Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Ο Γιασέρ Αραφάτ συνομίλησε με τον πρόεδρο Κλίντον
Ο Γιασέρ Αραφάτ συνομίλησε με τον πρόεδρο Κλίντον
(3/1/2001, 1245 GMT)

Ακαρπη και η δεύτερη συνάντηση Κλίντον - Αραφάτ
Αναχωρεί από την Ουάσιγκτον ο Γιάσσερ Αραφάτ, καθώς χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η δεύτερη συνάντηση του με τον πρόεδρο Κλίντον και θέμα τις τελευταίες αμερικανικές προτάσεις για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο κ. Αραφάτ δεσμεύθηκε απλώς να εντείνει τις προσπάθειές του για αποκλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιασέρ Αραφάτ έφερε μαζί του στις συνομιλίες μιά λίστα είκοσι και πλέον σημείων για τα οποία ζήτησε διευκρινίσεις από τον αμερικανό πρόεδρο.

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
Ανταλλαγή πυρών βαρεών όπλων σημειώθηκε σήμερα στη συνοριακή περιοχή ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο. Σύμφωνα με πληροφορίες όλμοι που προέρχονταν από το Λίβανο έπληξαν ισραηλινές θέσεις, στη διαμφισβητούμενη περιοχή Σεμπάα. Είναι η πρώτη φορά που παρόμοιο περιστατικό συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, και οι δράστες της ενέργειας παραμένουν άγνωστοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από μονάδες ελικοπτέρων,  ανταπέδωσαν τα πυρά. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν ανθρώπινα θύματα.

Ανησυχία για το "Σύνδρομο του Πολέμου στα Βαλκάνια"
Μεγάλες  διαστάσεις παίρνει στην Ιταλία η υπόθεση  "σύνδρομο του πολέμου στα Βαλκάνια", αφού, όπως έγινε γνωστό, και έκτος κατά σειρά ιταλός στρατιώτης που είχε υπηρετήσει στην Νατοϊκή ειρηνευτική δύναμη κατά τη διετία 1998-1999, πέθανε τελικά από λευχαιμία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο είπε σήμερα ότι η χώρα του θα ζητήσει εξηγήσεις από το Νάτο για τον τρόπο χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου στις συγκρούσεις των Βαλκανίων. 'Το Νάτο πρέπει να προχωρήσει σε όλους του ελέγχους που θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε το ιστορικό και τα χαρακτηριστικά του απενεργοποιημένου ουρανίου" είπε ο ιταλός πρωθυπουργός στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, για να καταλήξει ότι η αίσθηση  ανησυχίας που επικρατεί 'είναι κάτι περισσότερο από δικαιολογημένη'. Πράγματι, η ανακοίνωση γίνεται καθώς αυξάνουν οι ανησυχίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το κίνδυνο έκθεσης των στρατευμάτων σε ραδιενέργεια, από τα αμερικανικά όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Ο τελευταίος ιταλός στρατιώτης που πέθανε από καρκίνο ήταν ο 24χρονος Σαλβατόρε Καρμπονάρο από τη Σικελία, και η οικογένεια του λέει ότι αυτός είχε εκτεθεί σε ραδιενέργεια που προερχόταν από όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, όταν υπηρετούσε στη Βοσνία τη διετία 1998 -1999. Στη Ρώμη ο στρατιωτικός κατήγορος άρχισε επίσης έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια των θανάτων των οπλιτών, η Γερμανία και η Πορτογαλία διενεργούν ιατρικές εξετάσεις στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, ενώ το βελγικό υπουργείο αμύνης ζήτησε κι αυτό να γίνει έρευνα για το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ολοκληρώθηκε ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ
Ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς συμπλήρωσε τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου, επιλέγοντας ένα σημαίνον στέλεχος της απερχόμενης κυβέρνησης Κλίντον, τον υπουργό Εμπορίου Νόρμαν Μινέτα, για τη θέση του υπουργού Μεταφορών. Ο κ. Μπούς τοποθέτησε επίσης την ισπανόφωνη υπέρμαχο των πολιτικών δικαιωμάτων Λίντα Τσάβεζ στο υπουργείο Εργασίας και ακόμα έναν εκπρόσωπο εθνικής μειονότητας, τον αραβικής καταγωγής Σπένσερ Εϊμπραχαμ, ως υπουργό Ενέργειας. Πρόκειται για την πιο πολυφυλετική κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ -αλλά και για μια από τις πιο συντηρητικές των τελευταίων ετών, όπως σημειώνουν οι επικριτές της.

