Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Ζόραν Ντζίντζιτς χαιρετά έναν από τους οπαδούς του
Ο Ζόραν Ντζίντζιτς χαιρετά έναν από τους οπαδούς του

(24/12/2000, 0730  GMT)

Θρίαμβος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Σερβία
Στη Σερβία οι οπαδοί της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει τους πανηγυρισμούς γιά την εντυπωσιακή νίκη στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η νίκη αυτή σημειώνεται τρείς μήνες αφότου ο έλεγχος της ομοσπονδιακής βουλής περιήλθε στον έλεγχο της αντιπολιτευσης, μεταδίδουν οι ανταποκριτές. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες καταμετρήσεις αναμένεται η Δημοκρατική Συμμαχία να συγκεντρώσει το 62% των ψήφων και περίπου 176 έδρες στη νέα βούλη. Οι Σοσιαλιστές - σύμμαχοι του πρώην προέδρου Μιλόσεβιτς -  παραδέχθηκαν την ήττα τους και η δύναμης τους προβλέπεται ότι θα περιορισθεί περίπου στο 15% των ψήφων η στις 36 έδρες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Σοσιαλιστικό κόμμα που στην προηγούμενη βουλή είχε την απόλυτη πλειοψηφία καταλαμβάνει τώρα τη δεύτερη θέση. Οι υπόλοιπες 38 έδρες θα κατανεμηθούν ανάμεσα στα δύο ακραία εθνικιστικά κόμματα. Ο Ζόραν Ντζίντζιτς, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, έσπευσε να δηλώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει το τέλος του Μιλόσεβιτς και όλων των δικτατοριών στη Σερβία. 

Απαισίοδοξοι οι Παλαιστίνιοι μετά τις συνομιλίες της Ουάσιγκτον
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για τις μελλοντικές προοπτικές της ειρηνευτικής  διαδικασίας γιά τη Μέση Ανατολή . Σε συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής πλευράς είπε ότι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων με το Ισραήλ είναι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η επιστροφή των Αράβων προσφύγων. Αισίοδοξος αντίθετα φάνηκε να είναι ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Σλόμο Μπεν Αμί που έσπευσε να χαρακτηρίσει τα αποτέλεσματα των συνομιλιών "ενθαρρυντικά". Ο κ.Μπεν Αμι είπε ότι το Ισραήλ θα ανταποκριθεί στις προτάσεις που έχει κάνει ο πρόεδρος Κλίντον μέχρι την επόμενη Τετάρτη. 

Απορρίπτει την πρόταση γιά εκεχειρία η κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα η κυβέρνηση απέρριψε την προσφορά των αυτονομιστών Ταμίλ γιά κατάπαυση του πυρός. Η κυβέρνηση  πάντως έκανε σαφές ότι είναι πρόθυμη να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Οπως μεταδίδει ανταποκριτής του Μπι Μπι Σι στο Κολόμπο η πρόταση γιά εκεχειρία έγινε την περασμένη Πέμπτη και γιά την κυβέρνηση ήταν εν μέρει αναπάντεχη.  

Στο Περού συλλαμβάνεται ο δικηγόρος του Μοντεσίνος
Στο Περού οι αρχές συνέλαβαν το δικηγόρο του φυγόδικου πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Βλαντίμιρο Μοντεσίνος. Ο Χαβιέ Κοροτσάνο κατηγορείται ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Μοντεσίνος και ότι έπαιρνε χρήματα από εμπόρους ναρκωτικών. Είναι η πρώτη σύλληψη που γίνεται στη χώρα από τότε που άρχισε να ισχύει η νέα νομοθεσία γιά την πάταξη της διαφθοράς.

Σε δισθέωρητα ύψη οι αμυντικές δαπάνες στη Ιαπωνία
Στο Τόκιο η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε τον προυπολογισμό του 2001 γιά την άμυνα. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι θεαματική, μεταδίδουν η οι ανταποκριτές.Τα νέα κονδύλια θα διατεθούν γιά την αναβάθμιση ενός ευρέως φάσματος όπλων και πολεμικού υλικού. Προβλέπεται ειδικότερα ο εκσυγχρονισμός της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας. Τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης γιά την άμυνα θα πρέπει να έχουν θορυβήσει τις γειτονικές χώρες, υπογραμμίζουν οι παρατηρητές.      
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.