Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η φυλακή του Τσανάκαλε, που ανακατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας
Η φυλακή του Τσανάκαλε, που ανακατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας

(21/12/2000, 1915 GMT)

Τρίτη ημέρα πολιορκίας στις τουρκικές φυλακές
Μετά από 3 ημέρες επιχειρήσεων και το θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων οι τουρκικές αρχές λένε ότι έθεσαν υπό τον έλεγχο τους μία από τις 2 φυλακές όπου εξακολουθούσαν να υπάρχουν θύλακες αντίστασης των κρατουμένων. Εκπρόσωπος της τουρκικής αστυνομίας είπε ότι περίπου 150 εναπομείναντες από τους κρατούμενους στη φυλακή του Τσανάκαλε παραδόθηκαν. Εξάλλου τούρκοι στρατιώτες χρησιμοποίησαν σήμερα μπουλντόζες για να ανοίξουν τρύπες σε τοίχους στη φυλακή Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης. Οι αρχές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν έτσι να πλησιάσουν τους χώρους όπου 400 κρατούμενοι -στην πλειοψηφία τους μέλη αριστερών ριζοσπαστικών οργανώσεων, εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Απαράδεκτη η κατάσταση στις τουρκικές φυλακές, λέει σουηδός αξιωματούχος
Στα επεισόδια στις τουρκικές φυλακές αναφέρθηκε ο σουηδός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Λαρς Ντάνιελσον, σε ενημέρωση  δημοσιογράφων στο Λονδίνο, ενόψει της ανάληψης της κοινοτικής προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Ο κ. Ντάνιελσον είπε ότι είναι οικτρό, από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό που συνέβη στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, και χαρακτήρισε τις συνθήκες που επικρατούν στις Τουρκικές φυλακές ως απαράδεκτες. Σημείωσε δε ότι πριν επιτραπεί στην  Τουρκία ν' αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει αυτή να εκπληρώσει τα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης, που θέτουν συγκεκριμένους όρους όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αμνηστία για ποινικούς κρατουμένους ψήφισε η τουρκική βουλή
Στην Αγκυρα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ενέκριναν διάταξη που παρέχει αμνηστία στους μισούς σχεδόν από τους 72.000 ποινικούς εγκλείστους σε τουρκικές φυλακές, παρά την αντίθεση του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ στο συγκεκριμένο μέτρο. Η αμνηστία μειώνει αυτόματα κατά 10 χρόνια τις ποινές που έχουν επιβληθεί -ακόμα και σε καταδικασμένους δολοφόνους, αλλά δεν θα εφαρμοσθεί σε όσους έχουν καταδικασθεί για αδικήματα που η Τουρκία ονομάζει "εγκλήματα κατά του κράτους", δηλαδή σε κούρδους αυτονομιστές, μέλη αριστερών, ακροδεξιών και ισλαμικών οργανώσεων.

Αλλα 2 κρούσματα "τρελλών αγελάδων" στη Γερμανία
Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι επισημάνθηκαν σήμερα άλλα δύο κρούσματα της νόσου των "τρελλών αγελάδων", ανεβάζοντας σε 5 τον αριθμό των ζώων που έχουν διαπιστωθεί ότι προσβλήθηκαν από την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών. Κτηνιατρικοί αξιωματούχοι στη Βαυαρία λένε ότι υπήρξαν άλλα δύο θετικά δείγματα ζώων στην περιοχή, που ας σημειωθεί θεωρείται από τους Γερμανούς ότι παράγει το υψηλότερης ποιότητας κρέας. Kαι αυτό καθώς -όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές - εντείνεται η ανησυχία του γερμανικού καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα κρέατος.

Ισραηλινοί - Παλαιστίνιοι συνεχίζουν τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον
Σε αεροπορική βάση κοντά στην Γουάσιγκτον συνεχίζονται σήμερα -για τρίτη ημέρα- οι συνομιλίες ισραηλινών και παλαιστινίων διαπραγματευτών, για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Στις σημερινές διαβουλεύσεις μετέχει και η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράϊτ. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα οι διαφορές σε ακανθώδη ζητήματα -όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η επιστροφή των προσφύγων και τα μελλοντικά σύνορα του Παλαιστινιακού κράτους εξακολουθούν να παραμένουν. Σήμερα ο πρόεδρος Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Μουμπάρακ της Αιγύπτου για να συχητήσει τις τελευταίες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Εκκληση για συνενόηση Μπαράκ - Πέρεζ
Στο Ισραήλ οι βουλευτές του αριστερού κόμματος Μερέτζ, που συναντήθηκαν σήμερα για να συζητήσουν εάν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Σιμόν Πέρεζ για την πρωθυπουργία, κάλεσαν τον πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ και τον κ. Πέρεζ να έρθουν σε συμβιβασμό, ώστε η αριστερά να κατεβεί ενωμένη στις εκλογές.

