Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Εκρηξη από ρίψη βόμβας απεμπλουτισμένου ουρανίου
Εκρηξη από ρίψη βόμβας απεμπλουτισμένου ουρανίου

(05/01/2001, 09:30 GMT)

Εκθεση ΗΕ: Κατάλοιπα απεμπλουτισμένου ουρανίου συνιστούν απειλή για την υγεία
Οπως επισημαίνεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που έχει υποβληθεί στο ΝΑΤΟ, η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να συλλέξει τα κατάλοιπα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που παραμένουν στο έδαφος του Κοσυφοπεδίου, 18 μήνες μετά την λήξη του πολέμου, γιατι η παρουσία του υλικού αυτού συνιστά σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία. Η έρευνα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των ΗΕ, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τις ολέθριες επιπτώσεις από ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κοσυφοπέδιο, κατά την διάρκεια της διμηνης στρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει σε αρθρο της η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, στις 8 απο τις 11 περιοχές του Κοσυφοπεδίου όπου διεξήχθη η έρευνα, έχει ανιχνευθεί αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα ραδιενέργειας. Εξάλλου τις οδυνηρές επιπτώσεις στην υγεία των στρατιωτών του ΝΑΤΟ αλλά και του πληθυσμού της Πρώην Γιουγκοσλαβίας από τη ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, επιβεβαιώνουν μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του ΒΒC ο καθηγητής Χημείας για ιατρικούς σκοπούς Μάλκολμ Χούπερ, ειδικός στο απεμπλουτισμένο ουράνιο, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βρετανών Βετεράνων  Πολέμου στον Περσικό Κόλπο, Σων Ράσλιν, θύμα όπως τονίζει ο ίδιος του απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Ευρωπαϊκή Ενωση:  Ανησυχίες για τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου
Ανησυχίες εκφράζονται τώρα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο από τη χρήση Νατοϊκών βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου, στην υγεία των στρατιωτών που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, ως μέλη ειρηνευτικών αποστολών. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι έκανε έκκληση για απαγόρευση των όπλων αυτών εφόσον υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των στρατιωτών. Μέχρι στιγμής 6 ιταλοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στην Πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν πεθάνει από λευχαιμία, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες της που ήταν μέλη παρόμοιων αποστολών πάσχουν από λευχαιμία. Πολλές κυβερνήσεις που έχουν αποστείλει στρατεύματα στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη καλούν το ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίσει την αβεβαιότητα που επικρατεί, αλλά οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση ότι δεν υπάρχει λόγος για απαγόρευση της χρήσης των όπλων αυτών.

Απαισιόδοξος ο ισραηλινός απεσταλμένος για άμεση επίλυση του Μεσανατολικού
Ο απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Γουάσιγκτον, Γκίλεαντ Σέρ, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις πιθανότητες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους στο εγγύς μέλλον. Ο κ. Σερ είπε ότι δεν αναμένει να πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις πριν τις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ο Μπιλ Κλίντον θα παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας στον διάδοχό του, Τζορτζ Μπούς. Ο κ. Σερ συναντήθηκε ήδη με τον αμερικανό διαμεσολαβητή στο Μεσανατολικό, Ντένις Ρός, και θα έχει αργότερα συνομιλίες με τον πρόεδρο Κλίντον. Εξάλλου χθές ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ, μιλώντας στο BBC, προειδοποίησε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή θα λάβει διαστάσεις ευρύτερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, εάν δεν επιτευχθεί συνολική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους.

Γιουγκοσλαβία: Επιτρεπτή υπό όρους η παραπομπή Μιλόσεβιτς στη δικαιοσύνη
Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, που επισκέπτεται την Γουάσινγκτον, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του μπορεί να επιτρέψει την προσαγωγή στη διεθνή δικαιοσύνη του πρώην προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Ο κ. Σβιλάνοβιτς είπε ότι μπορεί να καταστεί δυνατή η συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που εξετάζει τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με την προυπόθεση ότι η οποιαδήποτε δίκη θα πραγματοποιηθεί στη Γιουγκοσλαβία.

Γερμανικό σχέδιο για αντιμετώπιση της ασθένειας των "τρελλών αγελάδων"
Η γερμανική κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο δράσης 7 σημείων με στόχο την αναμόρφωση των μεθόδων κτηνοτροφίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη αρκετών κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στα βοοειδή. Το σχέδιο προβλέπει την χορήγηση κονδυλίων 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την προώθηση οικολογικών μεθόδων και την καθιέρωση λίστας απαγορευμένων ουσιών στις ζωοτροφές.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν τις εισαγωγές ευρωπαϊκού βοδινού
Καθώς η ανησυχία για την ασθένεια των "τρελλών αγελάδων" επεκτείνεται, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία απαγόρευσαν σήμερα τις εισαγωγές βοδινού κρέατος, που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από άλλες 15 Ευρωπαϊκές χώρες. Η κοινή υπηρεσία τροφίμων Αυστραλίας - Νέας Ζηλανδίας επίσης συμβουλεύει τα καταστήματα να αποσύρουν από τα ράφια τους όλα τα προϊόντα βοδινού κρέατος, όπως κονσέρβες κορνμπήφ, πατέ και σούπες.

