Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης

(29/12/2000, 19.15 GMT)

Νέα επεισόδια βίας στη Μέση Ανατολή
Νέα επεισόδια βίας σημειώθηκαν σήμερα στη πόλη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις, που προκάλεσαν το θάνατο 2 ισραηλινών στρατιωτών. Κατά τη διάρκεια των νέων συγκρούσεων αρκετοί παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά εναντίον τους. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λωρίδα της Γάζας, ένας παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με ισραηλινούς στρατιώτες.

Εκκληση Κλίντον για αποδοχή των ειρηνευτικών προτάσεων
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τόνισε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής για τη Μέση Ανατολή μέχρι να αποδεχθούν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί τις τελευταίες προτάσεις του, σαν βάση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο κ. Κλίντον πρότεινε μια συμβιβαστική φόρμουλα στα πλαίσια της οποίας ο Γιασέρ Αραφάτ θα υποχωρούσε στο αίτημα του για επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, με αντάλλαγμα διεύρυνση της κυριαρχίας των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ.

Απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών
Ενας Κενυάτης που πιστεύεται ότι είναι εθνικιστής, βρίσκεται υπό κράτηση στο Ναϊρόμπι ύστερα από αποτυχημένη απόπειρα αεροπειρατίας σε αεροσκάφος των βρετανικών αερογραμμών, που πραγματοποιούσε πτήση από το Λονδίνο προς το Ναϊρόμπι. Ο δράστης, αν και άοπλος, εισήλθε δια της βίας στο πιλοτήριο και προσπάθησε να καταλάβει το αεροσκάφος. Ενώ 3 από τα μέλη του πληρώματος πάλευαν με τον άνδρα, το αεροσκάφος έκανε απότομη βουτιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι επιβάτες.

ΗΠΑ: Συμπληρώνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο Τζόρτζ Μπούς
Αιφνιδιάζει ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς με τις επιλογές στελεχών για τη κυβέρνηση του. Χθές ο κ. Μπούς επέλεξε για υπουργό άμυνας ένα παλαίμαχο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών, που έχει υπηρετήσει σε 4 διαφορετικές κυβερνήσεις από την εποχή Νίξον. Πρόκειται για τον 68χρονο Ντόναλντ Ράμσφελντ, που διετέλεσε πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου από το 1975 έως το 1977. Η επιλογή του αποτελεί έκπληξη, αφού αναμενόταν να τοποθετηθεί διευθυντής της CIA. Σήμερα ο κ. Μπούς επέλεξε ένα ακόμα στέλεχος από τη κοινότητα των μαύρων, τον Ρόντ Πέητζ, ώς υπουργό παιδείας, ενώ προέκρινε την Γκέηλ Νόρτον για τη θέση της υπουργού εσωτερικών.

Η Τουρκία απορρίπτει ισχυρισμούς για βασανισμούς και δολοφονίες κρατουμένων
Στην Τουρκία οι αρχές απέρριψαν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους σκόπιμα σκότωσαν ή βασάνισαν κρατουμένους την περασμένη εβδομάδα, όταν 20 περίπου φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα ανακαταλήφθηκαν από στρατιώτες και αστυνομικούς. Το τουρκικό υπουργείο δικαιοσύνης απέρριψε νέες καταγγελίες για βασανισμούς που έγιναν από κρατουμένους, που απελευθερώθηκαν ύστερα από αμνηστία που τους δόθηκε.

Ατελέσφορες οι συνομιλίες Βελιγραδίου - Σκοπίων
Εληξαν στο Βελιγράδι χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες Γιουγκοσλαβίας - Π.Γ.Δ.Μ., για την κατανομή των περουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπορίς Τραϊκόφσκι, που μετείχε στις συνομιλίες, δεν συμφώνησε τελικά με το σχέδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατανομή, το οποίο έχουν αποδεχθεί ήδη η Σερβία, η Σλοβενία και η Κροατία.

Eπίθεση και  δολοφονίες στη Φιλαδέλφεια
Επτά άτομα σκοτώθηκαν στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών σε επίθεση ενόπλων σε σπίτι στο οποίο σύχναζαν ναρκομανείς. Δύο από τα θύματα ήταν γνωστοί, στην αστυνομία, έμποροι ναρκωτικών. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες - την Τρίτη υπάλληλος εταιρίας κοντά στη Βοστώνη, σκότωσε 7 συναδέλφους του.

Συνεχίζεται η διαμάχη στη κρατική τηλεόραση στην Τσεχία
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας το προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης συνεχίζει την κατάληψη των εγκαταστάσεων της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό του νέου γενικού διευθυντή. Οι δημοσιογράφοι του σταθμού δεν αναγνωρίζουν ως γενικό διευθυντή τον κ. Γίρι Χόντατς, υποστηρίζοντας ότι αυτός επιλέχθηκε βάσει κομματικών κριτηρίων, κατηγορία που ο ίδιος ο κ. Χόντατς αρνείται. Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο απεφάνθη ότι ο διορισμός είναι νόμιμος, όμως ο πρόεδρος Χάβελ εξέφρασε την υποστήριξή τους προς τους δημοσιογράφους.

Γκάνα: Προηγείται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το προεδρικό αξίωμα
Στη Γκάνα, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα από τα τρία τέταρτα των εκλογικών περιφερειών,  στην κούρσα για την προεδρία της χώρας προηγείται με αρκετή διαφορά ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τζον Κουφουόρ. Μέχρις στιγμής ο κ. Κουφουόρ λαμβάνει γύρω στο 60% των ψήφων. Αντίπαλος του είναι ο νυν αντιπρόεδρος, Τζον Αττα Μιλς.

Προεδρικές εκλογές στο Σουδάν
Στο Σουδάν ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ, έχει κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της χώρας, ύστερα από τις εκλογές που έγιναν στις αρχές του μήνα. Τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, στην οποία δεν συμμετείχαν τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, έδωσαν στον πρόεδρο Αλ Μπασίρ περισσότερο από το 86% των ψήφων.

Γεννήθηκαν τα πρώτα μωρά από κατεψυγμένα ωάρια και κατεψυγμένο σπέρμα
Στη Σιγκαπούρη γεννήθηκαν δύο μωρά από κατεψυγμένα ωάρια και κατεψυγμένο σπέρμα. Είναι τα πρώτα στον κόσμο που γεννιούνται με τη μέθοδο αυτή, την οποία ανέπτυξε ο γιατρός Τσενγκ Λι Τσανγκ. Ο κ. Τσενγκ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η μέθοδος δίνει ελπίδες στα ζευγάρια, όπου και οι δύο επίδοξοι γονείς έχουν προβλήματα γονιμότητας.

Οι κομμουνιστές της Γεωργίας αποκαθιστούν τον Ιωσήφ Στάλιν
Οι κομμουνιστές στην πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας υπερψήφισαν πρόταση για αποκατάσταση της μνήμης του Ιωσήφ Στάλιν. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γεωργίας, Παντελεήμων Γκιοργκάτζε, δήλωσε ότι οι σύντροφοί του, ψηφίζοντας την αποκατάσταση του Στάλιν,  αναγνωρίζουν τον πρώην σοβιετικό ηγέτη ως τον πλέον χαρισματικό πολιτικό του 20ου αιώνα.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.