Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio

Πολίτης περπατάει δίπλα σε κατεστραμένο απο το ΝΑΤΟ γιουγκοσλαβικό τεθωρακισμένο
Πολίτης περπατάει δίπλα σε κατεστραμένο απο το ΝΑΤΟ γιουγκοσλαβικό τεθωρακισμένο

(06/01/2001, 21:00 GMT)

H Πορτογαλία αμφισβητεί τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ για το ουράνιο
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να ερευνηθούν πλήρως οι κίνδυνοι από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι είναι μηδαμινοί, αλλά ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν είναι πλέον απολύτως σίγουρος για τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ασφαλές. Η Πορτογαλία κάλεσε τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια και παρουσιάζουν ασυνήθιστα συμπτώματα να υποβληθούν αμέσως σε ιατρικές εξετάσεις. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες για τις περιπτώσεις λευχαιμίας μεταξύ των στρατιωτικών που μπορεί να έχουν σχέση με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. 16 στρατιώτες 6 χωρών, που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια, έχουν πεθάνει από λευχαιμία. Εκπρόσωπος της υπό το ΝΑΤΟ διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο παραδέχτηκε ότι οι περιοχές που είχαν πληγεί από οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν έχουν "σφραγισθεί", παρά τις συστάσεις επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών. Εξ άλλου, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε πως η ειρηνευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να έχει όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Μεγάλες πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση Μπλερ για το "Σύνδρομο των Βαλκανίων"
Αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση των Εργατικών για να υποβάλει σε ιατρικές εξετάσεις τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος της επιτροπής αμυντικών θεμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ'όψιν της τις ανησυχίες που έχουν ήδη εκφρασθεί διεθνώς και να υποβάλει προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις όλους τους Βρετανούς στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Αμύνης επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι, πριν από 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, είχε προειδοποιήσει τους στρατιώτες για τους κινδύνους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο: η συμβουλή που είχε δοθεί εμπιστευτικά στους στρατιώτες ήταν πως έπρεπε να χρησιμοποιούν αναπνευστήρες για να μην εισπνέουν τη σκόνη από τις οβίδες, αν και οι αξιωματούχοι επέμεναν τότε, κι επιμένουν και σήμερα, ότι οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι. Την διεξαγωγή ερευνών για τους κινδύνους του απεμπλουτισμένου ουρανίου ζήτησαν και οι παλαίμαχοι του πολέμου του Περσικού.

Το αμερικανικό Κογκρέσο επιβεβαιώνει τη νίκη του Τζορτζ Μπους
Το αμερικανικό Κογκρέσο επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Σώματος των Εκλεκτόρων το οποίο ανεγνώρισε τη νίκη του Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές. Ο κ. Μπους έλαβε 271 ψήφους και ο αντίπαλός του, Αλ Γκορ, 266. Υπήρξε μία αποχή. Μέλη του Κογκρέσου που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των Αφροαμερικανών απεχώρησαν από την αίθουσα την ώρα που γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων.

Ήττα του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης στις βουλευτικές εκλογές
Ενα κόμμα που ιδρύθηκε πριν από 18 μόλις μήνες, το Τάι Ρακ Τάι, του οποίου ηγείται ο πλούσιος επιχειρηματίας Τακσίν Σιναουάτρα, είναι κατά τα φαινόμενα ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με τ'ανεπίσημα αποτελέσματα, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού, Τσουάν Λικ-Πάι, αναδεικνύει περίπου 100 βουλευτές, ενώ οι βουλευτές του Τάι Ρακ Τάι θα ξεπεράσουν τους 200. Σμφωνα με ορισμένες καταγγελίες, ο νικητής των εκλογών είχε αποκρύψει ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία και διατρέχει έτσι τον κίνδυνο να μην του επιτραπεί ν'αναλάβει δημόσιο αξίωμα. Ο ίδιος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες και, όπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, θα υπηρετήσει τη χώρα ψυχή τε και σώματι.  Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται ν'ανακοινωθούν την Κυριακή.

Αποκαλύψεις για τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν
Εγγραφα που μεταφέρθηκαν κρυφά στη Δύση εξηγούν λεπτομερώς με ποιούς τρόπους η τότε ηγεσία της Κίνας είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που γίνονταν το 1989 στην πλατεία Τιανανμέν. Τα έγγραφα αυτά καταγράφουν τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που γίνονταν στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της κρίσεως και δείχνουν πώς ο σκληροπυρηνικός Λι Πενγκ έπεισε τον γηραιό ηγέτη της Κίνας, Ντενγκ Ζιαοπίνγκ, πως ήταν αναγκαία η λήψη αυστηρών μέτρων και πώς ο κ. Λι απεμάκρυνε τον φιλελεύθερο γενικό γραμματέα του Κ.Κ. Κίνας, Ζιάο Ζιανγκ, απ'την εξουσία. Ο κ. Ντενγκ, όπως αποκαλύπτεται, επέμενε πως δεν έπρεπε να σκοτωθεί κανείς στην πλατεία Τιανανμέν.  Μετά την επέμβαση του στρατού, ο κ. Λι δήλωσε πως 200 πολίτες σκοτώθηκαν στη γύρω περιοχή. Τα έγγραφα, που αναμένεται να δημοσιευθούν στο έγκυρο αμερικανικό περιοδικό, "Foreign Affairs", έχουν εξετασθεί από ειδικούς οι οποίοι είναι πεπεισμένοι για τη γνησιότητά τους.