Ισπανία: Πολύνεκρο δυστύχημα από σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό
Τουλάχιστον δώδεκα άτομα σκοτώθηκαν και δύο είναι σοβαρά τραυματισμένοι στη νότια Ισπανία έπειτα από σύγκρουση αμαξοστοιχίας με φορτηγό σε σιδηροδρομική διάβαση κοντά στη πόλη Λόρκα. Το δυστύχημα προκλήθηκε όταν ο οδηγός του φορτηγού παραβίασε τη διάβαση αγνοώντας τον φωτεινό σηματοδότη.
Όλα τα θύματα είναι μετανάστες από τον Ισημερινό που επέβαιναν στο φορτηγό πηγαίνοντας να δουλέψουν στα αγροκτήματα της περιοχής. Κανείς από τους επιβάτες του τραίνου δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Πρωτοχρονιάτικες θρησκευτικές συλλήψεις στην Περσία
Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη έξω από αστυνομικά τμήματα ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι περισσότεροι από τριακόσιοι άνθρωποι που συνελήφθησαν την πρωτοχρονιά με την κατηγορία της παράβασης των θρησκευτικών νόμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι συλλήψεις έγιναν σε πάρτυ όπου οι καλεσμένοι ήταν "ανάρμοστα ενδεδυμένοι", ή κατανάλωναν αλκοόλ.

Δημοσιογραφική διαμαρτυρία στην Τσεχία
Στην Τσεχία τα εργατικά συνδικάτα οργανώνουν σήμερα μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας σε υποστήριξη των εργαζομένων στην κρατική τηλεόραση, οι οποίοι  ζητούν την απομάκρυνση του νέου διευθυντή τους και καταγγέλλουν κυβερνητικές μεθοδεύσεις με στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν καταλάβει τα κεντρικά στούντιο και απεργούν διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση ως διευθυντή του Γίρι Χόντατς, στενού φίλου του ακροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους. Η διαμαρτυρία χαίρει της πλατειάς υποστήριξης του κοινού, καθώς, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, η δημοσιογραφική ανεξαρτησία θεωρείται σημείο αιχμής για την Τσεχική Δημοκρατία, έπειτα από δεκαετίες κομμουνιστικού ελέγχου των ΜΜΕ.

Αποφυλάκιση υπό όρους για τον Ζαν Κριστόφ Μιτεράν
Δικαστήριο στο Παρίσι συμφώνησε στην αποφυλάκιση -έναντι καταβολής εγγύησης- του γιού του εκλιπόντος προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, Ζαν-Κριστόφ Μιτέραν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 2 εβδομάδες κατηγορούμενος για ανάμειξη σε παράνομη διακίνηση όπλων προς την Αφρική. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο Ζαν Κριστόφ Μιτεράν μπορεί να αποφυλακιστεί εάν καταβάλει χρηματική εγγύηση 700 χιλιάδων δολαρίων και τού απαγόρευσαν να εγκαταλείψει τη χώρα όσο διαρκεί η ανάκριση. Αλλά οι συνήγοροι του κ. Μιτεράν λένε ότι αυτός δεν έχει αρκετά χρήματα για την εγγύηση και έτσι θα αναγκαστεί να παραμείνει έγκλειστος.

