Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Υποστηρικτές του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ
Υποστηρικτές του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ

(09/12/2000, 1900 GMT)

Αναπτερώνονται οι ελπίδες του Αλ Γκορ
Στη Φλόριντα άρχισε το μεσημέρι η δια χειρός επανακαταμέτρηση χιλιάδων ψήφων, μετά τη χθεσινή και αναπάντεχη απόφαση του Aνωτάτου Δικαστηρίου της Πολιτείας υπέρ του αντιπροέδρου Αλ Γκορ. Καθώς όλα έδειχναν ότι ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τον Λευκό Οίκο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα ενέκρινε την εκ νέου καταμέτρηση  9 χιλιάδων ψήφων από το Μαϊάμι Ντέιντ, δίνοντας νέα πνοή στην υποψηφιότητα του Αλ Γκόρ για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Οκτώ δικαστές έχουν τώρα διορία μέχρι αύριο το απόγευμα για να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση. Οι νομικοί σύμβουλοι του Τζορτζ Μπους κατέθεσαν αμέσως προσφυγή κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική. Στη Φλόριντα, τους δύο αντίπαλους για την αμερικανική προεδρία χωρίζουν μόλις 153 ψήφοι υπέρ του κ. Μπους. Και αυτό διότι το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάσισε ότι θα πρέπει να συνυπολογισθούν υπέρ του κ. Γκορ 383 ψήφοι από προηγούμενες καταμετρήσεις που δεν είχαν μέχρι τώρα προσμετρηθεί.

Παζάρι στη Νίκαια για τη διεύρυνση της ΕΕ
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζουν στη Νίκαια της Γαλλίας τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων της Κοινότητας. Η μεταρρυθμίσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεύρυνση της ΕΕ με 12 επιπλέον χώρες μέλη. Οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις αφορούν στη γερμανική πρόταση να έχουν οι μεγάλες σε πληθυσμό χώρες της Κοινότητας περισσότερες ψήφους από τις μικρές χώρες στα Συμβούλια Υπουργών. Οι μικρές χώρες αντιδρούν διότι εκτός από τις ψήφους στα Συμβούλια Υπουργών κινδυνεύουν να απωλέσουν και θέσεις επιτρόπων στην Κομισιόν.

Ευρύτατη αμνηστεία στην Τουρκία
Το τουρκικό κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που παρέχει εκτεταμένη αμνηστεία. Πιστεύεται ότι οι μισοί απο τους 72 χιλιάδες κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές θα αφεθούν ελεύθεροι. Ο νέος νόμος προβλέπει τη μείωση των ποινών κάθειρξης κατά 10 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι σχεδόν αμέσως. Η αμνηστεία δεν ισχύει για τους κρατούμενους που έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα που συνδέονται με το αυτονομιστικό κίνημα των Κούρδων - ανάμεσα στους οποίους είναι και ο ηγέτης του Πε-Κα-Κα Αμπτουλάχ Οτζαλάν.

Νέες κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων
Διαδηλώσεις πραγματοποιούν οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη και τη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την επέτειο της πρώτης Ιντιφάντα πριν από 13 χρόνια. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίες συνέπεσαν με τις κηδείες των επτά Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους στα χθεσινά βίαια επεισόδια με τους Ισραηλινούς στρατιώτες. O στρατός του Ισραήλ απέκλεισε εκ νέου τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Διοίκησης. Στο μεταξύ στον ΟΗΕ αναβλήθηκε μέχρι τη Δευτέρα η συζήτηση πρότασης για την αποστολή παρατηρητών της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.

Να απελευθερώσει Αμερικανό κατάσκοπο θέλει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει χάρη στον Αμερικανό επιχειρηματία, Έντμουντ Πόουπ, ο οποίος καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια κάθειρξη και καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις συστάσεις ειδικής ρωσικής επιτροπής που ζήτησε την απελευθέρωση του Έντμουντ Πόουπ και την απέλασή του από τη Ρωσία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.