Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Γιασέρ Αραφάτ συνομίλησε με τον πρόεδρο Κλίντον
Ο Γιασέρ Αραφάτ συνομίλησε με τον πρόεδρο Κλίντον
(3/1/2001, 0600 GMT)

Εληξε και η δεύτερη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ
Στην Γουάσιγκτον έληξε χωρίς αποτέλεσμα και η δεύτερη συνάντηση του προέδρου Κλίντον και του παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, με θέμα τις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο κ. Αραφάτ δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιασέρ Αραφάτ έφερε μαζί του στις συνομιλίες μιά λίστα είκοσι και πλέον σημείων για τα οποία ζήτησε διευκρινίσεις από τον αμερικανό πρόεδρο. Στο μεταξύ 1 παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε μια ακόμη μέρα βίαιων επεισοδίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ολκληρώθηκε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ
Ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς συμπλήρωσε τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, επιλέγοντας ένα σημαίνον στέλεχος της απερχόμενης κυβέρνησης Κλίντον, τον υπουργό Εμπορίου Νόρμαν Μινέτα, για τη θέση του υπουργού Μεταφορών. Ο κ. Μπούς τοποθέτησε επίσης την ισπανόφωνη υπέρμαχο των πολιτικών δικαιωμάτων Λίντα Τσάβεζ στο υπουργείο Εργασίας και ακόμα έναν εκπρόσωπο εθνικής μειονότητας, τον αραβικής καταγωγής Σπένσερ Ειμπραχαμ ως υπουργό Ενέργειας. Πρόκειται για την πιο πολυφυλετική κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ -αλλά και για μια από τις πιο συντηρητικές των τελευταίων ετών, όπως σημειώνουν οι επικριτές της.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες από το ναυάγιο στην Τουρκία
Η τουρκική ακτοφυλακή λέει ότι εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες από το υπό γεωργιανή σημαία πλοίο που μετέφερε λαθρομετανάστες και βυθίστηκε την Δευτέρα ανοικτά των ακτών της νότιας Τουρκίας μετά από πρόσκρουση σε βράχο. Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είπε ότι ελέγχθηκε το μπροστινό μέρος του ναυαγίου όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν οι περισσότεροι λαθρομετανάστες. Οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν τώρα στην ανάσυρση των πτωμάτων. Σύμφωνα με τους διασωθέντες στο πλοίο επέβαιναν περίπου 80 λαθρομετανάστες από την Ασία με τελικό προορισμό τον Πειραιά. Πάνω από 30 διασώθηκαν.

Ανησυχία για το "Σύνδρομο του Πολέμου στα Βαλκάνια"
Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει στην Ιταλία η υπόθεση "σύνδρομο του πολέμου στα Βαλκάνια" αφού και έκτος ιταλός στρατιώτης, που είχε υπηρετήσει στην Νατοϊκή ειρηνευτική δύναμη, υπέκυψε στην επάρατη νόσο. Η ανακοίνωση γίνεται καθώς αυξάνουν οι ανησυχίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το κίνδυνο έκθεσης των ειρηνευτικών στρατευμάτων σε ραδιενέργεια, από τα αμερικανικά όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Στη Ρώμη ο στρατιωτικός κατήγορος άρχισε έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των θανάτων των οπλιτών, η Γερμανία και η Πορτογαλία διενεργούν ιατρικές εξετάσεις στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, ενώ το βελγικό υπουργείο αμύνης ζήτησε να γίνει έρευνα για το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Νέα στοιχεία για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας
Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία η βιομηχανική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μειώνεται, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται και ενδέχεται να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης. Ο βιομηχανικός δείκτης φαίνεται να έφθασε τον περασμένο Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας. Την ανακοίνωση των στοιχείων ακολούθησε πτώση των τιμών των μετοχών στις αμερικανικές αγορές, και ιδιαίτερως στον NASDAQ που αφορά σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Στο σκοτάδι βυθίστηκε η βόρεια Ινδία
Συνεργεία μηχανικών εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά, μετά από την τεράστια βλάβη που βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρη τη βόρεια Ινδία. Αξιωματούχοι λένε ότι μετά από  πτώση της τάσης σε ηλεκτρικό σταθμό στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, ακολούθησαν αλυσσιδωτές διακοπές σε ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στη λειτουργία νοσοκομείων, δικτύων ύδρευσης, σιδηροδρόμων και τηλεπικοινωνιών.

Χιλή: Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε την υπόθεση Πινοσέτ
Ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος παρέστη σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός οργάνου που δίνει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας βαρύνοντα λόγο σε πολιτικά θέματα, σε περίπτωση εθνικής κρίσης. Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων - και παρά την αντίθεση του προέδρου Λάγκος, κα ασχολήθηκε με την υπόθεση Πινοσέτ και τις ενέργειες της Χιλιανής δικαιοσύνης εναντίον του. Σύμφωνα με αξιωματούχους το Συμβούλιο συζήτησε το ενδεχόμενο παροχής αμνηστίας προς τον πρώην δικτάτορα.

Απαγορεύει πωλήσεις ναζιστικών σουβενίρ η εταιρεία του Διαδικτύου "Γιαχού"
Η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, Γιαχού, λέει ότι θα απαγορεύσει την πώληση ναζιστικών ενθυμημάτων από τις ιστοσελίδες της. Η απαγόρευση θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα, και σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γιαχού, η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί να πραγματοποιεί κέρδη από την πώληση αντικειμένων που προωθούν ή δοξάζουν το φυλετικό μίσος.

Επιδημία χολέρας στη Νότιο Αφρική
Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής υπόσχεται τη χορήγηση επιπλέον κονδυλίων για βελτίωση της εκπαίδευσης και των υγειονομικών συνθηκών στην επαρχία Κβαζούλου-Νατάλ, όπου έχουν επανεμφανισθεί κρούσματα χολέρας.  Περισσότεροι από 50 κάτοικοι της επαρχίας έχουν πεθάνει από την επιδημία, ενώ αρκετές χιλιάδες άτομα έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Κρίση για τον έλεγχο της τσέχικης κρατικής τηλεόρασης
Βαθαίνει η πολτική κρίση στη Τσεχία σχετικά με τον έλεγχο της κρατικής τηλεόρασης. Τα κυριότερα πολτικά κόμματα της χώρας σε συνάντηση τους δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης. Το τελευταίο δεκαήμερο το προσωπικό της τηλέορασης έχει καταλάβει τα κεντρικά στούντιο στην Πράγα, διαμαρτυρόμενο για τον διορισμό ως νέου διευθυντή του Γίρι Χόντατς, τον οποίο κατηγορούν για στενές σχέσεις με αντίπαλο του προέδρου Βάτσλαβ Χάβελ.

Φάκελλοι του Φόρεϊν Οφις για την Εύα Περόν
Οι μέχρι τώρα μυστικοί φάκελλοι του βρετανικού Φόρεϊν Οφις αποκαλύτπουν ότι η Εβα Περόν, σύζυγος του αργεντινού προέδρου Χουάν Περόν, προσπαθούσε να πείσει πολλές ευρωπακές κυβερνήσεις να τής απονείμουν τις ύψιστες πολιτικές τιμές. Οι φάκελλοι που δόθηκαν χθές στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, δείχνουν ότι βρετανοί διπλωμάτες προειδοποιούσαν την τότε κυβέρνηση σε περίπτωση που η "υπερφίαλη" -όπως χαρακτηρίζεται - Εβίτα διατύπωνε παρόμοιο αίτημα προς τη Βρετανία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.