Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Η αστυνομία ερευνά τα συντρίμια του βαγονιού
Η αστυνομία ερευνά τα συντρίμια του βαγονιού

(30/12/2000, 0915 GMT)

Πολλοί νεκροί από εκρήξεις στη Μανίλα
Τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 60 τραυματίσθηκαν από εκρήξεις που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα. Η αστυνομία πιστεύει πως επρόκειτο για βομβιστικές επιθέσεις. Τα περισσότερα θύματα μέχρι στιγμής, λέει ο ανταποκριτής του BBC στη Μανίλα, προκάλεσε η έκρηξη σε τρένο στο βόρειο τμήμα της πόλης. Σχεδόν ταυτόχρονα, ακολούθησαν άλλες εκρήξεις--κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στο αεροδρόμιο και σ'ένα λεωφορείο. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του BBC, η αστυνομία είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες τη σύλληψη δύο μελών της οργάνωσης των μουσουλμάνων αυτονομιστών "Αμπού Σαγιάφ" με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστική εκστρατεία στην πρωτεύουσα. Αλλά και πριν από τις σημερινές εκρήξεις, προσθέτει ο ανταποκριτής μας, η ατμόσφαιρα στις Φιλιππίνες ήταν τεταμένη λόγω της δίκης του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα με την κατηγορία της διαφθοράς. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Εστράντα.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι σκληρύνουν τη στάση τους
Παρά τις πιέσεις που ασκεί η Ουάσινγκτον για την επίτευξη συμφωνίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πριν από τη λήξη της θητείας του προέδρου Κλίντον, η ηγεσία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων δηλώνει πως δεν θα κάνει υποχωρήσεις στα σημεία-κλειδιά. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, τόνισε χθες πως η κυβέρνησή του δεν θα υπογράψει ποτέ μία ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στα σπίτια που έχασαν το 1948.  Από τη δική της πλευρά, η ηγεσία των Παλαιστινίων, αν και δηλώνει έτοιμη να ξαναρχίσει συνομιλίες με το Ισραήλ, επιμένει πως θα πρέπει να έχει την πλήρη κυριαρχία των περιοχών της Ιερουσαλήμ που θεωρούνται ιερές από τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς--κάτι που επίσης βρίσκει αντίθετο το Ισραήλ. Τονίζει επίσης ότι το θέμα των προσφύγων θα πρέπει να διευθετηθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Συνεχίσθηκαν, εν τω μεταξύ, και χθες οι βίαιες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας Παλαιστίνιος αστυνομικός και να τραυματισθούν αρκετοί άλλοι συμπατριώτες του.

Πρόοδος στις συνομιλίες για τη μείωση της έντασης στη Ν. Σερβία
Εχει σημειωθεί πρόοδος, κατά τα φαινόμενα, στις συνομιλίες που έχουν ως στόχο τον τερματισμό των επιθέσεων που εξαπολύουν στη Νότιο Σερβία Αλβανοί αντάρτες που έχουν ως βάση τους το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πόλη Μπουγιάνοβατς, όπου συναντώνται Σέρβοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των Αλβανών, συμφωνήθηκε η λήψη μέτρων για τη μείωση της έντασης στην αποστρατικοποιημένη ζώνη των 5 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, 1000 περίπου Αλβανοί αυτονομιστές πιστεύεται ότι έχουν ως βάση τους τη ζώνη αυτή.

Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Περού
Συνελήφθη ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Περού κοντά στα σύνορα της χώρας του με τον Ισημερινό . Ο στρατηγός Χοσέ Βολανουέβα Ρουέστα πιστεύεται ότι είναι στενός συνεργάτης του φυγόδικου πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών, Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου που οδήγησε τον περασμένο μήνα στην πτώση της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φουτζιμόρι. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο στρατηγός κατηγορείται ότι βοήθησε τον κ. Μοντεσίνο να διαφύγει να φύγει από το Περού.

