Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Φόβοι για τους στρατιώτες στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο από το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Φόβοι για τους στρατιώτες στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο από το απεμπλουτισμένο ουράνιο

(04/01/2001, 17:00 GMT)

Εντείνονται ανησυχίες για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων"
Εντονες ανησυχίες εκφράζουν πλέον πολλές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το λεγόμενο "Σύνδρομο των Βαλκανίων",  τις επιπτώσεις δηλαδή των όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην υγεία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Στην Ιταλία τουλάχιστον 6 στρατιώτες που είχαν υπηρετήσει με το ΝΑΤΟ στη Βοσνία πέθαναν πρόσφατα από καρκίνο, ενώ άλλοι 30 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Στη Γαλλία, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, 4 στρατιώτες νοσηλεύονται με λευχαιμία, ενώ ανάλογα περιστατικά εξετάζονται στο Βέλγιο, την Τσεχία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί την διενέργεια ερευνών για να διαπιστωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία αν η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ ευθύνεται για τις περιπτώσεις καρκίνου στους στρατιώτες της Βορειοατλαντικής Συμμμαχίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι θα έλθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Βοσνίας και της Σερβίας για να εξετάσει το ζήτημα. Το ίδιο το ΝΑΤΟ τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα υγείας των στρατιωτών από τη χρήση των συγκεκριμένων όπλων. Η Συμμαχία επικαλείται το πόρισμα σχετικής έκθεσης του Αμερικανικού Πενταγώνου, δηλώνει, όμως, ότι θα εξετάσει το όλο θέμα. Πάντως, ο Ισπανός οικολόγος Πάκο Κάστρο τόνισε στο ΒΒC ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το Κοσσυφοπέδιο με 10 τόνους απεμπλουτισμένου ουρανίου σε περιοχές, μάλιστα, που το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι επενέβη για να προστατεύσει τους κατοίκους.

Εληξε η εισβολή στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της Πορτογαλίας
Στη Πορτογαλία ο ένοπλος, που εισέβαλε στο κεντρικό κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στη Λισσαβώνα και απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει, παραδώθηκε στην αστυνομία. Ο οπλοφόρος τοποθέτησε αρχικά το όπλο του στο κεφάλι ενός φύλακα στην είσοδο του κτιρίου απειλώντας ότι θα πυροδοτούσε εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε σε τσάντα. Το κρατικό κανάλι συνέχισε να μεταδίδει τα προγράμματά του και πληροφόρησε αργότερα τους τηλεθεατές ότι οι εισβολέας  κλειδώθηκε σε μία τουαλέτα και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την αστυνομία με τη βοήθεια κινητού τηλεφώνου. Το επεισόδιο μπορεί να έχει σχέση με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε απο την κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας για εταιρεία της οποίας ιδιοκτήτης λέγεται ότι είναι ο ένοπλος. Ο οπλοφόρος, μέσω συνεντεύξεων που παραχώρησε από το κινητό τηλέφωνό του, ζήτησε να τού καταβληθεί αποζημίωση αφού, όπως είπε, υπάρχει και δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει ότι το ρεπορτάζ κατέστρεψε, όπως είπε χαρακτηριστικά, την εταιρεία του. Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν παραδώθηκε επειδή η κρατική τηλεόραση της Πορτογαλίας συμφώνησε να κάνει δεκτό το αίτημά του για αποζημίωση.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Μεσανατολικό
Ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι ελπίζει να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ πριν να αποχωρήσει από την Αμερικανική προεδρία ο Μπιλ Κλίντον στις 20 Ιανουαρίου. Ο κ. Αραφάτ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά από την ενημέρωση που έκανε στους υπουργούς Εξωτερικών των Αραβικών χωρών στο Κάιρο  της Αιγύπτου όπου ασκήθηκε έντονη κριτική στο Αμερικανικό σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, είπε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει καμία συμφωνία που να δίνει την κυριαρχία στους ιερούς τόπους των Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους.

Μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων - αμετάβλητα τα Ευρωπαϊκά επιτόκια
Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες τη μείωση των επιτοκίων κατά 0,50%. Ομως, σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολούθησε αποφασίζοντας να κρατήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα. Στο μεταξύ, θετικά υποδέχθηκαν την χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση για μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων, τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σήμερα. Ανοδο παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για αυτές τις μετοχές εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο, αφού η ανακοίνωση για τη μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων θεωρείται ότι μειώνει τους φόβους για ύφεση στην Αμερικανική οικονομία. Χθες, ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με άνοδο 14%, που είναι η μεγαλύτερη άνοδος που σημειώνει ο δείκτης αυτός σε μια μέρα. Αλλά και τα περισσότερα Χρηματιστήρια της Ασίας σήμερα έκλεισαν με άνοδο.

"Σαμπάχ": "Μυστικό σχέδιο για την ενσωμάτωση των κατεχομένων της Κύπρου"
Μυστικό σχέδιο δράσης που προβλέπει την ενσωμάτωση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σαμπάχ". Μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου ενσωμάτωσης καθορίζονται λεπτομερώς τα πλάνα που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εφαρμόσουν "επειγόντως" τα Ιδρύματα, οι οργανισμοί και οι τράπεζες στα κατεχόμενα. Στο δημοσίευμα της "Σαμπάχ" για ενσωμάτωση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία αντέδρασε σήμερα η κυβέρνηση της Κύπρου.

Κρίση στην κρατική τηλεόραση της Τσεχίας
Στην Τσεχία, συνεχίζεται η κρίση στην κρατική τηλεόραση, όπου οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν από την περίοδο πριν ακόμα από τα Χριστούγεννα την απεργία και την κατάληψη στούντιο της τηλεόρασης διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση ενός νέου Γενικού Διευθυντή - τού κ. Γίρι Χόντακ - τον οποίο κατηγορoύν για έλλειψη αντικειμενικότητας, αφού, όπως τουλάχιστον λένε οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασδης της Τσεχίας, έχει στενές σχέσεις με τον πρώην Πρωθυπουργό Βάιτσλαβ Κλάους, που ανήκει στη άκρα Δεξιά.

Νέα έκρηξη βίας στην Ινδονησία
Στην Ινδονησία αξιωματούχοι της χώρας έκαναν γνωστό ότι τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε νέα έκρηξη βίας που σημειώθηκε στην χώρα, αυτή την φορά στο νησί Λομπόκ.

Συλλήψεις για τις βομβιστικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες, οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην σύλληψη αρκετών υπόπτων για την υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Μανίλα το Σάββατο - επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 20 ανθρώπων. Οι πληροφορίες από την περιοχή κάνουν λόγο για 17 συλληφθέντες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι.

Επιτυχημένη η πρώτη πτήση νέου μαχητικού αεροσκάφους στην Ινδία
Στην Ινδία επιτυχής ήταν η πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός νέου τύπου μαχητικού αεροσκάφους. Ομως, οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστούν ακόμα 10 χρόνια μέχρι να διετεθεί στην αγορά καθυστερώντας, έτσι, τις προσδοκίες των αρχών της Ινδίας να πουλήσουν το αεροσκάφος αυτό στην διεθνή αγορά.

Αναγνώριση Αμερικανικής αυτόχθονης φυλής
Η Αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε επισήμως μια αυτόχθονη Αμερικανική φυλή, που σήμερα ζει στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, τα μέλη της οποίας είχαν βοηθήσει μερικούς από τους πρώτους λευκούς εξερευνητές που είχαν έρθει στην χώρα πριν από 200 χρόνια περίπου.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.