Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Ο Ζόραν Ντζίντζιτς χαιρετά έναν από τους οπαδούς του
Ο Ζόραν Ντζίντζιτς χαιρετά έναν από τους οπαδούς του

(24/12/2000, 1500 GMT)

Θρίαμβος της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Σερβία
Πανυγηρίζουν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στη Σερβία, μετά την επικράτηση του Συνασπισμού Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές. Με το ένα τρίτο των αποτελεσμάτων καταμετρημένο, ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κέρδισε το 65% των ψήφων και κατέλαβε 177 από τις 250 θέσεις του σερβικού κοινονοβουλίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατέλαβε τη δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας το 14% των ψήφων και 38 θέσεις στο κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη παραδεχθεί την ήττα τους. Τα δεκαοκτώ κόμματα του Συνασπισμού Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης έχουν καταλάβει τα δύο τρίτα του σερβικού κοινοβουλίου.

Επιστρέφουν οι υπάλληλοι του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν
Στο Αφγανιστάν, επέστρεψε σήμερα η πρώτη ομάδα εργαζομένων των Ηνωμένων Εθνών. Οι υπάλληλοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχαν λάβει εντολές να απομακρυνθούν πριν από λίγες ημέρες, όταν τα Ηνωμένα Εθνη επέβαλαν αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ταλεμπάν. Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έφθασε από το γειτονικό Πακιστάν, δήλωσε ότι δεν τίθεται πλέον θέμα ασφαλείας για τον ίδιο και τους συναδέλφους του. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Προτάσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Εκκλήσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου απευθύνουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, μετά τη νέα μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία πλέον φθάνει τα 22 δολάρια το βαρέλι. Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ πρότεινε να μειωθεί η παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι προτάσεις του αναμένεται να συζητηθούν στη διάσκεψη του ΟΠΕΚ, του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, τον επόμενο μήνα. Το Ιράν και το Κουβέιτ συμφωνούν με τις προτάσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, προβλέπει ότι θα σημειωθεί μία αυτόματη μείωση της παραγωγής, κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εάν δεν σημειώσουν ανάκαμψη οι τιμές του πετρελαίου.

Συλλήψεις ατόμων στη Δυτική Οχθη
Κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στη Δυτική Οχθη, τα ισραηλινά στρατεύματα συνέλαβαν δέκα τέσσερα άτομα, τα οποία θεωρούνται ότι σχετίζονται με την ισλαμική οργάνωση Χαμάς. Οι παλαιστινιακές αρχές αναφέρουν ότι υπό κράτηση βρίσκεται και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης Φατάχ. Οι συλλήψεις πραγματοποιούνται πέντε ημέρες μετά τις συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Ουάσινγκτον. Οι Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές υπογραμμίζουν ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε κανένα από τα μείζονα ζητήματα, όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η επιστροφή των Αράβων προσφύγων.

Ποσό-ρεκόρ για την άμυνα εγκρίνει η Ιαπωνία
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό για την άμυνα του επόμενου έτους, ο οποίος ξεπερνά τα σαράντα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια. Ο προϋπολογισμός θα διατεθεί για την αναβάθμιση του αμυντικού εξοπλισμού. Επιπλέον, αναμένεται να αναδιοργανωθούν οι χερσαίες δυνάμεςς της χώρας, ενώ μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού θα διατεθεί σε έρευνες για την αντιμετώπιση των πυρηνικών απειλών και της τρομοκρατίας του κυβερνοχώρου. Οι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ορισμένα από τα σχέδια της ιαπωνικής κυβέρνησης φαίνεται να ανησυχούν τις γειτονικές ασιατικές χώρες.

Ματαιώνεται η εκεχειρία στη Σρι Λάνκα
Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία των ανταρτών "Τίγρεις Ταμίλ", την ημέρα κατά την οποία επρόκειτο να επιτευχθεί. Οι "Τίγρεις Ταμίλ" πρότειναν εκεχειρία πριν από έναν μήνα. Ο ανταποκριτής του BBC στο Κολόμπο αναφέρει πάντως ότι από τότε μέχρι σήμερα επικρατούσε σύγχυση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να αντιδράσει. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα επισημαίνει ότι η λύση της εκεχειρίας δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψιν, εάν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν επιφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές.

Σε θέσεις μάχης και οι γυναίκες στη Βρετανία
Το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας αναμένεται να δώσει το "πράσινο φως" στις γυναίκες που επιθυμούν να βρεθούν σε μέτωπα μάχης. Ακόμη ωστόσο δεν έχει αποφασισθεί εάν οι γυναίκες θα πολεμούν στο πλευρό των ανδρών. Οι γυναίκες στη Βρετανία υπηρετούν στο Ναυτικό, σε όλα τα πλοία εκτός από τα υποβρύχια, αλλά και στην Αεροπορία. Πολλές από αυτές είναι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και περνούν από τις ίδια τεστ επιλογής με τους άρρενες συναδέλφους τους. Ομως, σε αντίθεση με άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, η Βρετανία δεν επιτρέπει ακόμη στις γυναίκες να συμμετάσχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις του στρατού.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.