Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Βρετανοί στρατιώτες της K-FOR  στα σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου
Βρετανοί στρατιώτες της K-FOR στα σύνορα Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

(20/12/2000, 2100 GMT)

Υψηλού επιπέδου επαφές K-FOR και Σερβίας
Ο διοικητής της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, στρατηγός Κάρλο Καμπιτζιόζου, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόϊσα Τσόβιτς για να συζητήσουν τις επιθέσεις Αλβανών ανταρτών από το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία. Ο στρατηγός είπε μετά τη συνάντηση ότι υπάρχει δυνατότητα ειρηνικής διευθέτησης της έκκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο. Αλλά εκπρόσωπος των αλβανών ανταρτών είπε ότι η μόνη δυνατή διέξοδος είναι μέσω απ'ευθείας συνομιλιών των Σέρβων και των Αλβανών υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις τουρκικής αστυνομίας - κρατουμένων σε δύο φυλακές
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας που έχουν αρχίσει από την Τρίτη επειχειρήσεις για τον τερματισμό εξέγερσης και απεργίας πείνας των κρατουμένων σε πολλές φυλακές, συνεχίζουν τις συγκρούσεις με ένοπλους κρατουμένους σε δύο φυλακές. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εκσκαφείς για να διασπάσει οχυρώματα στις φυλακές του Τσανάκκαλε και της Ουμράνιγιε στην Κωνσταντινούπολη. Οι αρχές λένε ότι από τις συγκρούσεις σε 20 φυλακές σε όλη τη χώρα έχουν σκοτωθεί 19 άτομα, ενώ σχεδόν 300 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί τραυματίες σε νοσοκομεία. Οι αριστεροί κρατούμενοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης να τους μεταφέρει σε μικρότερα κελιά. Διαδηλώσεις συμπαράστασης έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και στο Λονδίνο όπου διαδηλωτές κατέλαβαν για λίγες ώρες τη μεγάλη ρόδα -το λεγόμενο Μάτι του Λονδίνου- που βρίσκεται απέναντι από το κοινοβούλιο.

Συνάντηση Κλίντον με παλαιστίνιους και ισραηλινούς διαπραγματευτές
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τους παλαιστίνιους και ισραηλινούς διαπραγματευτές, κατά τη δεύτερη μέρα των συνομιλιών για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αποστολής Σαέμπ Ερεκάτ και ο ισραηλινός υπουργός εξωτερικών Σλόμο Μπεν-Αμί έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον αμερικανό ειδικό εντεταλμένο για τη Μέση Ανατολή Ντένις Ρος. Ο κ. Ερεκάτ είπε ότι παραμένουν σοβαρές διαφωνίες, ενώ ο κ. Μπεν-Αμί είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία αν υπάρξει πνεύμα συνεργασίας και από τις δύο πλευρές.

Ο Τζορτζ Μπους διορίζει τον Υπουργό Οικονομίας του
Ο εντολοδόχος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είπε ότι θα διορίσει ως υπουργό οικονομίας της κυβέρνησής του τον πρόεδρο της μεγάλης εταιρείας αλουμινίου Αλκόα, Πολ Ο'Νιλ. Ο κ. Ο'Νιλ είπε ότι αποδέχεται το διορισμό του επειδή ο κ. Μπουτς έχει τις σωστές ιδέες για την οικονομία. Ο κ. Μπουτς επανέλαβε την άποψή του ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κίνδυνο οικονομικής ύφεσης.

Το ανώτατο δικαστήριο της Χιλής ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης Πινοσέτ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, ακύρωσε -με ψήφους 4 προς 1- το ένταλμα σύλληψης εναντίον του πρώην δικτάτορα της χώρας Αγκούστο Πινοσέτ, κρίνοντας ότι ο δικαστής Χουάν Γκουζμάν είχε ενεργήσει παράτυπα, αφού δεν εξέτασε τον στρατηγό Πινοσέτ πριν εκδόσει το ένταλμα. Εν τούτοις έδωσε διορία 20 ημερών στον κ. Γκούζμαν να εξετάσει τον πρώην δικτάτορα, και εάν κρίνει να εκδώσει νεό ένταλμα σύλληψης.

Κίνδυνος ερημοποίηση περιοχών της Μεσογείου
Επιστήμονες στα θέματα περιβάλλοντος προειδοποίησαν ότι περιοχές της νοτίου Ευρώπης μετατρέπονται σε ερήμους λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και των καλλιεργητικών μεθόδων. Εκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον λέει ότι το έδαφος σε περιοχές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας δέν έχει πιά την δυνατότητα να υποστηρίξει ούτε γεωργικές καλλιέργειες ούτε κτηνοτροφία. Η έκθεση αποδίδει την ερημοποίηση στις εντατικές μεθόδους καλλιέργειας, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην υπερβολική άντληση υδάτινων πόρων.

Κινήσεις ειρήνευσης στο Κασμίρ
Η κυβέρνηση της Ινδίας αποφάσισε να παρατείνει μονομερώς κατά ένα μήνα την εκεχειρία στην επαρχία του Κασμίρ και εξέφρασε την επιθυμία της να γίνουν διερευνητικές συνομιλίες με το Πακιστάν για το μέλλον της διαμφισβητούμενης αυτής περιοχής. Λίγες ώρες μετά την ινδική απόφαση, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα του άρχισαν να αποχωρούν από τη ζώνη ελέγχου που χωρίζει το υπό Ινδική διοίκηση Κασμίρ από το υπό Πακιστανική διοίκηση τμήμα της επαρχίας.

Αντιδράσεις των Ταλεμπάν στις νέες διεθνείς κυρώσεις
Το καθεστώς των Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν αντέδρασε έντονα στις αυστηρές νέες κυρώσεις που προτείνονται εναντίον της χώρας αυτής από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωπος του καθεστώτος χαρακτήρισε τα Ηνωμένα Εθνη ως εχθρό του Ισλάμ. Οι κυρώσεις -που περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων και το κλείσιμο των Αφγανικών Αερογραμμών υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας κατόπιν κοινής πρότασης των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.