Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS θα απευθύνεται στους άνδρες
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS θα απευθύνεται στους άνδρες

(28/11/2000, 21:00 GMT)

Ανησυχητικές προβλέψεις για το AIDS
Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι η παγκόσμια επιδημία του AIDS έχει ξεπεράσει και τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις καθώς μέχρι τώρα 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί AIDS, αριθμός διπλάσιος από ό,τι προβλεπόταν πριν 10 χρόνια. 21 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής ενώ φέτος ο αριθμός των θυμάτων του ΑIDS αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Νόμιμη η ευθανασία στην Ολλανδία
Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία. To ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωί νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας η οποία, αν και παράνομη μέχρι σήμερα, ήταν ανεκτή εδώ και πολλά χρόνια στην Ολλάνδια.

Ταραχές και νεκροί στην Αλβανία
Στην Αλβανία τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε ένοπλες συμπλοκές που ξέσπασαν ανάμεσα στους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης και την αστυνομία. Οι ταραχές που έχουν αιτία τα διαφιλονικούμενα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών άρχισαν στην περιοχή Τριπόγια στη Βόρεια Αλβανία, αλλά το απόγευμα επεκτάθηκαν και στην πρωτεύουσα.

Καταμέτρηση όλων των ψήφων στη Φλόριντα ζητά πάλι ο Γκορ
Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για το Λευκό Οίκο, Αλ Γκορ, ζήτησε να ολοκληρωθεί η επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων στην πολιτεία της Φλόριντα. Ο κ. Γκορ τόνισε ότι η επανακαταμέτρηση μπορεί να αρχίσει την Τετάρτη και να ολοκληρωθεί εντός επτά ημερών. Ο κ. Γκορ χαρακτήρισε αβάσιμες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών αντιδρά στη παράταση της αβεβαιότητας σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, και ζητά από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την ήττα του. Εν τω μεταξύ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Τζορτζ Μπους ο νεώτερος ετοιμάζεται για το σχηματισμό κυβέρνησης, μία μέρα μετά την αυτοανακήρηξή του σε νικητή των εκλογών βάσει των τελικών αποτελεσμάτων της Φλόριντα, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

Για πρόωρες εκλογές κάνει λόγο ο Μπαράκ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και δεσμεύθηκε να ανακοινώσει συγκριμένη ημερομηνία έπειτα από διαβουλεύσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, όμως, τόνισαν ότι η ανακοίνωση αυτή αποτελεί μια απόπειρα του κ. Μπαράκ να λάβει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, μια και αντιλαμβάνεται πως θα χάσει την ψηφοφορία εμπιστοσύνης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

Συμφωνία Γιουγκοσλάβων και Αλβανών ανταρτών
Oι Γιουγκοσλαβικές αρχές και η ηγεσία των Αλβανοφώνων ανταρτών στη νότιο Σερβία συμφώνησαν στην κήρυξη εκεχειρίας. Η συμφωνία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Πέντε χιλιάδες Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή για να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τους Αλβανούς.

Αθώωση κατηγορουμένων που είχαν βασανιστεί
Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε 15 άτομα που κατηγορούντο για συμμετοχή σε παράνομη αριστερή οργάνωση. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η αστυνομία είχε αποσπάσει τις ομολογίες τους με βασανιστήρια. Οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι όταν είχαν συλληφθεί το 1995, κατηγόρησαν την αστυνομία ότι τους υπέβαλλε σε ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις. Πριν δύο εβδομάδες 10 Τούρκοι αστυνομικοί είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκιση έως και 11 χρόνων για βασανιστήρια.

Εκκληση για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού στη Ρουμανία
Τα ρουμανικά κόμματα απηύθηναν έκκληση στους ψηφοφόρους να πολεμήσουν τον εξτρεμισμό μετά την επιτυχία του εθνικιστή - και φερόμενου ως ρατσιστή - Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η παράταξη του κ. Τούντορ ήλθε δεύτερη στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Οι σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης που φαίνεται πως θα είναι το πρώτο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο ανακοίνωσαν πως θα συνεργαστούν με τα άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας προκειμένου να κρατήσουν τους εθνικιστές μακριά από την εξουσία.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.