου - διαπραγματεύσεις που, σύμφωνα πάντα με τον Κωνσταντίνο, είχαν οδηγήσει κοντά σε συμφωνία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όμως, αρρώστησε - συνέχισε ο τέως βασιλιάς - και η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υπεγράφη. Οταν υπεγράφη το 1992 ο νόμος από την κυβερνηση Μητσοτάκη που ρύθμιζε το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, ο Κωνσταντίνος κατέλαβε τους φόρους που έπρεπε και από τόσο κανείς δεν του έχει πει ότι έχει χρέη να πληρώσει από οφειλόμενους φόρους. Τόνισε δε ότι ότι οι απαιτήσεις δεν είναι 600 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά περίπου 160 δισεκατομμύρια δραχμές, όπως αυτό έχει υπολογιστεί από διεθνή οίκο.

Σερβικές δυνάμεις αναπτύσσονται κοντά στα σύνορα με Κοσσυφοπέδιο
Εκατοντάδες άνδρες των Σερβικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στα νοτιο-ανατολικά της χώρας μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν Αλβανοί αντάρτες τις τελευταίες ημέρες. Οι αρχές στο Βελιγράδι λένε ότι εάν οι αντάρτες δεν αποχωρήσουν θα αναπτυχθούν και μονάδες του στρατού στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες Αλβανικές ανταρτικές ομάδες έχουν φτάσει έξω απο την πόλη Μπουγιάνοβιτς περίπου 20 χιλιόμετρα απο τα σύνορα Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Βόισλαβ Κοστούνιτσα ζήτησε την διεξαγωγή διαπραγματύσεων με εκπροσώπους των ανταρτών και κάλεσε το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Εθνη να βοηθήσουν για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Φυγή Αλβανών απο τη Νότιο Σερβία
Μέλη των διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών λένε ότι εκατοντάδες Αλβανοι εγκαταλείπουν την νότιο Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο καθώς εκφράζονται νέοι φόβοι ότι θα ενταθεί η βία στην περιοχή. Εκπρόσωποι των ανθρωπιστικών οργανώσεων λένε ότι χθες εγκατέλειψαν την περιοχή του Πρέσοβο τουλάχιστον 1200 Αλβανοί. Η νέα ένταση ακολουθεί συγκρούσεις ανάμεσα στα σερβικά στρατεύματα και αλβανούς μαχητές οι οποίοι προσπαθούν να διώξουν τις σερβικές δυνάμεις απο την περιοχή, ώστε να ενωθεί το Πρέσοβο με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι Σοσιαλιστές το πρώτο κόμμα στην Ρουμανία
Τα πρώτα αποτελέσματα απο τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Ρουμανία επιβεβαιώνουν τα κέρδη των Σοσιαλιστών αλλά και των Εθνικιστών. Με καταμετρημένα τα τρία τέταρτα των ψήφων, φαίνεται ότι οι Σοσιαλιστές αν και θα είναι το πρώτο κόμμα δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος,  πρώην πρόεδρου και πρώην κομμουνιστή, τον Ιον Ιλιέσκου και του ακροδεξιού εθνικιστή Κορνήλιου Τουντόρ.

Καταδίκη της Ρωσίας στη σύνοδο του ΟΑΣΕ
Οι υπουργοί των κρατών-μελών του ΟΑΣΕ που συμμετέχουν στην ετήσια σύνοδο του Οργανισμού στην Βιέννη, καταδίκασαν τη Ρωσική πολιτική στην Τσετσενία. Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Μώντλην Ωλμπράιτ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν εφαρμόζει αυτά που έχει υποσχεθεί και δεν επιτρέπει σε κλιμάκιο παρατηρητών του ΟΑΣΕ να επιστρέψει στην Τσετσενία.

Ενταση στους κόλπους της κυβέρνησης Γκεοργκίεφσκυ
Ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούπτσκο Γκεοργκίεφκυ, απέπεμψε από την κυβέρνησή του πέντε υπουργούς που ανήκουν στο κόμμα της Δημοκρατικής Εναλλαγής το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού. Μεταξύ των αποπεμφθέντων είναι ο πρωθυπουργός και ηγέτης της Δημοκρατικής Εναλλαγής, Βασίλ Τουπουρκόφσκι, ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκατελείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό για να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής παίρνει η ΕΕ
Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαικής Ενωσης συμφώνησαν σε πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής. Συμφώνησαν να ανταλλάσουν πληροφορίες για το εισόδημα που εισπράττεται απο τις καταθέσεις ξένων έτσι ώστε να να μπορούν να σταματήσουν την πρακτική σύμφωνα με την οποία ένας πολίτης κράτους-μέλους μπορεί να φοροδιαφεύγει κρατώντας τις καταθέσεις του σε τράπεζα άλλης Ευρωπαικής χώρας.

Η Φατάχ καλεί τους Παλαιστινίους να εντείνουν την εξέργεση
Η οργάνωση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, η Φατάχ, κάλεσε τον Παλαιστινιακό λαό να εντείνει την δίμηνη εξέγερση του κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου που ξεκινά σήμερα. Κάλεσε δε τους Παλαιστινίους να εστιάσουν την εξέγερση τους κατά των Ισραηλινών εποίκων στις Παλαιστινιακές περιοχές. Νωρίτερα, η παλαιστινιακή αρχή κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι σκότωσαν εν ψυχρώ πέντε Παλαιστίνιους, ενώ ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επρόκειτο για οπλισμένους τρομοκράτες.

Βουλευτικές εκλογές στον Καναδά
Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στον Καναδά. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Κρετιέν, επιζητά την επανεκλογή του για τρίτη συνεχόμενη φορά στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο κύριος Κρετιέν διέλυσε τη βουλή και προκύρηξε πρόωρες εκλογές με στόχο να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση αλλά και τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στο κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα.

Δεκάδες τα θύματα απο τις πλημμύρες στην Ασία
Ισχυρές βροχοπτώσεις εξακολουθούν να πλήττουν τεράστιες εκτάσεις στην νοτιο-ανατολική Ασία. Στη νήσο της Σουμάτρας τουλάχιστον 100 άτομα βρήκαν το θάνατο απο πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ τουλάχιστον 100 αγνοούνται. Στην Ταυλάνδη, όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότεροι απο 50 νεκροί, οι πλημμύρες χαρακτηρίζονται σαν τις χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.