Δολοφονία σημαίνοντος πολιτικού στην Κολομβία
Η αστυνομία της Κολομβίας έχει αρχίσει έρευνες για τον εντοπισμό των δολοφόνων του Ντιέγκο Τουρμπάι ο οποίος είχε αναλάβει να διαπραγματευθεί τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Ντιέγκο Τουρμπάι, η μητέρα του και 5 άλλα άτομα έπεσε σε ενέδρα στη Ν. Κολομβία, σε μία περιοχή που βρίσκεται λίγο έξω από τη ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες των "Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας". Οι αρχές επέρριψαν αμέσως τις ευθύνες στους αντάρτες οι οποίοι, όμως, δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κανένα σχόλιο.

Ο Τζον Κούφουορ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γκάνας
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Τζον Κούφουoρ, είναι ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών που έγιναν στην Γκάνα. Οπως επισημαίνουν πολλοί ανταποκριτές, με τη νίκη του κ. Κούφουoρ αρχίζει μία νέα εποχή για τη χώρα την διακυβέρνηση της οποίας είχε επί δύο δεκαετίες ο απερχόμενος πρόεδρος, Τζέρι Ρόουλινγκς.

Μεγάλη επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των ανταρτών στη Σρι Λάνκα
Οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση κατά των ανταρτών Τίγρεων Ταμίλ στο βόρειο τμήμα της χώρας και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μία γέφυρα-κλειδί στη χερσόνησο Τζάφνα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η επίθεση αυτή από ανεξάρτητη πηγή, όπως δεν έχει ηίνει και κανένα σχόλιο από την πλευρά των ανταρτών. Η επίθεση αυτή γίνεται μία περίπου εβδομάδα μετά την εκεχειρία που κήρυξαν μονομερώς οι αντάρτες. Η  κυβέρνηση, όμως, κατηγορεί τους Τίγρεις Ταμίλ ότι την παραβίασαν οι ίδιοι με τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν με όλμους τις τελευταίες 6 μέρες.

Νέα ονόματα υπουργών ανακοινώνει ο Τζορτζ Μπους
O Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε χθες τα ονόματα άλλων 4 προσωπικοτήτων που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή του. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην επιθεωρητής των σχολείων του Χιούστον, Ροντ Πέιτζ, που θ'αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Πέιτζ είναι ο δεύτερος Αφροαμερικανός που θα υπηρετήσει στην κυβέρνηση Μπους μετά τον Κόλιν Πάουλ που θ'αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Υπουργός Υγείας θα γίνει ο νυν κυβερνήτης του Ουισκόνσιν και γνωστός πολέμιος των αμβλώσεων, Τόνι Τόμσον. Οπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπους δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να προσελκύσει στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος και μπορεί έτσι να αντιμετωπίσει προβλήματα στο Κογκρέσο το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πολύ μικρή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Καταγγελίες για μεγάλη νοθεία κρασιών στη Βουργουνδία
Οι γαλλικές αρχές ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 10 τουλάχιστον οινοπαραγωγοί στη Βουργουνδία ενέχονται σε μεγάλης κλίμακας νοθεία παλιών και ακριβών κρασιών. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι  καταγγελίες αυτές, εάν ευσταθούν, θα υπονομεύσουν τη φήμη που έχουν τα κρασιά της Βουργουνδίας τα οποία  αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο ανταγωνισμό από τα κρασιά του λεγομένου "Νέου Κόσμου", όπως είναι π.χ. τα κρασιά της Αυστραλίας, που έχουν την ίδια ποιότητα αλλά είναι σαφώς φθηνότερα.

"Σερ" γίνεται ο Στίβεν Ρεντγκρέιβ
Η Βρετανία τίμησε με τον τίτλο του "Σερ" τον πρωταθλητή της κωπηλασίας, Στίβεν Ρεντγκρέιβ, ο οποίος πέτυχε στο Σίδνεϊ έναν απραγματοποίητο μέχρι τότε άθλο--το πέμπτο στη σειρά χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς. Τιμητικές διακρίσεις δίδονται επ'ευκαιρία του Νέου Ετους και σε πολλές άλλες προσωπικότητες του αθλητισμού, των τεχνών και της επιστήμης. "Σερ", για παράδειγμα, γίνεται κι ένας απ'τους γνωστότερους κωμικούς της Βρετανίας, ο Σπάικ Μίλιγκαν.
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.