Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η φυλακή του Τσανάκαλε, που ανακατέλαβαν χθές οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας
Η φυλακή του Τσανάκαλε, που ανακατέλαβαν χθές οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας

(22/12/2000, 1400 GMT)

Υπό πολιορκία οι φυλακές Ουμρανίγιε στην Κωνσταντινούπολη
Εκατοντάδες φυλακισμένοι στη φυλακή Ουμρανίγιε της Κωνσταντινούπολης εξακολουθούν να αντιστέκονται ακόμα στις προσπάθειες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας να την ανακαταλάβουν. Οπως μεταδίδουν από την Κωνσταντινούπολη τα διεθνή πρακτορεία, μονάδες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας προσπαθούν χρησιμοποιώντας μπουλντόζες και ρίχνοντας δακρυγόνα, να περισφίξουν τον κλοιό που έχουν δημιουργήσει γύρω από τη φυλακή. Καθώς η πολιορκία βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα της, οι 423 κρατούμενοι -που είναι μέλη αριστερών οργανώσεων- αρνούνται να παραδοθούν και έχουν οχυρωθεί μέσα σε αίθουσα συγκεντρώσεων των φυλακών. Ο αριθμός των νεκρών, μετά τις επιδρομές των δυνάμεων ασφαλείας σε 20 φυλακές, έχει φτάσει τους 22.

Απεργία πείνας κάνουν στο νοσοκομείο μερικοί από τους 800 κρατουμένους
Στην Τουρκία οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι επιδρομές στις φυλακές απέτυχαν να θέσουν τέρμα στην απεργία πείνας, καθώς ιατρικοί αξιωματούχοι βεβαιώνουν ότι πολλοί από τους 800 κρατουμένους που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία συνεχίζουν να αρνούνται τη λήψη τροφής. Τούρκοι γιατροί λένε ότι η υποχρεωτική χορήγηση τροφής αντιβαίνει στην ιατρική δεοντολογία. Αλλά σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό υγείας Οσμάν Ντουρμούς, η ανώτατη υγειονομική επιτροπή αποφάσισε ότι όποιος γιατρός αρνείται να επέμβει στις περιπτώσεις αυτές παραβιάζει τις ηθικές επιταγές του λειτουργήματος.

Βομβιστική επίθεση κατά Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, τουλάχιστον 1 Ισραηλινός σκοτώθηκε και ακόμη 3 τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας σε εστιατόριο ισραηλινού οικισμού. Εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα που έσπευσαν στην περιοχή λένε ότι υπάρχουν περισσότερα θύματα. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι η βομβιστική επίθεση προκλήθηκε από παλαιστίνιο κομάντος αυτοκτονίας. Την ίδια ώρα χιλιάδες ισραηλινοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στα μουσουλμανικά τεμένη της Ιερουσαλήμ, καθώς η σημερινή ημέρα -τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού- είναι η πιό σημαντική ημέρα προσευχών για τους μουσουλμάνους και ορισμένες παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν το λαό σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Για 4η ημέρα συνομιλούν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι στην Γουάσιγκτον
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συνεχίζουν για τέταρτη τις συνομιλίες τους -σε αεροπορική βάση κοντά στη Γουάσιγκτον- με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας γιά τη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες αυτές.

Καταδίκη για διάθεση ακατάλληλου κρέατος στη βρετανική αγορά
Αγγλικό δικαστήριο καταδίκασε 5 άνδρες που βρέθηκαν ένοχοι γιά τη διάθεση στην αγορά κρέατος πουλερικών, που ήταν επικίνδυνο γιά την υγεία των καταναλωτών. Αν και το κρέας αυτό ήταν κατάλληλο μόνο γιά βρώση από κατοικίδια ζώα, οι 5 καταδικασθέντες το διέθεταν σε κρεοπωλεία, εστιατόρια και σουπερμάρκετ. Οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Σριλάνκα: Στρατιωτική επιχείρηση κατά αυτονομιστών "Τίγρεων Ταμίλ"
Στη Σριλάνκα κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης "Τίγρεις Ταμίλ", λίγες ώρες μετά από τη μονομερή κήρυξη εκεχειρίας εκ μέρους των ανταρτών. Η χθεσινή ανακοίνωση εκεχειρίας έγινε για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, που συνεχίζεται ο πόλεμος στη Σριλάνκα.

