Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Λονδίνο: Αστυνομικοί απομακρύνουν τους καταληψίες από τον Τροχό της Χιλιετίας
Λονδίνο: Αστυνομικοί απομακρύνουν τους καταληψίες από τον Τροχό της Χιλιετίας

(21/12/2000, 1300 GMT)

Τρίτη ημέρα πολιορκίας σε δύο τουρκικές φυλακές
Μετά από 3 ημέρες επιχειρήσεων και το θάνατο τουλάχιστον 19 ατόμων οι τουρκικές αρχές λένε ότι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τουλάχιστον μία από τις 2 φυλακές όπου εξακολουθούσαν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης των κρατουμένων. Εκπρόσωπος της τουρκικής αστυνομίας είπε ότι οι περισσότεροι απο τους κρατούμενους στη φυλακή του Τσανάκαλε παραδόθηκαν και εξέφρασε αισιοδοξία ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Εξάλλου τούρκοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν σήμερα μπουλντόζες για να ανοίξουν τρύπες στους τοίχους, στη φυλακή Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης. Οι αρχές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν έτσι να πλησιάσουν τους χώρους όπου βρίσκονται οι κρατούμενοι, που στην πλειοψηφία τους είναι μέλη αριστερών ριζοσπαστικών οργανώσεων. Εντωμεταξύ έληξε στο Λονδίνο η κατάληψη του "Τροχού της Χιλιετίας", που είχε γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιορκία των τουρκικών φυλακών.

Αμνηστία για ποινικούς κρατουμένους ψήφισε η τουρκική βουλή
Στην Αγκυρα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ενέκριναν διάταξη που παρέχει αμνηστία στους μισούς σχεδόν από τους 72.000 ποινικούς εγκλείστους σε τουρκικές φυλακές, παρά την αντίθεση του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ στο συγκεκριμένο μέτρο. Η αμνηστία μειώνει αυτόματα κατά 10 χρόνια τις ποινές που έχουν επιβληθεί -ακόμα και σε καταδικασμένους δολοφόνους, αλλά δεν θα εφαρμοσθεί σε όσους έχουν καταδικασθεί για αδικήματα που η Τουρκία ονομάζει "εγκλήματα κατά του κράτους", δηλαδή σε κούρδους αυτονομιστές, μέλη αριστερών, ακροδεξιών και ισλαμικών οργανώσεων.

Αλλα 2 κρούσματα "τρελλών αγελάδων" στη Γερμανία
Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι επισημάνθηκαν σήμερα άλλα δύο κρούσματα της νόσου των "τρελλών αγελάδων", ανεβάζοντας σε 5 τον αριθμό των ζώων που έχουν διαπιστωθεί ότι προσβλήθηκαν από την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Κτηνιατρικοί αξιωματούχοι στη Βαυαρία λένε ότι υπήρξαν άλλα δύο θετικά δείγματα ζώων στην περιοχή, που ας σημειωθεί θεωρείται από τους Γερμανούς ότι παράγει το υψηλότερης ποιότητας κρέας. Kαι αυτό καθώς -όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές - εντείνεται η ανησυχία του γερμανικού καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα κρέατος.

Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον
Σε αεροπορική βάση κοντά στην Γουάσιγκτον συνεχίζονται σήμερα -για τρίτη ημέρα- οι συνομιλίες ισραηλινών και παλαιστινίων διαπραγματευτών, για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Στις σημερινές διαβουλεύσεις θα συμμετάσχει και η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράϊτ. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα οι διαφορές σε ακανθώδη ζητήματα -όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η επιστροφή των προσφύγων και τα μελλοντικά σύνορα του Παλαιστινιακού κράτους εξακολουθούν να παραμένουν.

Ισραήλ: Επιθυμία Πέρεζ για συμμετοχή στις πρωθυπουργικές εκλογές
Στο Ισραήλ το κόμμα της αριστεράς Μερέτζ θα αποφασίσει σήμερα εάν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του παλαίμαχου πολιτικού και κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης Σιμόν Πέρεζ, που ανακοίνωσε χθές ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στις εκλογές για την πρωθυπουργία. Αλλά ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ και το Εργατικό Κόμμα ζήτησαν από τον κ. Πέρεζ να μην λάβει μέρος, φοβούμενοι ότι έτσι θα διασπαστεί η αριστερή ψήφος.

Βουλγαρία: Επικύρωση της 2ης άδειας κινητής τηλεφωνίας στον ΟΤΕ
H βουλγαρική κυβέρνηση επικύρωσε το αποτέλεσμα του διεθνούς διαγωνισμού που έγινε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον οποίο ο ΟΤΕ ανέλαβε την ανάπτυξη νέου δικτύου κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία, προσφέροντας 135 εκατομμύρια δολάρια. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Βουλγαρικός Οργανισμός Τηλεποικοινωνιών, BTC, πού πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί τον ερχόμενο χρόνο, σχεδιάζει να δημιουργήσει κοινοπραξία με τον ΟΤΕ.

Κοσσυφοπέδιο: Συνομιλίες γιά τις επιθέσεις των Αλβανοφώνων
Στο Κοσσυφοπέδιο, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ έκανε γνωστό ότι σημειώθηκε πρόοδος στις προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσουν οι επιθέσεις των Αλβανοφώνων ανταρτών κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία. Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί συνομιλίες για το θέμα με τις αρχές της Σερβίας.

Ιταλία: Ερευνες γιά τους ειρηνευτές που πέθαναν από λευχαιμία
Πλήθος ερωτηματικών έχει εγείρει στην Ιταλία η υπόθεση στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο που πάσχουν από λευχαιμία. Οι αρχές της Ιταλίας έχουν διατάξει έρευνα για να διαπιστώσουν αν τα περιστατικά οφείλονται στις βόμβες με κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου που είχε ρίξει το ΝΑΤΟ κατά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Περού: Tη σύλληψη το Μοντεσίνος επιδιώκει ο ντε Κουεγιάρ
Ο πρωθυπουργός του Περού Χαβιέ Περέζ ντε Κουεγιάρ ζήτησε από την  κυβέρνηση της Βενεζουέλας να συλλάβει τον φυγόδικο πρώην  αρχηγό των περουβιανών μυστικών υπηρεσιών Βλαντίνιρο Μοντεσίνος.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.