Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Σχέδιο του νέου σούπερ-τζάμπο της Airbus
Σχέδιο του νέου σούπερ-τζάμπο της Airbus


(19/12/2000, 17.15 GMT)

Η Airbus ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής σούπερ τζάμπο
H ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία Airbus ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει την κατασκευή του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο. Το σχεδιαζόμενο αεροσκάφος -που ήταν μέχρι σήμερα γνωστό ως Α3ΧΧ- θα ονομάζεται Α-380 και θα μεταφέρει 550 επιβάτες. Λίγο πριν την ανακοίνωση της Airbus, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε ως αβάσιμα τα σχόλια του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, που είπε ότι η παραγωγή του Α-380 δεν πρέπει να ενισχυθεί με επιδοτήσεις. Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι οι χρηματικές ενισχύσεις που θα δοθούν από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας στην Airbus θα έχουν τη μορφή εντόκων δανείων και όχι επιδοτήσεων, και ότι τα σχόλια Κλίντον σχετίζονται με τις προσπάθειες της αμερικανικής βιομηχανίας Boeing να προστατεύσει το μονοπώλιο που διαθέτει στην αγορά των αεροσκαφών τζάμπο.

Αιματηρές μάχες δυνάμεων ασφαλείας - κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές
Σε πεδίο μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και κρατουμένους μετατράπηκαν σήμερα οι τουρκικές φυλακές.  Ο υπουργός δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τούρκ δήλωσε ότι τουλάχιστον 4 κρατούμενοι και 2 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Σύμφωνα όμως με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε η Τουρκική τηλεόραση  12 έγκλειστοι σκοτώθηκαν αυτοπυρπολούμενοι. Τα επεισόδια ξέσπασαν σήμερα τα ξημερώματα όταν τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε 20 φυλακές της χώρας για να αναγκάσουν τους φυλακισμένους να τερματίσουν την απεργία πείνας που έκαναν εδώ και δύο μήνες, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να τους μεταφέρει από ομαδικές πτέρυγες σε κελιά του ενός ατόμου. Οι αρχές λένε ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στις περισσότερες φυλακές αν και υπάρχουν θύλακες αντίστασης των εγκλείστων σε τουλάχιστον δύο από αυτές.

Τον Λευκό Οίκο επισκέπτεται ο εντολοδόχος πρόεδρος Μπους
Στις ΗΠΑ ο εντολοδόχος πρόεδρος Τζωρτζ Μπους επισκέπτεται σήμερα -για πρώτη φορά από την εκλογή του- το Λευκό Οίκο. Ο κ. Μπους συναντήθηκε ήδη με τον Μπίλ Κλίντον και οι δύο άνδρες απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση. Ο κ. Μπούς είπε ότι νοιώθει μεγάλη τιμή που βρίσκεται στο Λευκό Οίκο ως εντολοδόχος πρόεδρος και ότι είναι έτοιμος να ακούσει ότι συμβουλή τού δώσει ο απερχόμενος πρόεδρος Κλίντον. Στη συνέχεια ο κ. Μπούς θα συναντηθεί με τον αντίπαλο του στις προεδρικές εκλογές, τον αντιπρόεδρο Αλ Γκόρ.

Αποχώρηση Νετανιάχου από τον αγώνα για την πρωθυπουργία
Αποσύρεται απο τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου. Στην απόφαση του ο κ. Νετανιάχου οδηγήθηκε γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε η ισραηλινή βουλή δεν είχε το θάρρος να αυτοδιαλυθεί και απέρριψε πρόταση για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα με εκλογές για την  πρωθυπουργία. Eν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το ψήφισμα που προωθούσαν οι Παλαιστίνιοι για την αποστολή δύναμης παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών στις περιοχές των συγκρούσεων.

Αντιπαράθεση στη Βρετανία με αφορμή τη δολοφονία 11χρονου μαύρου αγοριού
Εδώ στη Βρετανία οι γονείς του πρόσφατα δολοφονημένου 11χρονου μαύρου αγοριού Νταμιλόλα Τέηλορ κατηγόρησαν τον αρχηγό των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέηγκ ότι χρησιμοποιεί την δολοφονία του παιδιού τους ως πιόνι στην πολιτική σκακιέρα. Ο θάνατος του μικρού αγοριού έδωσε αφορμή για έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση των Εργατικών, την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις κατά του ρατσισμού, που εστιάζονται στο ρατσιστικό ή μή χαρακτήρα της αστυνομίας.

