Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αγοράκι - φορέας του ιού HIV στην Ταϋλάνδη
Αγοράκι - φορέας του ιού HIV στην Ταϋλάνδη

(01/12/2000, 0930 GMT)

Παγκόσμια ημέρα για το AIDS
Επ' ευκαιρία της σημερινής παγκόσμιας ημέρας για το AIDS, ο αμερικανός προέδρος Μπιλ Κλίντον χαρακτήρισε την ανίατη ασθένεια ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Ο κ. Κλίντον είπε ότι το AIDS έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις και ότι οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην εξεύρεση θεραπείας της νόσου. Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια ημέρα του AIDS από τα Ηνωμένα Εθνη, που διεξάγουν εκστρατεία ενημέρωσης για τις μεθόδους πρόληψης του. Μέχρι στιγμής 22 εκατομμύρια άτομα έχουν πεθάνει από το AIDS, ενώ οι φορείς του ιού HIV -που θεωρείται ότι το προκαλεί- υπολογίζονται σε 36 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Σιράκ: Προβλήματα ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής της Νίκαιας
Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εισδοχή νέων μελών. Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με το βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλέρ, ο κ. Σιράκ επέμεινε ότι το καθήκον του -ως προεδρεύων αυτό το εξάμηνο της Κοινότητας- είναι να επιτευχθεί τελικά συμφωνία. Ο κ. Σιράκ μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη, συνεχίζοντας τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες στα πλαίσια της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της συνόδου κορυφής των "15", που θα διεξαχθεί στη Νίκαια της Γαλλίας την επόμενη εβδομάδα.

Ενδεχόμενος συμβιβασμός Κοινότητας - Τουρκίας στη διατύπωση του εταιρικού κειμένου
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η Αγκυρα θα δεχθεί τελικά την αναφορά του Κυπριακού στο κείμενο της εταιρικής σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ παράλληλα θα υπάρξει συμβιβασμός σχετικά με την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει στην επίλυση των Ελληνοτουρκικών. Αυτά μετά από επιστολή του έλληνα υπουργού εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου προς τις χώρες της Κοινότητας,  με την οποία ζητά να πιέσουν την Τουρκία να αποδεχθεί την αναφορά στο κείμενο της εταιρικής σχέσης.

ΗΠΑ: Ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου το εκλογικό αποτέλεσμα
Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ καλείται σήμερα να αποφασίσει κατά πόσο θα παρέμβει στην εμπλοκή που δημιούργησαν στις προεδρικές εκλογές οι αντιδικίες για το εκλογικό  αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα. Εντωμεταξύ ο δημοκρατικός υποψήφιος για την αντιπροεδρία Τζόζεφ Λίμπερμαν κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές της Φλόριντα ότι προετοιμάζονται να οδηγήσουν τη χώρα σε συνταγματική κρίση.

Τεταμένη η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η ισραηλινή αστυνομία στην Ιερουσαλήμ ενόψει της σημερινής ημέρας προσευχής των μουσουλμάνων πιστών -πρόκειται για την πρώτη Παρασκευή της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζανιού. Το Ισραήλ ήρε την απαγόρευση προσέλευσης για προσευχή σε πιστούς νεώτερους των 40 ετών, αλλά οι Παλαιστίνιοι που δεν κατοικούν στην Ιερουσαλήμ δεν επιτρέπεται να μεταβούν στα τεμένη της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι έναυσμα για τα αιματηρά επεισόδια των τελευταίων 2 μηνών αποτέλεσε η επίσκεψη του ηγέτη του κόμματος Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, στο τέμενος Αλ Ακσά, στην Ιερουσαλήμ.

Εκτοξεύθηκε το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ
Το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ με πλήρωμα 4 αστροναυτών εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της Φλόριντα. Αποστολή του η προσκόλληση 2 γιγανταίων ηλιακών κατόπτρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οταν τα ηλιακά αυτά κάτοπτρα -που έχουν μήκος πάνω από 70 μέτρα λειτουργήσουν θα μεταμορφώσουν το Διαστημικό Σταθμό σε ένα από τα λαμπρότερα ορατά αντικείμενα στον νυκτερινό ουρανό.

Νέα αντιπαράθεση Ιράκ - ΟΗΕ
Το Ιράκ απείλησε πως θα αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου αν οι εταιρείες δεν καταβάλλουν πρόσθετα τέλη ύψους μισού δολλαρίου το βαρέλι--ποσό που θα κατατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό που θα τελεί υπό τον έλεγχο της Βαγδάτης. Αν το Ιράκ πραγματοποιήσει την απειλή του, μπορεί να παρατηρηθούν ελλείψεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Τα Ηνωμένα Εθνη χαρακτηρίζουν παράνομα τα τέλη, γιατί παραβιάζονται έτσι οι διεθνείς κυρώσεις.

Συνεχίστηκε η πτώση του δείκτη NASDAQ
Συνεχίστηκε η πτώση του δείκτη NASDAQ των μετοχών τεχνολογίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αλλά και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Αιτία της νέας πτώσης του δείκτη NASDAQ ήταν η προειδοποίηση της εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών Gateway, για μείωση των κερδών της.

Αντιπαράθεση Ινδονησιακού στρατού - αυτονομιστών στην επαρχία Ιριαν Τζάγια
Στρατεύματα της Ινδονησίας έκαναν σήμερα επίδειξη δύναμης στην επαρχία της Ιριαν Τζάγια, εμποδίζοντας τους αυτονομιστές που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαγιαπούρα για την 29η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας, από το να πραγματοποιήσουν πολιτικές ομιλίες. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, τόνισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε απόπειρα απόσχισης της επαρχίας αυτής από την Ινδονησία

Γουϊνέα-Μπισάου: Σκοτώθηκε ο ηγέτης του αποτυχημένου πραξικοπήματος
Η κυβέρνηση της Γουϊνέας-Μπισάου στη δυτική Αφρική ανακοίνωσε ότι δυνάμεις της σκότωσαν τον φυγόδικο πραξικοπηματία, στρατηγό Ανσουμάνε Μάνε και οκτώ υποστηρικτές του, κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στα βόρειας της πρωτεύουσας Μπισάου.

50 νεκροί από πυρκαγιά σε πετρελαιαγωγό της Νιγηρίας
Στη Νιγηρία τουλάχιστον 50 άτομα βρήκαν το θάνατο από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πετρελαιαγωγό κοντά στην πόλη του Λάγος. Μερικά από τα θύματα τυλίχθηκαν στις φλόγες ενώ προσπαθούσαν να συλλέξουν πετρέλαιο από διαρροή που είχε σημειωθεί ενωρίτερα στον αγωγό.

Ινδή -και πάλι- η νέα "Μις Κόσμος"
Η "Μις Ινδία" Πριγιάνκα Τσόπρα κέρδισε τον τίτλο της "Μις Κόσμος" στο διαγωνισμό καλλιστείων που έγινε στον Θόλο της Χιλιετίας, στο Λονδίνο. Δεύτερη ήρθε η "Μις Ιταλία" και τρίτη η "Μις Τουρκία". Η Ινδία έχει κερδίσει τον τίτλο αυτό 4 φορές μέσα σε 7 χρόνια ενώ και πέρσι μία Ινδή είχε επίσης ανακηρυχθεί "Μις Κόσμος". Οι οργανωτές του διαγωνισμού υπολογίζουν ότι δύο δισεκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο είδαν από τις τηλεοράσεις τους τα καλλιστεία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.