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για επιζώντες από το ναυάγιο στην Τουρκία
Η τουρκική ακτοφυλακή λέει ότι δεν υπάρχουν πλέον  ελπίδες να βρεθούν άλλοι επιζώντες από το υπό γεωργιανή σημαία πλοίο που μετέφερε λαθρομετανάστες και βυθίστηκε την Δευτέρα ανοικτά των ακτών της νότιας Τουρκίας μετά από πρόσκρουση σε βράχο. Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είπε ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του ναυαγίου ανέρχεται σε 42 άτομα και πρόσθεσε ότι το έργο των συνεργείων περιορίζεται στην ανάσυρση των σωρών. Σύμφωνα με τους διασωθέντες στο πλοίο επέβαιναν περίπου 80 λαθρομετανάστες από την Ασία με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Στο σκοτάδι βυθίστηκε η βόρεια Ινδία
Στην Ινδία συνεργεία μηχανικών εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά, μετά από την τεράστια βλάβη που βύθισε στο σκοτάδι ολόκληρο το βόρειο τμήμα της χώρας. Αξιωματούχοι λένε ότι μετά από πτώση της τάσης σε ηλεκτρικό σταθμό στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, ακολούθησαν αλυσιδωτές διακοπές σε ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στη λειτουργία νοσοκομείων, δικτύων ύδρευσης, σιδηροδρόμων και των τηλεπικοινωνιών.

Χιλή: Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε την υπόθεση Πινοσέτ
Ο πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος παρέστη σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σώματος που δίνει στις ένοπλες δυνάμεις βαρύνοντα λόγο σε πολιτικά θέματα, σε περίπτωση εθνικής κρίσης. Το Συμβούλιο συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων - και παρά την αντίθεση του προέδρου Λάγκος, και ασχολήθηκε με την υπόθεση Πινοσέτ και τις ενέργειες της Χιλιανής δικαιοσύνης εναντίον του πρώην δικτάτορα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Συμβούλιο συζήτησε το ενδεχόμενο παροχής αμνηστίας στο στρατηγό Πινοσέτ.

Απαγορεύει πωλήσεις ναζιστικών σουβενίρ η εταιρεία του Διαδικτύου "Γιαχού"
Η γνωστή εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, Γιαχού, λέει ότι θα απαγορεύσει την πώληση ναζιστικών ενθυμημάτων από τις ιστοσελίδες της. Η απαγόρευση θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα, και σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γιαχού, η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί να πραγματοποιεί κέρδη από την πώληση αντικειμένων που προωθούν ή δοξάζουν το φυλετικό μίσος.

Βρετανία: Οι εμβολιασμοί καταπολέμησαν επιτυχώς την μηνιγγίτιδα
Αποφασιστικό πλήγμα κατά της μηνιγγίτιδας κατάφερε ο γενικός εμβολιασμός των νεαρών ατόμων στη Βρετανία με το νέο εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου C. Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του βρετανικού υπουργείου Υγείας, που δημοσιεύεται σήμερα. Η μηνιγγίτιδα ευθύνεται κάθε χρόνο για το θάνατο δεκάδων παιδιών, αλλά και ενηλίκων, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η νόσος είχε λάβει διαστάσεις επιδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Επιδημία χολέρας στη Νότιο Αφρική
Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής υπόσχεται τη χορήγηση επιπλέον κονδυλίων για βελτίωση της εκπαίδευσης και των υγειονομικών συνθηκών στην επαρχία Κβαζούλου-Νατάλ, όπου έχουν επανεμφανισθεί κρούσματα χολέρας.  Περισσότεροι από 50 κάτοικοι της επαρχίας έχουν πεθάνει από την επιδημία, ενώ αρκετές χιλιάδες άτομα έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Φάκελοι του Φόρεϊν Οφις για την Εύα Περόν
Οι μέχρι τώρα μυστικοί φάκελοι του βρετανικού Φόρεϊν Οφις αποκαλύπτουν ότι η Εύα Περόν, σύζυγος του αργεντινού προέδρου Χουάν Περόν, προσπαθούσε να πείσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τής απονείμουν τις ύψιστες πολιτικές τιμές. Οι φάκελοι που δόθηκαν χθές στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, δείχνουν ότι βρετανοί διπλωμάτες προειδοποιούσαν την τότε κυβέρνηση σε περίπτωση που η "υπερφίαλη" -όπως χαρακτηρίζεται - Εβίτα διατύπωνε παρόμοιο αίτημα προς τη Βρετανία.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.