Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Αρχείο Ειδήσεων του BBC - Real Audio


Αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 που χρησιμοποιήθηκε για την ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κοσσυφοπέδιο
Αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 που χρησιμοποιήθηκε για την ρίψη βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κοσσυφοπέδιο

(11/01/2001, 08:18 GMT)

Γνώριζαν οι Βρετανοί τους κινδύνους που ενέχει το απεμπλουτισμένο ουράνιο
Νέα τροπή πέρνει το θέμα του λεγόμενου "Συνδρόμου των Βαλκανίων".  Αφορμή μία εσωτερική έκθεση που συνέταξε το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας τον Μάρτιο του 1997. Η έκθεση, που διέρρευσε χθες το βράδυ- προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει για την ανθρώπινη υγεία η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου. Προσθέτει ότι η έκθεση στο απεμπλουτισμένο ουράνιο αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων, των λεμφαδένων αλλά και καρκίνου του εγκεφάλου. Εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης λέγοντας ότι αναθεωρήθηκε και ότι η βρετανική κυβέρνηση εμμένει στην άποψη της ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για τέτοιες αιτιάσεις. Πάντως η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ήξερε για τις συνέπειες των βομβών τα τελευταία 4 χρόνια και ζητά εξηγήσεις. Οπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές η δημοσιοποίηση της έκθεσης ίσως δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην βρετανική κυβέρνηση όσο και στο ΝΑΤΟ που έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη.

Απολογείται σήμερα στη Χάγη η Πλάβσιτς
Σήμερα ξεκινά την απολογία της στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Εκγλήματα Πολέμη στην Χάγη η Μπιλιάνα Πλαβτσιτς που αντιμετωπίζει κατηγορίες για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Η κ. Πλάβσιτς, που παραδόθηκε οικειωθελώς, είναι η πρώτη γυναίκα και η πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχος των Σερβων της Βοσνίας που προσάγεται σε δίκη. Η προσαγωγή της σε δίκη αποτελεί μεγάλη επιτυχία για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σύμφωνα με τους ανταποκριτές. Δεν είναι σαφές για πιο λόγο αποφάσισε η κύρια Πλάβσιτς να συνεργασθεί με το Δικαστήριο. Είναι πιθανό όμως να ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα τύχει μεγαλύτερης επιείκειας, ειδικώτερα εάν συνεργασθεί και προβεί σε καταθέσεις και για άλλες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που εκκρεμούν μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη.

Θετικές ενδείξεις μετά νέες συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων
Ανώτατοι ισραηλινοί και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση κατά την διάρκεια της νύχτας σε μία νέα προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της βίας στην Μέση Ανατολή. Στόχος της συνάντησης ήταν επίσης να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Μετά την συνάντηση ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες ήταν θετικές. Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επαναληφθούν οι κοινές περιπολίες στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες είχαν διακοπεί τον προηγούμενο χρόνο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προσέθεσαν ότι συζητήθηκε η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Νωρίτερα ο ηγέτης των Παλαιστινιών Γιασέρ Αραφάτ, είχε συνομιλίες με τον υπουργό μεταφορών του Ισραήλ Αμνόν Λίπκιν-Σαχάκ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών για να αποφασίσουν εάν θα μεταβεί ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Κλίντον, Ντένις Ρος, στην περιοχή.

Αλλαγές στο γερμανικό υπουργείο Γεωργίας λόγω τρελών αγελάδων
Ο γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στο Υπουργείο Γεωργίας της χώρας του και διόρισε την Ρενάτε Κενάστ, μία εκ των δύο ηγετών του κόμματος των Πρασίνων, στην θέση της υπουργού γεωργίας. Η κυβέρνηση του κ. Σρέντερ εξακολουθεί να δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση της σπογγοειδούς εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστής και ως ασθένεια των τρελών αγελάδων, που αντιμετωπίζει η Γερμανία. Οι Πράσινοι που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, απέδωσαν την εμφάνιση της ασθένειας των τρελών αγελάδων στην Γερμανία στην εντατικοποιημένη γεωργία και τις πιέσεις που ασκούνται στους παραγωγούς για προσφορά φτηνού κρέατος.

Εξάρθρωση σπείρας παιδόφιλων του διαδικτύου
Εδώ στην Βρετανία, η αστυνομία ανακοίνωσε την εξάρθρωση του μεγαλύτερου δικτύου διανομής παιδικής πορνογραφίας στο Ιντερνετ. Επτά άνδρες ομολόγησαν και ένας αυτοκτόνησε μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του. Η σύλληψη των βρετανών παιδεραστών ήταν αποτέλεσμα μίας δεθνούς προσπάθειας αρκετών ετών. Πριν δύο χρόνια, εκατόν εβδομήντα και πλέον άτομα συνελλήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Βρετανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Και οι 180 περίπου συλληφθέντες άνηκαν σε δίκτυο διανομής παιδικής πορνογραφίας στο Ιντερνετ  με την επονομασία Wonderland. Για να αναδειχθούν σε μέλη οι παιδόφιλοι έπρεπε να συμβάλλουν στην ιστοσελίδα με τουλάχιστον δέκα χιλιάδες φωτογραφίες ανηλίκων. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και μία φωτογραφία ενός σεξουαλικά κακοποιημένου βρέφους, ηλικίας μόλις τριών μηνών.

6 νεκροί από επίθεση σε τζαμί στην Υεμένη
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υεμένη, δύο ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι άτομα που προσεύχονταν σε τζαμί βόρεια της πρωτεύουσας Σαναα χθες το βράδυ. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης δέκα ακόμη άτομα, επτά από τους οποίους σύμφωνα με το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύονται, φέρουν τραύματα στο κεφάλι και μπορεί να μην επιζήσουν. Η επίθεση ακολούθησε καυγά για τις δημοτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά μετά την επανένωση της βόρειας με την νότια Υεμένη πριν δέκα χρόνια.
 

© BBC

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.