Επίσκεψη Κοστούνιτσα στο Παρίσι
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα βρίσκεται στη Γαλλία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Σιράκ, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι δυτικές χώρες χαλαρώνουν τους στρατιωτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλλει στη Σερβία. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν πρωταρχική θέση έχουν τα προβλήματα ασφαλείας στη νότια Σερβία, όπου Αλβανοί αντάρτες έχουν καταλάβει μερικά χωριά μέσα στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία. Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο λέει ότι μπορεί να επιτραπεί σε γιουγκοσλαβικά στρατεύματα να αστυνομεύσουν την ουδέτερη ζώνη.

Ξανάγινε μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Γιουγκοσλαβία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επανένταξε σήμερα τη Γιουγκοσλαβία στους κόλπους του. Σύμφωνα με πληροφορίες μια σειρά δυτικών κυβερνήσεων συμφώνησαν να καταβάλλουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που χρειάζονταν ως εγγύηση για την εισδοχή της Γιουγκοσλαβίας, καθώς η χώρα αυτή τη στιγμή δεν έχει τους απαραίτητους πόρους.

Βρετανία : Καταδίκαστηκαν 5 για μεγάλη απάτη τροφίμων
Βρετανικό δικαστήριο καταδίκασε πέντε άνδρες που πουλούσαν κρέας το όποιο είχε κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και προορίζετο για τροφές κατοικίδιων ζώων σε κρεοπωλεία, εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων. Η απάτη ύψους πολλών εκατομμυρίωβν δολλαρίων απεκαλύφθει από επιθεωρητές τροφίμων. Οι ποινές στους πέντε θα ανακοινωθούν αύριο.

Εκεχειρία κήρυξαν οι Τίγρεις Ταμίλ στη Σριλάνκα
Στη Σριλάνκα η αυτονομιστική οργάνωση των Τίγρεων Ταμίλ κήρυξε μονομερώς εκεχειρία διάρκειας ενός μήνα. Σε ανακοίνωσε του ηγέτη των Ταμίλ, αναφέρεται ότι η εκεχειρία αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης, με στόχο την υποστήριξη της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Νορβηγία για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστοσο η κυβέρνηση της Σριλάνκα απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας.

Σύλληψη και ανάκριση υιού Μιτεράν για υπόθεση εμπορίου όπλων
Ο γιός του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν συνελήφθη από την αστυνομία στο Παρίσι, και εξετάζεται από  ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση παράνομης πώλησης όπλων προς την Αγκόλα. Ο Ζαν Κριστόφ Μιτεράν κατηγορείται ότι έλαβε χρηματικά ποσά από τον έμπορο όπλων Πιέρ Φαλκόν, όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος αφρικανικών υποθέσεων στο πλευρό του πατέρα του.

Κίνα: Σε θάνατο καταδικάστηκε διευθυντής κρατικής εταιρείας για δωροληψία
Δικαστήριο στη νοτιοανατολική Κίνα κατεδίκασε τον γενικό διευθυντή μεγάλης κρατικής εταιρείας σε θάνατο, βρίσκοντάς τον ένοχο για δωροληψία ύψους μισού εκατομμυρίου δολαρίων.

Βιρμανία: Εκθεση εκτιμά ότι η χούντα καταρρέει
Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού μελέτης των πολιτικών κρίσεων International Crisis Group, το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας απειλείται με κατάρρευση εκ των έσω, επειδή οι αρχηγοί της χούντας δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα για αύξηση των αμοιβών, καλύτερη σίτιση και στέγαση του στρατεύματος.

Βενεζουέλα: Ερευνες για τον εντοπισμό του Μοντεσίνος
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του φυγόδικου πρώην αρχηγού των περουβιανών μυστικών υπηρεσιών, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταφύγει με πλαστό διαβατήριο στη χώρα αυτή. Οι έρευνες γίνονται μετά από αίτημα του πρωθυπουργού του Περού, Χαβιέ Περέζ ντε Κουεγιάρ.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.