Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


O στρατηγός Πινοσέτ
O στρατηγός Πινοσέτ

(01/12/2000, 1900 GMT)

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοσέτ
Στη Χιλή, σε περιορισμό κατ οίκον τέθηκε ο πρώην δικτάτορας, Αουγούστο Πινοσέτ, κατά του οποίου Χιλιανός δικαστής απήγγειλε κατηγορίες για την εξαφάνιση 70 και πλέον ατόμων λίγο μετά το πραξικόπημα του 73. Θα ακολουθήσουν ιατρικές εξετάσεις που θα κρίνουν αν η υγεία του στρατηγού Πινοσέτ του επιτρέπει να δικαστεί. Υπενθυμίζουμε ότι στρατηγός Πινοσέτ επέστρεψε στη Χιλή τον περασμένο Μάρτιο μετά από 500 και πλέον μέρες στη Βρεταννία, όπου βρισκόταν σε περιορισμό κατ οίκον. Στο τέλος η Βρεταννία έκρινε ότι λόγοι υγείας δεν επιτρέπουν την απέλαση του για να δικαστεί στην Ισπανία.

ΗΠΑ: Ο λόγος στο Ανώτατο Δικαστήριο
Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των δικηγόρων στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η απόφασή του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα παρέμβει στην εμπλοκή που δημιούργησαν στις προεδρικές εκλογές οι αντιδικίες για το εκλογικό  αποτέλεσμα στην πολιτεία της Φλόριντα. Οι δικηγόροι του κυρίου Μπούς υποστήριξαν ότι το ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει την παράταση της προθεσμίας για την επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Αναστολή των εξαγωγών πετρελαίου από Ιράκ
Το Ιρακ προχώρησε στην υλοποίηση της απειλής που εξέφραζε εδώ και αρκετό καιρό και άρχισε να αναστέλει από χθες τα μεσάνυχτα τις εξαγωγές πετρελαίου. Το Ιράκ είχε δικαίωμα να εξάγει πετρέλαιο με βάση ένα πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως αντάλλαγμα για την παροχή τροφής και ιατρικής βοήθειας. Η Βαγδάτη τώρα ζητάει να της δωθούν πρόσθετα οικονομικά ανταλλάγματα για τις εξαγωγές της, όμως τα Ηνωμένα Εθνη απαντούν ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο γιατί οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, αλλά και γιατί κάτι τέτοιο θα παραβιάσει τις διεθνείς κυρώσιες που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράκ.

Παγκόσμια ημέρα για το AIDS
Παγκόσμια ημέρα του ΑIDS η σημερινή και ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια στους τρόπους αντιμετώπισης της ασθένειας τόσο στη χώρα του, που μαστίζεται κυριολεκτικά από τη νόσο, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Από το Aids έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής περίπου είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει εκτοξευθεί στα ύψη ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV που προκαλεί Aids.

Τεταμένη η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ
Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσήλθαν στα μουσουλμανικά τεμένη της Ιερουσαλήμ για την καθιερωμένη προσευχή της πρώτης Παρασκευής του Ραμαζανιού. Η ισραηλινή αστυνομία είχε λάβει δρακόντια μέτρα ασφαλείας για να εμποδίσει τυχόν επεισόδια. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μικρο-συμπλοκές.

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία στη Σερβία
Ξεκίνησε σήμερα η προεκλογική εκστρατεία στην Σερβία για τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε τρείς εβδομάδες. Η προκύρηξη των εκλογών έγινε μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, το Σοσιαλιστικό κόμμα του οποίου έχει την πλειοψηφία στην Σερβική βουλή. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις η απήχηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει μειωθεί σημαντικά και όλα δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα κερδίσουν τις εκλογές.

Διαμαρτύρονται οι Ρώσοι για έλλειψη θέρμανσης
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών της Ρωσίας για την έλλειψη θέρμανσης στα σπίτια τους. Εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους έξω απο το Βλαδιβοστόκ και αναστάτωσαν ο αεροδρόμιο της πόλης. Η κυβέρνηση λέει ότι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι στην περιοχή δεν έχουν καθόλου θέρμανση, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει σε πολλές περιοχές στο μείον 27 βαθμούς κελσίου.

Απεργία κατά της λιτότητας στην Τουρκία
Χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει μέτρα λιτότητας όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αγκυρας όπου οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κυβέρνησης.

Συγκρούσεις Μουσουλμάνων - Χριστιανών στο Ναιρόμπι
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις Μουσουλμάνων και Χριστιανών στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναιρόμπι. Σύμφωνα με πληροφορίες μία εκκλησία πυρπολήθηκε στα νοτιοανατολικά προάστεια της πόλης ενώ ομάδες νεαρών συμπλέκονται στους δρόμους. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν χθές όταν Μουσουλμάνοι κατέστρεψαν πάγκους μικροπωλητών οι οποίοι σύμφωνα με τους Μουσουλμάνους είχαν τοποθετηθεί πολύ κοντά σε Μουσουλμανικό τέμενος.

Εκτοξεύθηκε το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ
Το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ με πλήρωμα 4 αστροναυτών εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της Φλόριντα. Αποστολή του η προσκόλληση 2 γιγανταίων ηλιακών κατόπτρων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Οταν τα ηλιακά αυτά κάτοπτρα -που έχουν μήκος πάνω από 70 μέτρα λειτουργήσουν θα μεταμορφώσουν το Διαστημικό Σταθμό σε ένα από τα λαμπρότερα ορατά αντικείμενα στον νυκτερινό ουρανό.

Ινδή -και πάλι- η νέα "Μις Κόσμος"
Η "Μις Ινδία" Πριγιάνκα Τσόπρα κέρδισε τον τίτλο της "Μις Κόσμος" στο διαγωνισμό καλλιστείων που έγινε στον Θόλο της Χιλιετίας, στο Λονδίνο. Δεύτερη ήρθε η "Μις Ιταλία" και τρίτη η "Μις Τουρκία". Η Ινδία έχει κερδίσει τον τίτλο αυτό 4 φορές μέσα σε 7 χρόνια ενώ και πέρσι μία Ινδή είχε επίσης ανακηρυχθεί "Μις Κόσμος". Οι οργανωτές του διαγωνισμού υπολογίζουν ότι δύο δισεκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο είδαν από τις τηλεοράσεις τους τα καλλιστεία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.