Απόπειρα δολοφονίας του αντιδήμαρχου Μόσχας
Αγώνα για τη ζωή του δίνει σε νοσοκομείο της Μόσχας ο αντιδήμαρχος της πόλης, Τζόσεφ Ορτζονικίτζε, μετά την δολοφονική απόπειρα που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, όταν μασκοφόροι οπλισμένοι με αυτόματα Καλάσνικοφ άνοιξαν πύρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε, κατά τη διάρκεια του πρωινού μποτιλιαρίσματος στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας. Οπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο αντιδήμαρχος έχει τραυματισθεί σοβαρά  ενώ από την επίθεση σκοτώθηκε ο οδηγός του.

Γαλλία: Προληπτική απαγόρευση των δωρεών αίματος από Βρετανία - Ιρλανδία
Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του θα απαγορεύσει τις δωρεές αίματος από άτομα που ζούσαν στη Βρετανία και την Ιρλανδία από το 1980 μέχρι το 1996, ως προληπτικό μέτρο ενάντια στην διάδοση της ανθρώπινης παραλλαγής της νόσου των τρελλών αγελάδων, οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κρίσιμη συνάντηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας
Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας που αποφασίζει για τα επιτόκια, καθώς επικρατεί ανησυχία για ραγδαία επιβράδυνση στους ρυθμούς της αμερικανικής οικονομίας. Μέχρι τώρα η κεντρική τράπεζα προειδοποιούσε για τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων αλλά τώρα αναμένεται ότι θα αλλάξει στάση και αντί να αυξήσει τα επιτόκια θα τα διατηρήσει στο σημερινό επίπεδο.

Οι Ιαπωνικές μετοχές συνέχισαν την καθοδική τους πορεία
Πληθαίνουν τα προβλήματα της Ιαπωνικής οικονομίας καθώς σήμερα οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Τόκιο έπεσαν στο χαμηλότερό τους σημείο εδώ και 21 μήνες. Ο δείκτης Νικέϊ σημείωσε απώλειες 2% καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία. Ας σημειώσουμε ότι τους τελευταίους 8 μήνες οι μετοχές των Ιαπωνικών εταιρειών έχουν απωλέσει το 30% της αξίας τους, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία ξεπερνά την ύφεση.

Αλγερία: Επίθεση οπλοφόρων  με 22 θύματα
Στην Αλγερία 22 άτομα σκοτώθηκαν απο επίθεση οπλοφόρων σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα δυτικά της χώρας. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναικόπαιδα. Οι αρχές πιστεύουν ότι η αιματηρή επίθεση είναι έργο φανατικών ισλαμιστών.

Ινδονησία: Ο πρόεδρος Ουαχίντ προσκαλεί αυτονομιστές του Ατσε σε συνομιλίες
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Αμπντουραχμάν Ουαχίντ προσκάλεσε τους αυτονομιστές αντάρτες της επαρχίας του Άτσε να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνησή του και μετά την ληξη της εκεχειρίας τον Ιανουάριο.

Εγκαίνια αυτοκινητόδρομου 1200 χιλιομέτρων στην Κίνα
Στην Κίνα εγκαινιάσθηκε ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας, μήκους 1200 χιλιομέτρων, που συνδέει το Πεκίνο με την Σαγκάη. Το έργο στοίχησε 5 δισεκατομύρια δολάρια και υπολογίζεται ότι θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που διαπερνά.

Με υποβρύχια η μεταφορά ναρκωτικών στην Κολομβία
Υποβρύχια και ένα ολόκληρο κινητό χωριό, κατασκευασμένο πάνω σε ρόδες χρησιμοποιούσε ο Πάμπλο Εσκομπάρ, πρώην αρχηγός του καρτέλ ναρκωτικών Μεντεγίν στην Κολομβία για να εξαπατά τις αρχές και να διακινεί ναρκωτικά, κυρίως κοκαϊνη στο εσωτερικό της Κολομβίας αλλά και σε άλλες χώρες.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.