Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Μετά από πέντε εβδομάδες φαίνεται ότι τελειώνει η μάχη
Μετά από πέντε εβδομάδες φαίνεται ότι τελειώνει η μάχη
(13/12/2000, 2100 GMT)

Ο Αλ Γκόρ αναστέλλει τις προσπάθειες για επαναληπτικές καταμετρήσεις
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα, Αλ Γκορ, ζήτησε από την ομάδα του να σταματήσει τις προσπάθεις επαναληπτικών καταμετρήσεων στην πολιτεία της Φλώριδας. Ο Κος Γκορ θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, στο οποίο, όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον, αναμένεται να αποδεχτεί την ήττα του και αναγνωρίσει την νίκη του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, Τζώρτζ Μπους. Προηγήθηκε απόφαση του ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις επαναληπτικές καταμετρήσεις.

Στη Βόρειο Ιρλανδία ο Κλίντον
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, κάλεσε τους πολίτες της Βορείου Ιρλανδίας να εντείνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής ζωής. Ο πρόεδρος Κλίντον είπε ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα, πρόσθεσε όμως ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει να επικρατήσει η ειρήνη. Ο Βρεταννός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαιρ, που βρίσκεται μαζί τον πρόεδρο Κλίντον στη Βόρεια Ιρλανδία, μίλησε για το μαγικό χάρισμα του αμερικανού προέδρου που συνέβαλε σε καθοριστικά σημεία της πορείας προς την ειρήνη.

Νέο κύμα βίας στη Δυτική Οχθη
Νέο κύμα βίας έχει ξεσπάσει στη Δυτική Οχθη, λίγες μόνο ώρες μετά τις παρατεταμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στην Λωρίδα της Γάζας. Μέλος της μαχητικής ρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς έχασε τη ζωή του από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στην Χεβρώνα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι  κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι έχουν υιοθετήσει εκστρατεία δολοφονιών. Εν τω μεταξύ η Ισραηλινή Βουλή ψήφισε κατ αρχήν νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη συμμετοχή στις εκλογές του πρώην πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, παρόλο που δεν είναι μέλος της Βουλής.

Ο Ντενκτάς μεταβαίνει τελικά στη Γενεύη για το Κυπριακό
Την πρόθεσή του να μεταβεί τελικά στη Γενεύη για τον επόμενο γύρο του εκ του σύνεγγυς διακοινοτικού διαλόγου για το Κυπριακό ανακοίνωσε ο Ραούφ Ντενκτάς με δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό τύπο. Ο Κος Ντενκτάς εμφανίζεται να έχει αλλάξει γνώμη, αφού ακόμα και πριν λίγες ημέρες τόνιζε ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη διότι οι διακοινοτικές συνομιλίες έχουν ολοκληρώσει το στόχο τους. Ας σημειωθεί ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση εμμέσως πλην σαφώς είχαν προειδοποιήσει τον κ. Ντενκτάς, αλλά και την Τουρκία, να σταματήσουν την τακτική της κωλυσιεργίας.

Αναμνηστική πλάκα προς τιμήν του Γιώργου Σεφέρη στο Λονδίνο
Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι στην κατοικία του πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας προς τιμήν του Γιώργου Σεφέρη. Με την τελετή αυτή ολοκληρώθηκε έτσι ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων που έγιναν φέτος στο Λονδίνο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή. Οπως τόνισε ο πρέσβυς της Ελλάδος στο Λονδίνο, ο Κος Αλέξανδρος Σάνδης, που έκανε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας, με τη σημερινή εκδήλωση έκλεισε ένας κύκλος που άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του '20, όταν ήρθε στο Λονδίνο ο νεαρός τότε Σεφέρης, για να τελειοποιήσει τ'αγγλικά του , λίγο πριν δώσει τις εξετάσεις για να εισέλθει στο διπλωματικό σώμα. Αλλά ιδιαίτερα στενές σχέσεις είχε ο Σεφέρης και με το BBC που είναι, άλλωστε, ο μόνος ραδιοφωνικός σταθμός με τον οποίο συνεργάθηκε.

Επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κούβα
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αρχίζει σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Κούβα κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να επαναχαράξει τις σχέσεις της χώρας του με την κυβέρνηση της Αβάνα. Η Κούβα ήταν για τριάντα περίπου χρόνια ο κύριος εμπορικός εταίρος και σύμμαχος της Ρωσίας στην Λατινική Αμερική. Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πάγωσαν μετά την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας συμφώνησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας, τo κυβερνών Λαικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν σε κείμενο δέκα σημείων για την  καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επιβεβαιώνοντας έτσι την δέσμευση που έχουν αναλάβει να καταστείλουν τη δράση των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ, χωρίς να κάνουν καμία υποχώρηση. Η συμφωνία  αποκλείει ακόμη και τις συζητήσεις με τους Βάσκους εθνικιστές, μέχρι να αποκόψουν κάθε είδους δεσμούς με τις ομάδες των αυτονομιστών -- μία απόφαση που προκάλεσε την οργή των μικρότερων κομμάτων, τα οποία και αρνήθηκαν  να υπογράψουν τη νέα συμφωνία.

Προτάσεις και προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος - Αντιδρούν οι καπνοβιομηχανίες
Μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου, η British American Tobacco, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους Υπουργούς Υγείας της Ευρωπαικής Ενωσης να αποτρέψουν τα μέτρα που ψήφισε το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόταση με την οποία οι καπνοβιομηχανίες αναγκάζονται να αυξήσουν το μέγεθος των προειδοποιήσεων για την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων. Σύμφωνα με το νέο νόμο που υιοθετήθηκε οι καπνοβιομηχανίες αναγκάζονται να παραχωρήσουν το 35% του μπροστινού μέρους του πακέτου και το 50% του πίσω μέρους σε προειδοποιήσεις κατά του καπνίσματος, σε σχέση με μόνο το 4% που παραχωρούσαν μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να διατάξουν τις καπνοβιομηχανίες για να συμπεριλάβουν στα πακέτα των τσιγάρων έγχρωμες φωτογραφίες στις οποίες θα εμφανίζονται οι πιθανές επιπτώσεις από το κάπνισμα όπως χαλασμένα δόντια και πνεύμονες που έχουν υποστεί τις συνέπειες του καπνίσματος.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.