Ανησυχίες Πολωνίας για ρωσικά πυρηνικά στο Καλίνινγκραντ
Η Πολωνία και η Λιθουανία εξέφρασαν ανησυχίες, μετά από τις πληροφορίες ότι η Ρωσία επανατοποθέτησε τακτικά πυρηνικά όπλα στη στρατιωτική βάση του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική Θάλασσα. Ο πολωνός υπουργός άμυνας ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συζητήσει το θέμα με τα ΝΑΤΟϊκά κράτη και ζήτησε να αποσταλλούν διεθνείς επιθεωρητές στο Καλίνινγκραντ. Η Ρωσία από τη πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά τη βασιμότητα των πληροφοριών, που προέρχονται από ανώνυμους αμερικανικούς κύκλους.

Αισιοδοξία Τζόρτζ Μπούς για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας
Ο εντολοδόχος αμερικανός πρόεδρος, Τζόρτζ Μπούς, εξέφρασε την ειλικρινή αισιοδοξία του για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ευημερίας στις ΗΠΑ.  Μετά το τέλος της διήμερης οικονομικής διάσκεψης που έγινε στο Τέξας με τη συμμετοχή των πλουσιοτέρων και επιφανέστερων επιχειρηματιών, ο κ. Μπούς είπε ότι διατηρεί μερικές ανησυχίες, αλλά μόνο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Επεσήμανε δε ότι πρέπει να προσκληθούν άτομα απ' όλο τον κόσμο, για να εργαστούν στις ΗΠΑ και να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας.

Ο Πινοσέτ αρνείται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις
Ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αγκούστο Πινοσέτ αρνείται να υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση της υγείας του τού επιτρέπει να δικαστεί, κατηγορούμενος για απαγωγές και δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του στρατηγού Πινοσέτ λέεν ότι η οικογενειά του αποφάσισε να αγνοήσει το σχετικό δικαστικό ένταλμα, με το αιτιολογικό ότι είναι παράλογο να υποβάλεται ο 85χρονος άρρωστος κατηγορούμενος σε ενδελεχή ιατρική εξέταση. Οι κατήγοροι από τη πλευρά τους προειδοποιούν ότι εάν ο στρατηγός Πινοσέτ δεν παρουσιαστεί για ιατρικές εξετάσεις την ερχόμενη Κυριακή, θα αντιμετωπίσει ένταλμα σύλληψης.

Ο ΟΠΕΚ προαναγγέλει μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, λέει ότι οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής μαύρου χρυσού, εάν οι τιμές διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα. Ο κ. Ροντρίγκεζ προανήγγειλε ότι εάν οι τιμές αργού πετρελαίου παραμείνουν, για ακόμα δέκα εργάσιμες ημέρες, κάτω από τα 22 δολάρια το βαρέλι, τότε ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια.

Ραγδαία μείωση στη χρήση ναρκωτικών από αμερικανούς εφήβους
Στις ΗΠΑ ο ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, αρμόδιος για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, λέει ότι παρατηρήθηκε ραγδαία μείωση στη χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους αμερικανούς εφήβους. Ο κ. Μπάρυ Μακάφρι λέει ότι την τελευταία διετία σημειώθηκε μείωση 21% στη χρήση ναρκωτικών από εφήβους.

Ομαδική δολοφονία στην Κολομβία
Τουλάχιστον 11 άτομα δολοφονήθηκαν στη  βορειοδυτική Κολομβία από ενόπλους. Πρόκειται για τη πρώτη ομαδική δολοφονία της χρονιάς στη χώρα αυτή και -σύμφωνα με τους ανταποκριτές- οι δράστες της ανήκουν σε ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Η επαρχία Αντιόκια, όπου σημειώθηκε η δολοφονική επίθεση, έχει αποτελέσει στο παρελθόν πεδίο συχνών συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών παραστρατιωτικών και αριστερών ανταρτών.

Βρετανία: Σόκ από έρευνα στα αρχεία του "γιατρού - δολοφόνου"
Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, ο κατά συρροή δολοφόνος, ιατρός Χάρολντ Σίπμαν, μπορεί να σκότωσε μέχρι και 265 από τους ασθενείς του, την τελευταία εικοσαετία. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Σίπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια για τις δολοφονίες 15 ασθενών του. Μετά όμως από έρευνα που έκανε το βρετανικό υπουργείο υγείας στα αρχεία ασθενών του ιατρείου του, και σύγκρισή τους με στοιχεία ιατρείων του ίδιου μεγέθους, φαίνεται ότι οι θάνατοι ασθενών του κ. Σίπμαν υπερβαίνουν - κατά 250 - το μέσο όρο.

Συλλήψεις στη Σουηδία για τους κλεμμένους πίνακες
Η σουηδική αστυνομία συνέλαβε 4 άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται στην κλοπή 3 πινάκων μεγάλης αξίας από το Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης. Και οι 4 συλληφθέντες είναι Σουηδοί, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι 3 πίνακες που εκλάπησαν τον περασμένο μήνα--ο ένας ήταν έργο του Ρέμπραντ και οι άλλοι δύο του Ρενουάρ.

Κύμα ψύχους απειλεί τη θαλάσσια πανίδα στη Φλόριντα
Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στις νότιες αμερικανικές πολιτείες απειλούν την θαλάσσια πανίδα στη Φλόριντα. Μετά από παρατεταμένο κύμα ψύχους, η θερμοκρασία του νερού στον Κόλπο του Μεξικού έπεσε στους 10 βαθμούς Κελσίου, και δεκάδες θαλάσσιες χελώνες, που έχουν παραλύσει απο το κρύο, εκβράζονται στις ακτές της πολιτείας.

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.