Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρουν τραυματισμένο κρατούμενο
Τούρκοι στρατιώτες μεταφέρουν τραυματισμένο κρατούμενο

(20/12/2000, 0830 GMT)

Νέα επέμβαση στις τουρκικές φυλακές
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας στην Τουρκία εισέβαλαν σε άλλες δύο φυλακές. Εκπρόσωποι οργανώσεων γιά την προστασία των ανθρωπίνων δικααιωμάτων ανησυχούν γιά το ενδεχόμενο κι άλλοι φυλακισμένοι να έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τις εφόδους των τούρκων στρατιωτών στις φυλακές Ουμρανίε και Τσανάκαλε. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ ανακοίνωσε ότι 16 κρατούμενοι και δύο στρατιώτες  σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εφόδους σε 20 φυλακές σ' ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη. Σύμφωνα όμως με ανεξάρτητους παρατηρητές ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Τουλάχιστον 78 φυλακισμένοι τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις ενώ περίπου 821 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας λόγω της απεργείας πείνας. Οι αρχές είπαν ότι σχεδόν όλοι οι φυλακισμένοι που έχασαν την ζωή τους αυτοπυρπολήθηκαν. Σε αρκετές χώρες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θέμα, ενώ πολιτικοί από όλη την Ευρώπη κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Η Διεθνής Αμνηστεία, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Βαλκάνια: Ερευνα γιά τους στρατιώτες που πέθαναν από λευχαιμία
Έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει η κυβέρνηση της Ιταλίας για να διαπιστώσει αν μέλη ειρηνευτικής δύναμης που είχαν υπηρετήσει στα Βαλκάνια και πέθαναν από λευχαιμία είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια από βόμβες με κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν ριφθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, 7 Ιταλοί στρατιώτες έχασαν την ζωή τους και αρκετοί είναι σε σοβαρή κατάσταση λόγω της ραδιενέργειας.

Ο Κοστούνιτσα επικρίνει την ειρηνευτική δύναμη
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με αφορμή τις πρόσφατες ταραχές μεταξύ ενόπλων Αλβανοφώνων και της αστυνομίας στα νότια σύνορα της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο  δήλωσε ότι η ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι ικανή να σταματήσει την βία στη  περιοχή. Ο κ. Κοστούνιτσα, υψώνοντας τους τόνους, είπε ότι η αποστρατικοποιημένη ζώνη αποκλεισμού στην περιοχή πρέπει να περιορισθεί ώστε να μπορέσει το Βελιγράδι να προχωρήσει στην εκκαθάριση, όπως είπε χαρακτηριστικά, των Αλβανοφώνων ανταρτών. To Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεδρίασή του, καταδίκασε την βία από τους Αλβανοφώνους και τους κάλεσε να διαλύσουν τις ομάδες που έχουν δημιουργήσει και να φύγουν από την περιοχή.

Συνομιλίες γιά το Μεσανατολικό
Ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει συνομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο τον τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή που άρχισε σχεδόν πρίν από τρείς μήνες. Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος είχε ξεχωριστές συυναντήσεις με τις δύο αντιοπροσωπείες σε αεροπορική βάση στην Ουάσιγκτον και δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες συνομιλίες παρουσία του ισραηλινού υπουργού των Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί που ήδη έχει αφιχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αν οι συνομιλίες αυτές έχουν θετική εξέλιξη τότε είναι πιθανό να αρχίσουν απ' ευθείας διαπραγματεύσεις στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει και ο πρόεδρος Κλίντον. Εν τω μεταξύ κι άλλοι δύο παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πύρ στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

Νέα κτηνώδη επίθεση στην Αλγερία
Στην  Αλγερία, 22 άτομα σκοτώθηκαν στο χωριό Ουλέντ Μαντεντίν κοντά στην πόλη Τένες. Kάτοικοι στην περιοχή ανέφεραν ότι ακραίοι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο χωριό και κατακρεούργησαν τα περισσότερα θύματα. Χωρικός που επέζησε είπε ότι είδε το πτώμα ενός παιδιού τριών ετών με κομένο το λαιμό. Η πλειοψηφία των ατόμων που σκοτώθηκαν είναι γυναίκες και παιδιά που προέρχονται από τρείς οικογένειες .Ο αριθμός των  επιθέσεων των ισλαμιστών στην Αλγερία κατά την περίοδο του ραμαζανιού αυξάνεται αλλά φέτος οι επιθέσεις αυτές είναι περισσότερο κτηνώδεις απ ό,τι συνήθως.

Συνάντηση Κλίντον - Μπους
Γεύμα με τον Μπίλ Κλίντον είχε χθες ο νεοεκλεγείς  Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο - γεύμα κατά το οποίο οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της μεταβίβασης της εξουσίας, αλλά και θέματα οικονομικά και εξωτερικής πολιτικής. "Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και δεν βρίσκω λόγια για να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για την φιλοξενία του", είπε ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε λίγες μέρες.

Κυρώσεις κατά των Ταλεμπάν
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε νέες αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της κυβέρνησης των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν. Τις κυρώσεις , στις οποίες περιλαμβάνεται και εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Και οι δύο χώρες κατηγορούν τους Ταλεμπάν ότι υποστηρίζουν τη διεθνή τρομοκρατία και ζητούν οι αρχές στη  Καμπούλ να παραδώσουν τον ακραίο Σαουδάραβα ισλαμιστή Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Βολιβία: Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα κατά των καλλιεργητών κόκας
Στη Βολιβία οι ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να ολοκληρώσουν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα γιά την εξάλειψη των φυτειών κόκας. Ο πρόεδρος Χούγκο Μπανζέρ, από τότε που ανέλαβε την εξουσία πρίν από τρία χρόνια με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαινίασε πρόγραμμα γιά την εξάλειψη των φυτειών κόκας. Το πρόγραμα όμως αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών, μεταδίδουν οι ανταποκριτές .

Βρετανία: Ενθαρρύνεται η έρευνα στα ανθρώπινα έμβρυα
Στη Βρετανία η  Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε χθες υπέρ της χαλάρωσης της σχετικής νομοθεσίας που αφορά την έρευνα στα ανθρώπινα έμβρυα. Στόχος της ρύθμισης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να συμβάλλει στην θεραπεία ασθενειών όπως το Parkinson, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο  Alzheimer. Μέχρι σήμερα η νομοθεσία επέτρεπε στους επιστήμονες να πειραματιστούν με τα ανθρώπινα έμβρυα αυστηρά μόνο για θέματα που είχαν να κάνουν με την στειρότητα.
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.