Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Παλαιστίνιοι προσεύχονται για την επιστροφή των προσφύγων
Παλαιστίνιοι προσεύχονται για την επιστροφή των προσφύγων

(30/12/2000, 0500 GMT)

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι σκληρύνουν τη στάση τους
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, τόνισε χθες πως η κυβέρνησή του δεν θα υπογράψει ποτέ μία ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα σπίτια που έχασαν το 1948.  Από τη δική της πλευρά, η ηγεσία των Παλαιστινίων, αν και δηλώνει έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με το Ισραήλ, επιμένει πως θα πρέπει να έχει την πλήρη κυριαρχία των περιοχών της Ιερουσαλήμ που θεωρούνται ιερές από τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς. Τονίζει επίσης ότι το θέμα των προσφύγων θα πρέπει να διευθετηθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, και χθες οι βίαιες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός και να τραυματισθούν αρκετοί άλλοι συμπατριώτες του.

Πρόοδος στις συνομιλίες για τη μείωση της έντασης στη Ν. Σερβία
Εχει σημειωθεί πρόοδος, κατά τα φαινόμενα, στις συνομιλίες που έχουν ως στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων που εξαπολύουν στη Νότιο Σερβία Αλβανοί αντάρτες που έχουν ως βάση τους το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πόλη Μπουγιάνοβατς, όπου συναντώνται Σέρβοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Αλβανών, συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων για τη μείωση της έντασης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη των 5 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, 1000 περίπου Αλβανοί αυτονομιστές πιστεύεται πως έχουν ως βάση τους τη ζώνη αυτή.

Δολοφονία σημαίνοντος πολιτικού στην Κολομβία
Η αστυνομία της Κολομβίας έχει αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ντιέγκο Τουρμπάι ο οποίος είχε αναλάβει να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Ντιέγκο Τουρμπάι, η μητέρα του και 5 άλλα άτομα έπεσε σε ενέδρα στη Ν. Κολομβία, σε μία περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από τη ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας". Οι αρχές επέρριψαν αμέσως τις ευθύνες στους αντάρτες οι οποίοι, όμως, δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κανένα σχόλιο.

Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Περού
Πληροφορίες από το Περού αναφέρουν ότι η αστυνομία συνέλαβε στα σύνορα με τον Ισημερινό τον πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Χοσέ Βιλανουέβα Ρουέστα. Δεν είναι σαφές ακόμη με ποία κατηγορία κρατείται, αλλά ερευνώνται οι στενές σχέσεις που είχε με τον φυγόδικο πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, ο οποίος καταζητείται με την κατηγορία ότι ενέχεται σε σκάνδαλα διαφθοράς, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Νέα ονόματα υπουργών ανακοινώνει ο Τζορτζ Μπους
O Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε χθες τα ονόματα άλλων 4 προσωπικοτήτων που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην επιθεωρητής των σχολείων του Χιούστον, Ροντ Πέιτζ, που θ'αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Πέιτζ είναι ο δεύτερος Αφροαμερικανός που θα υπηρετήσει στην κυβέρνηση Μπους μετά τον Κόλιν Πάουλ που θ'αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργός Υγείας θα γίνει ο νυν κυβερνήτης του Ουισκόνσιν και γνωστός πολέμιος των αμβλώσεων, Τόνι Τόμσον. Οπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπους δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προσελκύσει στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και μπορεί έτσι να αντιμετωπίσει προβλήματα στο Κογκρέσο το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πολύ μικρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Ο Τζον Κούφουορ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γκάνας
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Τζον Κούφουoρ, είναι ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Γκάνα. Οπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, με τη νίκη του κ. Κούφουoρ αρχίζει μία νέα εποχή για τη χώρα την διακυβέρνηση της οποίας είχε επί δύο δεκαετίες ο απερχόμενος πρόεδρος, Τζέρι Ρόουλινγκς.

Καταγγελίες για μεγάλη νοθεία κρασιών στη Βουργουνδία
Οι γαλλικές αρχές ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 10 τουλάχιστον οινοπαραγωγοί στη Βουργουνδία ενέχονται σε μεγάλης κλίμακας νοθεία παλιών και ακριβών κρασιών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι  καταγγελίες αυτές, εάν ευσταθούν, θα υπονομεύσουν τη φήμη που έχουν τα κρασιά της Βουργουνδίας τα οποία  αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο ανταγωνισμό από τα κρασιά του λεγομένου "Νέου Κόσμου", όπως είναι π.χ. τα κρασιά της Αυστραλίας, που έχουν την ίδια ποιότητα αλλά είναι σαφώς φθηνότερα.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.