Ο Καναδάς συμφώνησε να παραχωρήσει έκταση γης σε ινδιάνους Μοχώκ
Η Καναδική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους ιθαγενείς ινδιάνους Μοχώκ, με την οποία διευθετήθηκε συνολικά η εδαφική διαφορά στην περιοχή Κανεσατάκε, δυτικά της πόλης του Μόντρεαλ. Η κυβέρνηση παραχώρησε στους ινδιάνους Μοχώκ δικαιώματα ιδιοκτησίας σε έκταση χιλίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πρόταση για ριζική αναμόρφωση του ιαπωνικού εκπαιδευτικού συστήματος
Στην Ιαπωνία κυβερνητική επιτροπή έκανε έκκληση για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, με σκοπό την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και την επίρρωση των ηθικών αξιών. Η επιτροπή -με έκθεση που επέδωσε στον πρωθυπουργό Γιοσίρο Μόρι - λέει ότι το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα είναι απηρχαιωμένο και δίνει έμφαση στις συμβατικές μεθόδους διδασκαλίας.

Χιλιάδες πρόσφυγες από τη ξηρασία στο δυτικό Αφγανιστάν
Αξιωματούχος του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι χιλιάδες Αφγανοί που έχουν ξεσπιτωθεί λόγω της ξηρασίας στις δυτικές περιοχές της χώρας, καταφεύγουν στους καταυλισμούς των Ηνωμένων Εθνών αναζητώντας τροφή και καταφύγιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 5 χιλιάδες πρόσφυγες έφτασαν σε ένα μόνο καταυλισμό της επαρχίας Χεράτ.

Μέτρα γιά τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου
O αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον ανακοίνωσε χθες μέτρα γιά τη μείωση των δηλητηριωδών αερίων που προέρχονται από τα οχήματα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο ντίζελ, που θα εφαρμοσθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο κ. Κλίντον είπε ότι για τον περιορισμό των αερίων αυτών θα χρησιμοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία. Απότελεσμα της απόφασης θα είναι τα νέα οχήματα με μηχανές ντίζελ να προκαλούν κατά 95% λιγότερη ρύπανση απ ό,τι σήμερα, υπογράμμισε ο πρόεδρος Κλίντον.

Καταδικαστική απόφαση γιά τον υιό Μιτεράν
Στη Γαλλία δικαστήριο που διεξάγει έρευνες γιά τις παράνομες πωλήσεις όπλων στην Αγκόλα αποφάσισε την προφυλάκιση του γιού του εκλιπόντος προέδρου Φρανσουά Μιτεράν. Ο Ζαν Κριστόφ Μιτεράν κατηγορείται ότι επί μία δεκαετία, ως σύμβουλος του πατέρα του σε θέματα Αφρικής, χρησιμοποίησε τη θέση του γιά να προωθήσει παράνομες πωλήσεις όπλων στην Αγκόλα.

Το χορό του Ησαία χορεύει η Μαντόνα
Γνωστά αστέρια του πενταγράμμου και της έβδομης τέχνης κατέφθασαν στη Σκωτία γιά να παρευρεθούν στο γάμο της Μαντόνα με το βρετανό σκηνοθέτη Γκάϊ Ρίτσι. Η γαμήλιος τελετή θα γίνει στον πύργο Σκίμπο. Οι λεπτομέρειες του γάμου και της δεξίωσης που θα ακολουθήσει παραμένουν μυστικές και το προσωπικό του πύργου έχει υπογράψει συμφωνία που απαγορεύει την αποκάλυψη στον τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης οποιασδήποτε πληροφορίας που αφορά το γεγονός.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.