Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Κωνσταντινούπολη: Σύλληψη φοιτητή που διαδήλωνε ενάντια στις εφόδους στις φυλακές
Κωνσταντινούπολη: Σύλληψη φοιτητή που διαδήλωνε ενάντια στις εφόδους στις φυλακές

(20/12/2000, 1715 GMT)

Νέα επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε τουρκικές φυλακές
Μετά από 36 ώρες επιχειρήσεων άγνωστο εξακολουθεί να παραμένει εάν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πέτυχαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις φυλακές της χώρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε δύο φυλακές -στο Τσανάκαλε και στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν ακόμα θύλακες αντίστασης των κρατουμένων. Εκπρόσωποι οργανώσεων γιά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν γιά το ενδεχόμενο κι άλλοι φυλακισμένοι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή τεθωρακισμένα οχήματα, εκσκαφείς, και πυροσβεστικά οχήματα χρησιμοποιήθηκαν στις σημερινές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών αιματηρών συγκρούσεων, 17 κρατούμενοι και 2 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Σύμφωνα όμως με παρατηρητές ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τρεις νέοι θάνατοι Παλαιστινίων επισκιάζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ προειδοποίησε σήμερα ότι οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις μπορεί να καταστρέψουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλονται στην Γουάσιγκτον. Οι δηλώσεις Αραφάτ γίνονται μετά το θάνατο τριών ακόμα Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και ενώ ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συνεχίζουν -σε αεροπορική βάση κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα-  τις εκ του σύννεγις συνομιλίες, με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ ΚΛίντον θα συναντήσει αργότερα σήμερα τους παλαιστινίους και ισραηλινούς διαπραγματευτές.

Χιλή: Το ανώτατο δικαστήριο χαρακτήρισε παράτυπο το ένταλμα σύλληψης Πινοσέτ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, ακύρωσε πριν από λίγο -με ψήφους 4 προς 1- το ένταλμα σύλληψης εναντίον του πρώην δικτάτορα της χώρας Αγκούστο Πινοσέτ, κρίνοντας ότι ο δικαστής Χουάν Γκουζμάν είχε ενεργήσει παράτυπα, αφού δεν εξέτασε τον στρατηγό Πινοσέτ πριν εκδόσει το ένταλμα. Οπως σημειώνουν παρατηρητές η σημερινή απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο στρατηγός Πινοσέτ θα αποφύγει την δικαιοσύνη, καθώς μπορεί να εκδοθεί νέο ένταλμα εις βάρος του, μετά τις προγραμματισμένες εξετάσεις του από γιατρούς, που θα γίνουν για να διαπιστωθεί εάν είναι ικανός προς καταλογισμό.

Ενταση στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου
Ο διοικητής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Κάρλο Καμπιτζόζου, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Νεμπόϊσα Τσόβιτς για να συζητήσουν την έκκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Νωρίτερα η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε ότι συνέλαβε ομάδα βαριά οπλισμένων Αλβανών που προσπαθούσαν να εισχωρήσουν από τα βόρεια της επαρχίας στη νότια Σερβία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της K-For η ομάδα μετέφερε οπλοπολυβόλα, νάρκες και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Ερημοποίηση περιοχών της Μεσογείου προβλέπει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος
Επιστήμονες στα θέματα περιβάλλοντος προειδοποίησαν ότι περιοχές της νοτίου Ευρώπης μετατρέπονται σε ερήμους λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και των καλλιεργητικών μεθόδων. Εκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον λέει ότι το έδαφος σε περιοχές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας δέν έχει πιά την δυνατότητα να υποστηρίξει ούτε γεωργικές καλλιέργειες ούτε κτηνοτροφία. Η έκθεση αποδίδει την ερημοποίηση στις εντατικές μεθόδους καλλιέργειας, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην υπερβολική άντληση υδάτινων πόρων.

Συνάντηση στις Βρυξέλλες για τις ποδοσφαιρικές μεταγραφές
Εκπρόσωποι φορέων του ποδοσφαίρου απ' όλο τον κόσμο συναντώνται με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το μελλοντικό σύστημα μεταγραφών στο ποδόσφαιρο. Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι το ισχύον σύστημα μεταγραφών παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού και την αρχή της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων όμως τονίζουν ότι θα επικρατήσει χάος αν καταργηθεί το ισχύον σύστημα. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των παικτών επιδιώκουν την πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Η Ινδία παρατείνει την εκεχειρία στο Κασμίρ
Η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να παρατείνει μονομερώς κατά ένα μήνα την εκεχειρία στην επαρχία του Κασμίρ και εξέφρασε την επιθυμία της να γίνουν διερευνητικές συνομιλίες με το Πακιστάν για το μέλλον της διαμφισβητούμενης αυτής περιοχής. Λίγες ώρες μετά την ινδική απόφαση, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα του άρχισαν να αποχωρούν από τη ζώνη ελέγχου που χωρίζει το υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ από το υπό Πακιστανική διοίκηση τμήμα της επαρχίας.

Αφγανιστάν: Αντιδράσεις των Ταλεμπάν στις νέες διεθνείς κυρώσεις
Το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν αντέδρασε έντονα στις αυστηρές νέες κυρώσεις που προτείνονται εναντίον της χώρας αυτής από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωπος του καθεστώτος χαρακτήρισε τα Ηνωμένα Εθνη ως εχθρό του Ισλάμ. Οι κυρώσεις -που περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων και το κλείσιμο των Αφγανικών Αερογραμμών υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατόπιν κοινής πρότασης των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Το ύμνο της Σοβιετικής Ενωσης υιοθέτησε η ρωσική Ανω Βουλή
Στη Μόσχα το Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δηλαδή η ρωσική Ανω Βουλή, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία να υιοθετήσει τον ύμνο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ενωσης ως τον νέο εθνικό ύμνο της Ρωσίας. Το μέτρο χρειάζεται τώρα μόνο την υπογραφή του ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να γίνει νόμος.

Κλίντον: το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα ωφελεί τον Φιντέλ Κάστρο
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κουβανός πρόεδρος Φιντέλ Κάστρο μπορεί και να έχει ωφεληθεί από το εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Κούβας. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο κ. Κλίντον είπε ότι ενόσω ισχύει το αμερικανικό εμπάργκο ο Φιντέλ Κάστρο έχει -όπως χαρακτηριστικά είπε- "μια δικαιολογία για τις αποτυχίες του καθεστώτος του".

Ινδονησία: Ειρηνευτικές συνομιλίες προτείνει ο αυτονομιστής ηγέτης του Ατσε
Ο εξόριστος ηγέτης των αυτονομιστών της επαρχίας Ατσε της Ινδονησίας προσεφέρθη -από τη Σουηδία όπου βρίσκεται-  να αρχίσει εκ νέου συνομιλίες με την κυβέρνηση της Τζακάρτα για τον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή, που έχει στοιχήσει χιλιάδες ζωές την τελευταία δεκαετία.

Μονομαχία στην Τεχεράνη για τον παγκόσμιο τίτλο στο σκάκι
Αρχισε σήμερα στην Τεχεράνη ο τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο σκάκι. Οι δύο φιναλίστ- ο Ινδός Βισουανάθαν Ανάντ και ο Ρώσος Αλεξέϊ Σίροφ - εκτός από τον τίτλο μάχονται και για το χρηματικό βραβείο που θα δοθεί στον νικητή, ύψους τρισήμισυ εκατομυρίων δολαρίων.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.