Ερευνες για "εγκληματίες πολέμου" που λέγεται πως ζουν στη Βρετανία
Οι πολωνικές αρχές ερευνούν τις πληροφορίες ότι πρώην μέλη μιάς φιλοναζιστικής ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας, της επονομαζόμενης "Μεραρχίας της Γαλικίας", ζουν στη Βρετανία, η οποία τους έδοσε άσυλο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως υποστηρίζει ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Κυριακή από τη βρετανική τηλεόραση, πιστεύεται ότι ζουν ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 1500 Ουκρανοί οι οποίοι κατηγορούνται πως διέπραξαν θηριωδίες όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά επίσης στην Ουκρανία και τη Σλοβακία.

Τη Μέση Ανατολή επισκέπτεται ο αρχηγός της CIA
O αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, που επισκέπτεται σήμερα τη Μέση Ανατολή, θα έχει συνομιλίες στην Αίγυπτο με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η Ουάσινγκτον με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πριν από τη λήξη της θητείας του Μπιλ Κλίντον στον Λευκό Οίκο, δηλ. πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές παραμένουν απαισιόδοξες. Μάλιστα, όπως προβλέπει ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, ο Σαέμπ Ερεκάτ, δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις εκλογές που θα γίνουν σ'ένα μήνα στο Ισραήλ. Εν τω μεταξύ, έγινε η κηδεία των 2 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο Αριέλ Σαρόν
Σύμφωνα με τις 2 τελευταίες δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εξασφαλίζει το 50% των ψήφων. Σύμφωνα με τη μία δημοσκόπηση, ο πρωθυπουργός, Εχούντ Μπάρακ, συγκεντρώνει το 22% και, σύμφωνα με την άλλη, το 28%. Σύμφωνα με ορισμένες ισραηλινές εφημερίδες, ανώτερα στελέχη του Εργατικού Κόμματος ζήτησαν από τον κ. Μπάρακ να μην κατέβει ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και να δόσει τη θέση του στον πρώην πρωθυπουργό, Σιμόν Πέρεζ, ο οποίος συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα ίδια περίπου ποσοστά με τον κ. Σαρόν.

Συνεχίζεται η κρίση στην κρατική τηλεόραση της Τσεχίας
Η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης της Τσεχίας εξετάζει τώρα τί στάση θα υιοθετήσει μετά το ψήφισμα που εξέδοσε η Βουλή, η οποία ζήτησε την παραίτηση του νέου γενικού διευθυντή, Γίρι Χόντατ ή την απόλυσή του από το διοικητικό συμβούλιο εάν αρνηθεί να παραιτηθεί. Δημοσιογράφοι που αντιτίθενται στον διορισμό του κ. Χόντατς, επειδή έγινε όπως υποστηρίζουν με κομματικά κριτήρια, συνεχίζουν την κατάληψη των στούντιο και εμποδίζουν την μετάδοση πολλών προγραμμάτων. Ο ίδιος ο κ. Χόντατς βρίσκεται από την Πέμπτη στο νοσοκομείο.

Τη Μόσχα επισκέπτεται ο Καγκελάριος Σρέντερ
Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, που πραγματοποιεί επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα στη Μόσχα, είχε άτυπες συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές, οι δύο ηγέτες θα πρέπε να συζήτησαν το θέμα του τεραστίου εξωτερικού χρέους της Ρωσίας το οποίο ανέρχεται σε 50 σχεδόν δισεκεκατομμύρια δολλάρια. Συμφωνα με μία πληροφορία, η Γερμανία προτείνει τη μετατροπή όλου ή μέρους του τεραστίου ποσού που της οφείλει η Ρωσία σε μετοχές ρωσικών εταιρειών.

Απειλές για το ράλι Παρίσι-Ντακάρ από το Πολισάριο
Το Μέτωπο του Πολισάριο, που υποστηρίζει ότι το Μαρόκο δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο της Δυτικής Σαχάρας, προειδοποίησε για μία ακόμη φορά όσους συμμετέχουν στο ράλι Παρίσι-Ντακάρ ν'αποφύγουν την διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή. Την Κυριακή πρόκειται οι οδηγοί να βρίσκονται στη Δυτική Σαχάρα. Με το ράλι παραβιάζεται ουσιαστικά η 10ετής εκεχειρία,  υποστηρίζει το Πολισάριο και τονίζει πως θα ξαναρχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εάν δεν ληφθεί υπόψη η προειδοποίησή του. Το γαλλικό Υπουργείο Αθλητισμού δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τις απειλές του Πολισάριο.

Τηλεοπτικό διάγγελμα Σαντάμ Χουσεϊν
Η ιρακινή τηλεόραση μετέδοσε διάγγελμα του προέδρου, Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο των ενόπλων δυνάμεων και επανέλαβε την πρότασή του για την αποστολή εκατομμυρίων εθελοντών που θ'αναλάβουν να βοηθήσουν τους Παλαιστινίους στον αγώνα τους κατά του Ισραήλ.  Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Μέση Ανατολή, είναι προφανές ότι η Βαγδάτη θέλει να δείξει ότι είναι καλή η κατάσταση της υγείας του προέδρου, παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι υπέστη την περασμένη εβδομάδα εγκεφαλικό. Στην τηλεοπτική του εμφάνιση, ο πρόεδρος του Ιράκ έδειχνε να είναι καλά στην υγεία του.
 
 
 
 
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.